ŞemdinliHaber

Vali Yardımcısı: Dink'le görüşmeyi MİT istedi

Politika

Eski vali yardımcısı: Dink öldürülmeden iki yıl önce MİT'in isteği ile görüşme yapıldı.

Hrant Dink davasında konuşan Ergun Güngör, Dink öldürülmeden 2 yıl önce valilikte görüştüklerini söyledi. Güngör, görüşmeyi Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) çalışanlarının istediğini ve görüşme sırasında MİT çalışanları kendi akrabası olarak tanıttığını ifade etti.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davanın son duruşması dün görüldü. 2002-2008 yılları arasında İstanbul Valiliği’nde azınlıklarla ilgili iş ve işlemlerden sorumlu olan Ergun Güngör, 24 Şubat 2004’te Hrant Dink’le valilikte görüştüklerini, bunu MİT’in istediğini beyan etti.

Güngör, Dink’in Agos Gazetesi’nde Sabiha Gökçen’in Ermeni olduğunu iddia ettiği yazının o dönemde infiale yol açtığını söyledi. İstihbarattan gelen kişilerin Dink’le bir görüşme ayarlanmasını istediklerini aktaran Güngör, “Böyle bir görüşmenin vali izni olmadan yapamayacağımı söyledim. Dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler’in olur vermesiyle bu görüşme gerçekleşti. İstihbarat görevlileri yanımdayken Dink’i aradım. Kendisiyle toplumda oluşan bu hassasiyeti konuşmak istediğimizi ve habere konu olan belgeleri görmek istediğimizi söyledim. Kendisi davetimiz üzerine geldi” ifadeleri kullandı.

‘YAKINLARIM DERSİNİZ’ DEDİLER

Güngör, MİT mensuplarına “Sizi Dink’e ne olarak tanıtayım?” diye sorduğu, MİT çalışanlarının “Yakınlarım dersiniz” dediklerini iddia etti. Dink’in verdiği evrakları MİT mensuplarının aldığını söyleyen Güngör, “Bu görüşmenin ardından vatandaşlar tarafından suç duyuruları, protestolar oldu. Emniyet bununla ilgili önlemler aldı. Dink’in hayatının tehdit altında olduğuna dair bize aktarılan herhangi bir bilgi yok. Resmi nezaket kuralları içerisinde yapılmış bir görüşmedir” dedi.

Güngör’e mahkemede MİT mensuplarının konuyla ilgili ifadeleri hatırlatıldı. MİT çalışanları söz konusu görüşmeyle ilgili “Valilik’e gittiğimizde tesadüfen Dink de oradaydı” yanıtını vermişti. Güngör bunu reddederek “Hayır bu mümkün değil. MİT’in talebi üzerine bu görüşme yapıldı” sözlerini kullandı.

Avukat Bahri Belen “Bir vali yardımcısının yaptığı görüşmelerde akrabalarının bulunması uygun mudur” şeklinde bir soru sorunca Güngör, “Bazen eşimiz, annemiz, babamız görüşmelerde olabilir” diyerek yanıt verdi.

Mahkeme heyeti, aylar önce tanık olarak dinlenilmesine karar verilen MİT çalışanlarının “görevde olup olmadıklarının bildirilmesi ve tanıklık için gerekli işlemlerin yapılması için” MİT Bölge Başkanlığı’na yazı yazdı. Heyetin talebine halen cevap verilmedi. (Kaynak: Cumhuriyet) 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.