Bianet’te yer alan haberde, AYM’ye YSK'nin kararını götürmenin önünde bir engel olmadığını söyleyen Kaboğlu, Avrupa hukuku açısından AİHM’e de gidilebileceğini ifade etti.
Kaboğlu, Adalet Bakanı'nın böyle bir açıklama yetkisi olmadığını da belirtti. “AYM’ye ve AİHM’e başvuru hakkı bir bireysel haktır. Kimin başvuracağı, başvuru yollarının nasıl kullanılacağı Adalet Bakanı'nın yetkisinde değil.”
Kaboğlu “Hem muhalefet partileri götürebilir, hem de seçmenler bizim oy hakkımız ihlal edildi diye, Anayasa’nın 67. maddesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 1 No’lu Ek Protokolü Madde 3 ihlal edildi diye götürebilir” diye konuştu.
Kaboğlu’nun konuya dair ifadeleri şu şekilde: “AİHM açısından bu konu İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi 1 No’lu Ek Protokolü’nün 3. maddesinde düzenleniyor: Serbest seçimleri düzenleme hakkı. Referandumda zaten en büyük seçimdir.
Dolayısıyla yasama seçiminin yararlandığı bir alanda halk oylaması yararlanamıyor demek bir görüş ifade etmektir ama insan hakları Avrupa hukuku açısından geçerli bir görüş değildir. Bu bağlamda AİHM’e de gidilir. AİHM’in geliştirdiği serbest seçimleri düzenleme hakkının Türkiye’ye yüklediği yükümlülükleri yerine getirdi mi, getirmedi mi, onu denetleyecek. Bu konularda az konuşsalar halk oylamasının sonuçlarının haksızlığını bu kadar teşhir etmemiş olurlar.”
NE OLMUŞTU?
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "CHP, Anayasa Mahkemesi'ne başvuramaz. Böyle bir hakkı yok" demiş, YSK'nin kararları ile ilgili olarak AYM'ye gidilemeyeceğini belirtmişti.
Bozdağ referandum ile ilgili olarak AİHM'e başvurulması durumunda bir sonuç alınamayacağını, referandumların AİHM'in yetkisi dışında olduğunu söylemişti.
YSK anayasa değişikliği referandumunun iptali için CHP, HDP ve Vatan Partisi'nin yaptığı başvuruları reddetmişti.