Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sırbistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov katıldı.
Bulgartransgaz CEO’su Vladimir Malinov, TürkAkım’dan ülkeleri ile Yunanistan ve Kuzey Makedonya’ya bugün itibariyle gaz akışının başladığını duyurdu.
PUTİN: AVRUPA KITASI İÇİN ÖNEMLİ GELİŞME
Putin konuşmasında şu ifadeleri kullandı, “Boruların uzunluğu 1800 km’yi aşıyor. Bu gerçekten hiç de kolay olmayan bir proje. Modern teknolojileri barındıran bir proje. İlk hattan gelecek olan doğalgaz Batı Sibirya yataklarından geliyor, ikinci hattan gelecek olan da Türkiye üzerinden Balkanlara ve Yunanistan’a sevk edilecek. Bu hat birçok güney Avrupa ülkesinin ekonomisine tesir edecek. Türk Akım’ın inşaatında öncü teknolojiler uygulandı. Bu da bu gaz boru hattının güvenilir işletilmesine yardımcı olacak. Boruların döşenme hızında rekor kırdık. Ben herkese, bu güzergâhın tasarımında ve inşasında emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum. Türk makamlarına ve Türk Cumhurbaşkanı’na teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Çünkü tüm gerekli lisansları vaktinde sağladılar. Bir siyasi irade gösterdiniz, ülkenizin ulusal çıkarlarına uygun bir projeye el attınız. Hep beraber en iddialı projeleri gerçekleştirebileceğiz ileride. Bu da her iki ülke için hayırlı olacak. Son olarak şunu ifade etmek istiyorum. Hiç de kolay olmayan şartlarda yaşıyoruz. Ne yazık ki bulunduğumuz bu bölgede ciddi gerginliği artıracak örnekler var. Türkiye ve Rusya çok farklı bir örnek sunuyor. Avrupa halklarının hayrına çalışmalar yürütmekteyiz.”
‘DIŞLANDIĞIMIZ PROJELER BAŞARILI OLAMAZ’
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise açıklamalarında şunları söyledi:
“Türkiye OECD ülkeleri arasında 10. en büyük enerji piyasasına sahiptir. Bugün itibariyle 81 ilimizin tamamına doğalgaz arzı sağlamış bulunuyoruz. 53 milyon vatandaşımız doğalgazı aktif bir biçimde kullanıyor. Bu sayı yaptığımız alt yapı çalışmalarıyla artıyor. Enerji alanındaki işbirliğimiz her türlü sınamayı diğer alanlarda olduğu gibi başarıyla atlatmıştır. Türkiye ve Rusya olarak bu örnek iş birliği zemini üzerinde yeni projelere imza atmaya devam edeceğiz. Avrupa ülkelerinin Rus gazına yoğun ilgi gösterdiğini görüyoruz. Türkiye olarak bölge coğrafyası içinde önemli bir doğalgaz arz altyapısına kavuştuk. Yeni arz kaynaklarının ortaya çıkarılması ve mevcut rezervlerimizin geliştirilmesi doğrultusunda hidrokarbon arama çalışmalarımızı yürütüyoruz. Türkiye olarak bölgesel gerilim peşinde değiliz, asla da olmadık. Doğu Akdeniz’de süren arama faaliyetlerimizin amacı ülkemizin ve KKTC’nin menfaatlerini korumaktır. Doğu Akdeniz’de ülkemizin dışlandığı hiçbir projenin ekonomik, diplomatik bakımdan hayata geçme şansı yoktur. Akdeniz’deki en uzun kıyı şeridine sahip Türkiye’nin bu bölgeyle ilgili her türlü projede söz söyleme hakkı olacaktır. Gelin tarih boyunca medeniyetlere beşiklik yapmış olan Akdeniz’i çatışma değil iş birliği sahasına dönüştürelim. Muhataplarımızdan beklentimiz Türkiye’nin uzattığı iş birliği elini geri çevirmemeleridir.” / DUVAR