Irak Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Serbest Mustafa, Hewler'de düzenlediği basın toplantısıyla 21 Eylül günü yapılan parlamento seçimlerinde sayımı yapılan sandıkların yüzde 95'inden çıkan oy sonuçlarını açıkladı.
Buna göre en çok oy alan ilk üç parti şöyle: Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) 719.004 oy, Goran Hareketi 446.095, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) 323. 867. KDP ve Goran, 2010 Irak parlamento seçimlerine göre oylarını arttıran iki parti olarak dikkat çekiyor.
Diğer partilerin oy oranları ise şöyle açıklandı: Yekgurtiye İslami Kurdistan 178.681, Komali İslami Kurdistan 113.260, Bizotnewey İslami 20.795, Kürdistan Sosyal Demokrat Partisi 11.828, Azadi listesi 11. 768, Üçüncü yol (ArasteySeyem) 8.268, Rafideyn listesi 5.963, Keldani-Süryani-Asuri Gurubu 5.599, Türkmen İlerici Hareketi 5.173, Hizbi Ayende3.868, Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi (PÇDK) 3.605, Kürdistan Halkının Hakları 2.817, Parti Parezgarani Kurdistan 2.420, Halk Hakları (Mafi Gel)2.005, Erbil Türkmen listesi 1.856, Türkmen Değişim ve Yenilenme listesi 1.829, Yekitiye Neteweyi Demokratik Kurdistan (YNDK) 1.717, Irak Türkmen Cephesi 1.667, İyileştirme ve Kalkınma Listesi (Lîstîçaksazî û geşe) 1.323, AbnaAlnhrîn listesi 1048,Türkmen Demokratik Hareketi 1.002, Bağısızlar Listesi 864.
Bu sonuçlar, 111 sandalyeli parlamentoda partilere göre dağılımı şöyle yapıyor: KDP 38 sandalye, Goran Hareketi 24, KYB 17, Yekgurtiye İslami 9, Komala İslami 6, Kürdistan Sosyal Demokrat Partisi 1.
11 sandalye azınlıklara uygulanan kotadan seçilecek, diğer bir ifadeyle Türkmen, Asuri, Süryani, Ezidi topluluklar arasında paylaştırılacak. Geriye kalan 5 koltuğun dağılımının nasıl olacağı ise net değil.
GORAN KDP'SİZ HÜKÜMET ARAYIŞINDA
Seçim Komisyonu tarafından açıklanan sonuçlar, KDP'nin tek başına hükümet kuramayacağını gösteriyor. KDP ve YNK 2009'daki seçimlere ortak liste ile girerek oyların yüzde 70'ini toplamış ve 59 sandalye elde etmişti.
Geçtiğimiz Aralık ayında Almanya'da bir hastaneye kaldırılan liderleri Celal Talabani'siz seçimlere katılan bu seçimlerin kaybedeni oldu. Seçimlerden önce de YNK'li yöneticiler, KDP ile stratejik ittifakı sorgulayarak bunun artık sürdürülemez olduğunu söylüyordu. Bu seçim sonuçlarından sonra YNK'nin nasıl bir karar alacağı henüz bilinmiyor. Bu erimeye rağmen KDP ile ortaklığa devam mı edecek yoksa ciddi bir özeleştiri verme kabiliyetini göstererek, değişen koşullara uygun olarak yeniden mi yapılanacak? YNK, KDP ile bu dönem de devam edecekleri yönünde sinyaller veriyor.
2009'daki seçimlerde 25 sandalye alan Goran hareketi, sandalye sayısı iki eksilse de hem oy oranını arttırdı hem de siyasal olarak pozisyonunu daha da güçlendirdi. KDP'siz hükümet kurulur mu kurulmaz mı, henüz bilinmiyor ancak ilk kez KDP'siz bir hükümet kurma arayışının alt yapısı güçlendi.
Güneyli haber sitelerine göre Goran hareketi diplomasi sorumlusu Mihemed Heme Tofik, Goran ve YNK'nin toplam 41 sandalyesine islami hareketler Yekgirtu ve Komel'in de katılması ile bu sayısının 57'ye çıkacağını belirterek, ortak bir hükümet kurma önerisinde bulundu. Seçim sonuçları için "1991'de bu şairlerin bile rüyası değildi" yorumunu yapan Tofik, KDP'siz ortak bir hükümet kurulması halinde "değişim gerçekleştirebileceklerini" söyledi. YNK Genel Sekreterliği'ne Berhem Salih'in getirilmesini de öneren Tofik, "Gelin KDP ve Barzani'den vazgeçin" dedi.
YNK KDP İLE DEVAM ETMEK İSTİYOR
Şark el Ewsat gazetesine konuşan YNK politbürosu yürütme konseyi üyesi Mele Bextiyar da, Goran hareketinin kendilerine hükümeti birlikte kurmayı önerdiğini söyledi. Mele Bextiyar, Goran'ın "Eğer bizimle ortaklaşırsanız başbakanlık YNK'nin olacak" dediğini söyledi.
Ancak bu öneriyi Kürdistan bölgesinin istikrarı ve çıkarları için reddettiklerini söyleyen Bextiyar, YNK'nin KDP ile birlikte hükümet kurabileceğini belirtirken, yeni hükümette diğer partilerin de temsil edilmesini istedi. Bextiyar, yeni hükümette YNK'nin yerinin değişmeyeceğini, Başbakan Yardımcısı ve Parlamento Başkan Yardımcısı görevinin YNK'de kalacağını savundu. / anf