ŞemdinliHaber

Koca'dan Kılıçdaroğlu'na: Devletler arası sırrı niye ortaya döküyoruz?

Sağlık

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun gündeme getirdiği '1 milyon bedava aşının aracı şirket tarafından tanesi 12 dolara satıldığı' iddialarına ilişkin "Hiçbir şekilde aracı firmaya zerre kadar bir kuruş ilave verilmemiştir. Bu aşının gelişini etkilemek için niye uğraşıyoruz? Devletler arası sırrı niye ortaya döküyoruz? Bana muhalefet lideri açıp sorabilirdi, böyle bir durum var. Yok mu böyle bir iletişim anlayışı?" ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. 

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, TBMM’deki grup toplantısında Çin'den gelen 1 milyon doz ücretsiz aşının Keymen şirketi tarafından Devlet Malzeme Ofisi'ne her bir dozu 12 dolardan fatura edilip edilmediğini sormuştu. Fahrettin Koca iddialara ilişkin, "Aşı savaşının olduğu bir dünyada, üretici firma aşıyı bedava bağışlar mı, bunun akılla izahı var mı? Biz bütün görüşmeleri Sinovac ile yaptık. Altını çiziyorum, hiçbir şekilde aracı firmaya zerre kadar bir kuruş ilave verilmemiştir" dedi.

Koca'nın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Dünya başarılı bir sınav vermedi. Ancak başarısızlığı üzerinden de salgınla mücadele etmek mümkün değil. Her ülke elindeki imkanlar nispetinde tedbirler almaya çalıştı. Biz de elimizdeki imkanları en iyi şekilde kullanmaya çalıştık.

Riskten koruma tedbirlerinin tedaviden kat kat üstün bir değerde olduğunu yaşayarak öğrendik. Sahne önünde Bilim Kurulumuz önemli roller üstlendi. Pek karşınıza çıkmayan Toplum Bilimleri Kurulumuz ise sahnenin gerisinde önemli stratejiler geliştirdiler.

Elbette sağlık, tedavi ve hastalıkla mücadele konularında Bilim Kurulumuz çalışmalarına bütün hızıyla devam edecek ancak artık salgının sosyal hayata etkileriyle mücadeleye de odaklanacağız.

TOPLAM 8 MİLYON DOZ AŞI YAPILDI

Bugüne kadar aşılama çalışmalarında yaklaşık 1.5 milyonu 2. doz olmak üzere 8 milyon aşı seviyesine ulaştık. Aşılama planındaki ilk aşamanın sonuna yaklaştık. Küresel düzeyde en başarılı ülkeler arasındayız.

Temin attığımız aşıya rağbet artıyor. Bu tercihimizin doğruluğunu tasdik etsek de lojistik ile ilgili tehdidi artırıyor. Deyim yerindeyse aşı kıtlığı yaşanan bir zamandayız. Aşılama programında açıklanan veriler üzerinden haklı haksız eleştiriler yapılmaktadır.

'BULAŞICILIK DAHA DA ARTTI'

Zaman zaman aşılama sayısında azalma ya da artış olması tamamen lojistik gerekçelerle bilinçli olarak planlanmaktadır. Bugün aşı temin edilebilirken yarın temin edilemeyeceğinin garantisini kimse veremez. Bugün itibarıyla bir tedarik ve planlama sorunumuz yok. Birinci doz aşısını olan tüm vatandaşlarımızın ikinci doz aşıları güvence altındadır. Ancak daha güvenli olanı, kendi aşımıza sahip olmaktır.

Ülkemizde her geçen gün sayısı artan mutasyonlu virüsü dikkate almak mecburiyetindeyiz. Yerinde karar dönemiyle birlikte kurallara uyum konusunda güvenlik kuvvetlerimiz denetimleri artıracak.

Türkiye'de bize özgü, ekstra yeni bir mutantın olmadığını söyleyebiliriz.

Ağırlıklı İngiltere mutantı olmak üzere giderek toplumdaki oranın yükseldiğini yani bulaşıcılığın daha da arttığını çok rahat söyleyebiliriz.

Şu ana kadar Türkiye'de Covid-19'un 1 Brezilya, 49 Güney Afrika mutasyonu görüldü.

'BAZI İLLER DAHA GEÇ NORMALLEŞMEYE GEÇECEK'

Vaka sayılarındaki artış bazı illerimizde diğer illerimizden daha geç normalleşmeye geçmesine neden olacak. Tedbir hâlâ en güçlü silahımız.

Geçtiğimiz haftalarda 100 bin nüfusa düşen haftalık vaka sayılarını paylaşmaya başladık ve yerinde karar dönemine geçeceğimizi duyurduk. Bu verileri her hafta paylaşacağız. Risk durumlarına göre iş kollarımızın faaliyet serbestliği konusunda Bilim Kurulumuzun çalışmasını, Cumhurbaşkanlığı Kabinemize arz edeceğim. Yerinde karar dönemiyle birlikte kurallara uyum konusunda güvenlik kuvvetlerimiz denetimleri artıracak.

Ülkemizin bir an evvel normale dönmesi için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

ÇİN AŞISIYLA İLGİLİ İDDİALAR

Dünyada aşı savaşının yaşandığı bir dönemi yaşıyoruz. Dünyada ticari sır olarak kalması gereken bilgilerin ifşa edildiğini görüyoruz. Ticari sır olarak kalmasını gerektiğini sözleşmeye de konur. Şunu ifade etmiştim. Biz aşıyı en uygun fiyata alan ülkeyiz. Rakamı söylediğimde bunu zaten herkes biliyor olacaktı. Ama bu aşıyı sadece Türkiye almıyor başka ülkeler de alıyor. Aşıyı en uyguna alan ülke Türkiye. İddia şu: Üretici firma 1 milyon doz aşır üretti ve bu aşıyı Türkiye'ye bedel almadan bağışladı. Ama aracı firma bunu Türkiye'ye fatura etti.

Firma diyor ki "Siz bizden teminat istediğiniz için, distribütörünüz olan firmaya bedelsiz olarak verdik. Ama biz sizden ücretini olduğunu aldık. Bunu kim söylüyor ki üretici firma."

Aşı savaşının olduğu bir dünyada, üretici firma aşıyı bedava bağışlar mı, bunun akılla izahı var mı? Biz bütün görüşmeleri Sinovac ile yaptık. Altını çiziyorum, hiçbir şekilde aracı firmaya zerre kadar bir kuruş ilave verilmemiştir.
 
Bu aşının gelişini etkilemek için niye uğraşıyoruz? Devletler arası sırrı niye ortaya döküyoruz? Bana muhalefet lideri açıp sorabilirdi, böyle bir durum var. Yok mu böyle bir iletişim anlayışı? Bizim vatandaşımız veremeyeceğimiz hiçbir hesabımız yok. Aşıya ulaşmak için her türlü yolu kullanıyoruz. Müsterih olsunlar.

Vatandaşımız bunu çok iyi bilsin, biz aşıyı dünyadaki bütün ülkelerin aldığı fiyattan en ucuza alan ülkeyiz.

'BioNTech'TEN TOPLAM 4.5 MİLYON AŞI GELECEK'

BioNTech ile ilgili ilk etapta gelebilecek aşı miktarı 800 bin olacak, toplam 4,5 milyon. 5 milyona tamamlanması için de çaba sarf edilecek.

Toplamda nisan, en geç mayıs sonuna kadar 105 milyon doz aşıya erişeceğimizi biliyoruz.

'TAM KAPANMA DÜŞÜNMÜYORUZ'

Şu an tam kapanma gibi bir durumu düşünmüyoruz ama her geçen gün vaka sayılarının arttığını görüyoruz.  Mutasyonun bazı bölgelerde etkisini göstermeye başladığını gözlemliyoruz, özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde.

'65 YAŞLA İLGİLİ ESNETME YAPILABİLİR'

Bizim için önemli olan nisan, en geç mayıs ayında bu aşılama sürecini tamamlayabilir olmak.

65 yaş üzerinde aşılama oranının yüksekliğine bağlı olarak illerde bu konuyla ilgili esnetme yapılabilir.

(Öğretmenlerin aşılanması) Önümüzdeki haftalar giderek daha yoğunlaşmış olacak. Bu biraz aşının tedariği ile de ilgili bir durum. Mart ayında daha yoğun, özellikle ayın 15'inden sonra daha yoğun aşının geleceğini söyleyebilirim.

Nisan ayında Faz-2'nin biteceğini, nisan sonuna doğru da Faz-3 safhasına geçebileceğimizi düşünüyorum. / DUVAR

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.