HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu olarak yargılandığı Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 11’inci duruşması, Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görüldü. Demirtaş ve avukatlarının katılmadığı duruşmada, mahkeme oy birliğiyle Demirtaş’ın tahliyesine karar verdi.
Kararın ardından Demirtaş, “Hükümlü olduğum için şimdilik cezaevindeyim. Adil yargılanma için hayırlısı olsun” ifadelerini kullandı. Selahattin Demirtaş, daha önce “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan yargılandığı davada İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesince 4 yıl 8 ay hapse mahkum edilmiş, karar, istinaf mahkemesince hukuka uygun bulunmuştu.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Demirtaş’ın bu karara itiraz başvurusu ile ilgili 18 Eylül 2019 tarihinde Strazburg’da duruşma gerçekleştirecek.
DAVANIN KONUSU
Görülmesine 7-8 ve 9 Ocak 2020’de devam edilecek davada, Demirtaş hakkında “örgüt kurma ve yönetme”, “örgüt propagandası” ve “suç ve suçluyu övme” iddialarıyla 142 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Diyarbakır’da açılan dava, güvenlik gerekçesiyle Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne alınmıştı. Davası daha önce Demirtaş hakkında hazırlanan ve dokunulmazlığının kaldırılması için TBMM’ye gönderilen 31 fezlekenin toplamından oluşuyor.
Selahattin Demirtaş’ın avukatlarından Ramazan Demir, twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Demirtaş’ın tutuklu olduğu dava için oy birliği ile tahliyesine karar verildiğini açıkladı. Demir, “Karar Demirtaş ve avukatların hazır olmadığı duruşmada verildi. Ancak Demirtaş hakkında kesinleşmiş 4 yıl 8 ay hapis cezası bulunduğundan şimdilik tahliye olamayacak” diye kaydetti.
Karar Demirtaş ve avukatların hazır olmadığı duruşmada verildi. Ancak Demirtaş hakkında kesinleşmiş 4 yıl 8 ay hapis cezası bulunduğundan şimdilik tahliye olamayacak.
— Ramazan Demir (@ramazandmr) September 2, 2019
BEŞTAŞ: BIRAKILMASI GEREKİYOR
HDP’nin hukukçu milletvekili Meral Danış Beştaş ise 4 yıl 8 ay hapis cezası alan Demirtaş’ın 2 yıl 10 aydır cezaevinde bulunduğunu, Yargıtay’ın önceki kararlarına göre cezasının son 1 yılının denetimli serbestlik süresi içinde değerlendirilerek serbest bırakılması gerektiğini söyledi. Beştaş Twitter’da yaptığı paylaşımda, bu konuda bir başvuru yapılacağını belirtti.
4 yıl 8 aylık ceza İçin mahsup başvurusu yapılacak. 2 yıl 10 aydır Cezaevinde olduğu İçin Yargıtay kararlarına göre son 1 yıllık denetimli serbestlik süresi içinde. Bu nedenle gecikmeden bırakılması gerekiyor... https://twitter.com/meraldanis/status/1168511656416223233 …