ŞemdinliHaber

Reuters: Kürtler Esad'a yol haritası sundu

Politika

Suriyeli Kürtlerin, Beşar Esad yönetimi ile uzlaşmak için geçen hafta Rusya'ya bir yol haritası sunduğu ortaya çıktı. Reuters ajansı, planın ayrıntılarını ve müzakere başlıklarını yazdı...

ABD’nin çekilme kararı ve Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna harekât planı sonrasında geleceği tartışılan Suriyeli Kürtlerin, Beşar Esad yönetimi ile uzlaşma için Rusya’ya bir yol haritası sunduğu belirtildi. Buna göre, geçen hafta Moskova’yı ziyaret eden Kürt heyeti bir dizi müzakere başlığını içeren yol haritasını Rusya’ya sundu. Heyetin Rusya’dan arabuluculuk yapmasını talep ettiği ve Rus yetkililerin de bunu kabul ettiği belirtildi.


‘ÜÇ ANA MÜZAKERE BAŞLIĞI’

Reuters ajansı haberini, Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu’na danışmanlık yapan ve Moskova’daki görüşmelere katılan Badran Jia Kurd’e dayandırdı. Haberde, sunulan planın üç ana amacı olduğu belirtildi. Buna göre, yol haritası ‘Suriyeli Kürtlerin kontrolündeki bölgelerin Türkiye’den korunmasını’, Suriye’nin kuzeyindeki yönetim yapılarının anayasaya entegre edilmesi için bir formül bulunmasını ve ülkenin kuzeyi ile doğusundaki kaynakların adil dağıtımının sağlanmasını öngörüyor. Kurd yol haritası konusunda Rusya’dan yanıt beklediklerini söylerken, sunulan plan temelinde müzakere etmeye ve diyalog başlatmaya hazır olduklarını belirtti.

Kurd, Fırat Nehri üzerindeki barajların kontrolü, petrol sahaları ve diğer kaynakların kendileri için ‘müzakere kozu’ olduğunu belirtirken, Reuters’ın görüş aldığı yorumcular Kürtlerin elinin ABD’nin çekilme açıklaması ile zayıfladığını belirtti.

‘ANLAŞMA SAĞLANIRSA SADECE BİR KÖŞE KALACAK’

Reuters ise haberde şu yorumu yaptı: “Eğer böyle bir anlaşma yapılırsa, ülkenin sekiz yıllık iç savaş nedeniyle ayrılan en büyük iki parçası yeniden bir araya getirilecek ve sadece kuzeybatıdaki bir köşe, Türkiye destekli ve Esad karşıtı isyancıların elinde kalacak. Rusya ile görüşmeler ve Şam’a yönelik yeni açılımlar, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Kürtlerin bölgesine istikrar getiren Amerikan askerlerini çekme kararını ilan etmesi sonrası Kürt stratejisine yeni bir ayar yapıldığının altını çiziyor. Kürtlerin ilk önceliği bölgelerini, YPG milislerini ulusal güvenlik tehdidi olarak gören Türkiye’den korumak.”

‘EN BÜYÜK ZORLUK OTONOMİ TALEBİ’

Ajans, “En büyük zorluklardan biri, bölgesel otonomi talepleri ile Esad’ın yeniden tüm ülkede otorite kazanma amacını uzlaştırmak olacak. Suriye Dışişleri Bakanı kısa süre önce, federal bir Suriye’nin kabul edilemeyeceğini söylemişti” ifadelerini de kullandı.

Şam yönetimi ile Suriyeli Kürtler iç savaşın başından bu yana doğrudan çatışmadan kaçınmıştı. Taraflar arasında geçen yıl başlatılan siyasi müzakerelerde ise sonuç alınamamıştı.

PENTAGON: IŞİD’E KARŞI ORTAKLARIMIZLA ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ

Öte yandan, ABD’nin çekilme kararı da belirsizliğini koruyor. Suriye Demokratik Güçleri’nin ülkenin doğusunda IŞİD’e karşı ABD’yle ortak operasyonlarının sürdüğü belirtiliyor. Pentagon sözcülerinden Sean Robertson Reuters’a yaptığı açıklamada, son olarak Hajin’in yakınlarındaki Kashmah kasabasının IŞİD’den alındığını söyledi. Robertson’ın “IŞİD’in kalıcı bir şekilde yenilgiye uğratılması için koalisyonla ve bölgesel ortaklarımızla çalışmaya devam edeceğiz” demesi dikkat çekti. (Dış Haberler)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.