ŞemdinliHaber

Küçükkaras: En çok güvenin azaldığı sistem de SEÇSİS

Politika

ODTÜ Mezunları Derneği ve Bilgisayar Mühendisleri Odası, “SEÇSİS ve Seçim Güvenliği Paneli” düzenledi. Oda Başkanı, kısa adı SEÇSİS olan Seçim Bilişim Sistemi’ne olan güven kaybına dikkat çekti.

31 Mart 2019 Yerel Seçimine ilişkin en fazla konuşulan konuların başında seçim güvenliği geliyor. ODTÜ Mezunları Derneği, Bilgisayar Mühendisleri Odası (BMO)’nın da katkısıyla “SEÇSİS ve Seçim Güvenliği Sunumu ve Paneli” düzenledi. ODTÜ Vişnelik Tesisleri’nde düzenlenen etkinlikte BMO’nun 24 Haziran 2018 Seçim Sonuçları Veri Analizi Raporu değerlendirildi ve Yüksek Seçim Kururu’nun (YSK) seçim sistemindeki açıklara bakış açısı anlatıldı.


Panelin kolaylaştırıcılığını ODTÜ Mezunları Derneği Başkanı İfan Türkkolu yaptı ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel ile İYİ Partili isimler katıldı.

BMO’nun SEÇSİS Çalışma Grubu’nda yer alan Bilgisayar Mühendisi Bilgehan Turhan, 24 Haziran seçimi sonrası seçim sisteminde tespit ettikleri açıkları anlattı. Turhan şöyle konuştu:

“24 Haziran kesin sonuçları içerisinde hataları sayım döküm cetveli ve tutanakları bakıldığında tespit ettik ve yanlış veri girişi olduğunu gördük. İkiz tutanaklar vardı. Bunlar iki komşu mahalledeki tutanakta ayını sonuçlar, rakamlar, aynı imzalardı. Çift yumurta ikizi tutanaklar da vardı. Yani aynı sandığı ait farklı sonuçları içeren tutanaklardı.”

SEÇİM GÜVENLİĞİ İÇİN ÖNERİLER

Turhan, 24 Haziran seçimlerinden sonra YSK’ya önerilerde bulunduklarını ancak bunların dikkate alınmadığını ifade etti. Turhan seçim güvenliği için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

  • İtiraz sürelerinin arttırılması gerekiyor. İnsani hatalar olabiliyor. Bunların düzeltilmesi için süre verilmesi gerekir.
  • Kaydırma olan ve tekrarlanan bilgi girişinin önlenmesi ve hataların düzeltilmesi gerekir.
  • YSK’nın karekod uygulaması varsa, tekrarlanan hatalar olmaması lazım.
  • İkiz tutanaklara karşı önlem alınmalı, tutanaklar üzerinde oynamalara karşı yanlış yapanların cezalandırılması lazım. Ayrıca bunları yapanların tespit edileceği sistem kurulup gerekli suç duyurusunda bulunacak bir mekanizma kurulmalı.
  • Görevlilerin oy kullandığı sandıklar sadece tutanak üzerinde yer alıyor ancak hangi görevlinin nerede oy kullandığının tespiti için 360 bin tutanağın incelenmesi gerekiyor. Sandıkta oy kullanan görevlilerin veri olarak tutulması ve yayımlanması lazım.

‘PARTİLER KONTROL AYAĞI OLABİLİR’

Turhan siyasi partilere tutanak kontrol sistemi kurmaları önerisinde bulunarak, “Gönderilen tutanaklar ile YSK’dan gelen tutanakları kontrol edebilir. Gelen tutanaklar bu sistemle yarım dakikada gözle bile kontrol edilebilir” dedi.

‘YSK’NIN BAKIŞ AÇISI: SEHVEN HATALAR’

Turhan’ın sunumu sırasında CHP’li Adıgüzel açıklar ve eksiklikler konusunda YSK ile görüşmeler yaptıklarını ve kurumun konuya nasıl yaklaştığını şöyle özetledi, “YSK bizde hata yok’ diyor ama bizim gösterdiğimiz listelere hepsi doğru diyor. YSK’nın bakış açısı ‘Biz doğru yapıyoruz ama hatalar sehven ”.

‘TUTANAK ÖNEMLİ’

BMO Onur Kurulu Üyesi, SEÇSİS Çalışma Grubu’nda yer alan Bilgisayar Mühendisi Kemal Özkazanç, 24 Haziran seçimlerinin 5+1 bileşenli olarak denetlendiğini açıkladı ve bu bileşenleri şöyle sıraladı: “YSK, muhalefet partileri, AGİT, Oy ve Ötesi gibi gönüllüler, 24 Haziran’a özel kurulan Adil Seçim Platformu…” Seçimlerde sandık tutanaklarının kritik önemde olduğunu ifade eden Özkazanç, durumu örnekle açıkladı: “24 Haziran sonrası ıslak imzalı tutanaklara erişemedik. Ancak CHP İstanbul İl Örgütü ıslak imzalı tutanakları yayınladı ve bu bizim için aranılan kaynak oldu” dedi.

BMO Başkanı Hülya Küçükkaras, odalarının kamu adına mesleki denetimler gerçekleştirdiğini hatırlatarak, SEÇSİS için yaptıkları çalışmaların da bu amaçla olduğunu söyledi. Kamu kurumlarına güven kalmadığı gibi kamu sistemlerine de güvenin kalmadığını belirten Küçükkaras, “En çok güvenin azaldığı sistem de SEÇSİS’tir” dedi. (DUVAR)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.