Eker, 8-9 Nisan günü İsveç'te yapılacak referandum öncesi, AKP ve MHP’nin yeni anayasa önerisine destek istemek amacıyla İsveç’e gelmişti.
Konferans, Stockholm’un güneyinde bulunan Fittja semtindeki bir salonda gerçekleşecekti. Evrensel’e açıklamalarda bulunan salonun sahibi, Türkiye'deki siyasi çekişmelerin tarafı olmak istemediği için salonu kiralamaktan vazgeçtiğini söyledi.
Almanya, Hollanda, Avusturya ve İsviçre’de Türkiyeli bakanların yapacakları gösteri ve toplantılar yasaklanırken İsveç Hükümeti’nin nasıl bir tutum izleyeceği medya ve kamuoyu tarafından merak ediliyordu.
Medyaya açıklamalarda bulunan İsveç Dışişleri Bakanlığı Basın görevlilerinden Kent Öberg, Eker’in katılacağı toplantı ve konferanslar için İsveç kurumlarının tepki göstermelerini gerekecek bir neden bulunmadığını, İsveç’te ifade özgürlüğü olduğunu ve herkesin konuşma ve toplantı yapma hakkı olduğunu söyledi.
Uluslararası Hukuk Profesörü Olle Bring ise, diğer ülkelerden politikacılar için ifade özgürlüğünün geçerli olduğunu ancak Avrupa Sözleşmesi’nin 10. maddesinin gerekli gördüğü durumda toplantıların durdurulmasına olanak tanındığını söyledi.
Polis yetkilileri ise, Eker’in katılacağı söylenen konferans sırasında olayların çıkmaması için teyakkuza geçti. Bir polis yetkilisi medyaya ”Amacımız kargaşa olmadan toplantıların yapılması ve toplantı yapma özgürlüğünün garanti altına alınmasıdır” açıklamasını yaptı.
Salon sahibinin salonu kiralamaktan vazgeçtiğini söylemesine rağmen UETD, konferansın iptal edilmediği iddia etti ve taraftarlarına bugün saat 16.00'da salonda bulunmaları çağrısı yaptı.
Geçtiğimiz aylarda UETD’nin Göteborg, Stockholm ve Malmö illerinde Gazeteci Cem Küçük, milletvekilleri Abdullah Ağralı ve Metin Külünk'ün konuşmacı olarak katılacakları konferanslar tepkiler sonucu iptal edilmişti.