ŞemdinliHaber

Sait Dede, iki bakanlığa Yüksekova Belediyesi'nin borçlarını sordu

Politika

HDP Hakkari milletvekili Sait Dede, Yüksekova Belediyesinde kayyumdan kalan borçları, İçişleri Bakanlığı ile Çevre Şehircilik Bakanlığı'na sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari milletvekili Dr. Sait Dede, Yüksekova Belediyesinde kayyum yönetiminden kalan 680 milyon TL borcu tekrar TBMM Genel Kurulunda gündeme getirdi.

Dede, kayyum sürecinde belediyede biriken borçlar ve yolsuzluk iddialarını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre Şehircilik Bakanlı Murat Kurum'a sordu.

Dede, İçişleri Bakanlığı'na sunduğu soru önergesinde, "Kayyum, atandığı Yüksekova Belediyesinde, Belediye başkan vekili sıfatıyla kendisi ve belediye çalışanı iki memurun yer aldığı bir belediye meclisi ihdas ederek Yüksekova belediyesinin aleyhine ve fakat üçüncü kişiler lehine kararlar alarak belediyeyi zarara uğratmıştır. Yapılan sözleşmelerin tamamında sözleşmenin ana unsurları ve Yüksekova Belediyesini taahhüt altında bırakan kısımlar boş bırakılmış bu şekli noksanlıklara rağmen İller Banka A.Ş. yetkilileri ile beraber kredi adı altında belediye 603.342.454,10 TL borçlandırılmıştır. Yine aralarında SGK, esnaf ve sendikalara olmak üzere birçok kurum ve şahısa Yüksekova Belediyesini 72.542.500,17 TL borçlandırmıştır." diye kaydetti.

Dede, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya şu soruları yöneltti:

1) Bakanlığınızın bahse konu belediye meclisi kararlarından haberi var mıdır?

2) Bakanlığınız 83 yıllık Yüksekova Belediyesinin 54.604.526,53 TL lik borcunun iki yıl içinde 680.884.955 TL ye ulaşmasının araştırılması ve yapılan yolsuzlukların ortaya çıkarılması noktasında başlatmayı düşündüğü bir soruşturma var mıdır?

3) İller Bankası A.Ş. den aktarılan payın tamamına el konulması konusunda bakanlığınızın bir talimatı var mıdır? Zira bakanlığınız tarafından atanan kayyum zamanında bahse konu yasal sınır olan %40’ın üzerinde bir kesinti yapılmamaktaydı. Ancak hemen seçimin akabinde %100 lük bir kesintiyle iller bankası payının tamamına el konulan Yüksekova Belediyesinde üç aydır çalışanlara maaş ve ücret ödenememektedir. Bu kanun dışı uygulamaya ilişkin bir çalışmanız olacak mı?

4) Kayyum atanmasından sonra  37.021,00 TL den 587.252,06 TL ye çıkan temsil ve teşrifat giderlerindeki artış normal bir artış mıdır? Bu konuda inceleme başlatmayı düşünüyor musunuz?

5) Kayyum tarafından akdedilen ve başta Ceza Kanunu olmak üzere birçok mevzuata aykırı olarak yapılan işlemlere ilişkin ilgililer hakkında her hangi bir yasal girişiminiz olacak mı?

6) Bakanlığınız tarafından kayyumun görevde kaldığı süre zarfında herhangi bir inceleme yapılmış mıdır?

7) Geçici bir süreliğine atanan kayyumun atandığı ilgili kurumu 06 Haziran 2032 yılına kadar borçlandırarak işleyemez hale getirmesi normal mi?

8) Belediye hizmetleri bakanlığınız tarafından bir kamu hizmeti olarak görülmemekte midir? Zira kamu hizmetinin yapılmasını fiilen engelleyen kayyum uygulamalarına ilişkin olarak bakanlığınızın başlattığı herhangi bir soruşturma bulunmamaktadır.

9) Belediye bir kamu kuruluşuysa bu kuruluşun içini boşaltanlar hakkında soruşturma başlatacak mısınız?

10) Bakanlığınız tarafından atanan kayyumun Yüksekova belediyesine uğrattığı zarardan ve dolayısıyla Yüksekova’da yaşayan insanlara yönelik kayyumun hasmane tutumunun ortaya çıkardığı tablodan rahatsızlık duyuyor musunuz?

HDP'li Dede, Çevre Şehircilik Bakanlığı'na sunduğu soru önergesinde ise, "İller Bankası A.Ş. den Yüksekova Belediyesine gelen genel bütçeden aktarılan payın tamamı da yine yasaya aykırı olarak Halk Bankası A.Ş Yüksekova şubesinde açılan bloke hesaba yatırılarak mesai bitiminden hemen sonra İller Bankası A.Ş nin hesabına geri gönderilmekte böylece genel bütçeden hiçbir pay belediyeye aktarılmamaktadır. Yüksekova’da yaşayan yurttaşların borçlandırılması yoluyla finanse edilen ve Bakanlığınız tarafından yapılan alt yapı ve benzeri projeler yarıda bırakılmakla beraber ihale miktarının tamamı belediye tarafından kesin kabul yapılmışçasına yine yurttaşlara hizmet için ayrılan genel bütçe payından kesilmektedir." sözlerine yer verdi.

Dede, Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a şu soruları yöneltti:

1) İller Bankası A.Ş. ile Yüksekova Belediyesi arasında imzalanan kredi sözleşmesinin 3.maddesinin b bendinde yer alan ‘Kredi kullanıcısının Maliye Bakanlığı ve Banka tarafından dağıtılan yasal paylarının mevzuatta kısıtlama getirilse dahi tamamı mahsup edilir ’maddesi karşısında bakanlığınız 5779 sayılı kanun 4.maddesine açıkça aykırılıktan dolayı imzacılar hakkında soruşturma başlatmış mıdır, bu hukuk dışı uygulamaya son verilerek kesintilerin yasal paylara çekilmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır?

2) 5393 sayılı kanunun 68.maddesi belediye borçlanmalarının hangi çerçevelerde ve şekillerde yapılacağı apaçık bir şekilde kanunda ifade edilmiştir.  İç ve dış borç stok tutarları kanunun atıf yaptığı 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme oranını aşamayacağı belirtilmiştir. Oysaki bir ilçe belediyesi olan Yüksekova Belediyesi örneğinde neredeyse bir Büyükşehir Belediyesinin stok oranlarını bile aşan bir borçlandırma yapılmıştır. Bu usulsüzlüğe ilişkin bakanlığınızın yürüttüğü ya da yürüteceği bir soruşturma var mıdır?

3) 2017 tarihi itibariyle borçlandırılan belediyenin, 31 Mart 2019 tarihine kadar yani kayyumun görevi süresince herhangi bir şekilde gelirlerine el konulmazken seçimin hemen ardından iller Bankası hissesinin tamamına el konulmasının sebebi nedir?

4) Bakanlığınız ve bakanlığınıza bağlı kuruluşlar kanunlarla değil de siyasi saiklerle mi hareket etmektedir?

5) Altyapı ve içme suyu dahil yarım bırakılan bir çok projenin akıbeti ne olacaktır? Bakanlığınız siyasi tercihlerinden dolayı bir ilçeyi cezalandırmaya devam edecek midir?

6) 31 Mart 2019 tarihinden beri yapılan usulsüz işlemlerden dolayı belediye personeli ücret ve maaş alamamaktadır. Bakanlığınızın İller Bankası nezdinde tüm hukuka aykırı işlemlerin iptali ile ilgililer hakkında soruşturma başlatılması yönünde bir çalışması olacak mıdır?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.