ŞemdinliHaber

İdris Baluken: Milletvekillerinin savunma hakkı gasbediliyor

Politika

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘dokunulmazlıkları kaldırın’ talimatı üzerine harekete geçen AKP HDP’li milletvekillerini Meclis dışına itmeye çalışıyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘dokunulmazlıkları kaldırın’ talimatı üzerine harekete geçen AKP HDP’li milletvekillerini Meclis dışına itmeye çalışıyor. Anayasa’nın 83’üncü maddesine ek madde yoluyla dokunulmazlıkların doğrudan genel kurulda kaldırılmasını amaçlayan düzenlemeye muhalefet partileri de tepki gösteriyor. HDP, milletvekillerinin savunma haklarının gasbedildiğini belirtirken, CHP’de farklı değerlendirmeler var. Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, bu teklifi kabul etmeyeceklerini ifade ederken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, teklife evet diyeceklerini açıkladı.


'SAVUNMA HAKKI GASBEDİLİYOR'

Konuyu değerlendiren HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, 7 Haziran sonrası devreye giren darbe sürecinin devamı olduğunu belirtirken, Bu düzenleme iç tüzük ve anayasaya aykırıdır. Mevcut yasaları baypas ederek kendi fezlekelerinin görüşülmesinin önüne geçmek istiyorlar. Gayriahlaki suçlarla ilgili iddiaların kamuoyu tarafından öğrenilmesinin önünü almak istiyorlar” dedi. Baluken yapılmak istenen gizli oylama ile parlamentonun devre dışı bırakılmak istendiğini de dile getirdi.

Baluken, teklifin içeriğine ilişkin de bilgi vererek şunları söyledi: “Getirdikleri teklif 506 fezlekenin tamamıyla ilgili bir süreci öngörüyor. Karma komisyon aşılarak milletvekillerinin savunma hakkını gasbediliyor. Hukukunun geriye doğru işletilemeyeceği kaidesini hiçe sayıyor. Biz kalıcı anayasa değişikliği teklif ettik. Ancak AKP karma komisyon aşamasında kendilerine ait dosyaların kapaklarının açılmamasını istiyor.”

CHP’de düzenleme ile benzer kaygılar olmasına rağmen, ikili bir yaklaşım da kendisini gösteriyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu da, konuya ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı: “CHP daha önce tutumunu açıkladı. Anayasa’ya geçici ek madde koymak istiyorlar. Mevcut dosyalar yargılansın diyorlar. Oysa hemen hemen bütün partilerin kürsü dokunulmazlığının korunması taahhüdü var. Madem anayasa değişikliği yapacağız, o zaman 83. maddeyi kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandıralım. Bundan sonraki gelen dosyalarda işlesin. Ama onlar kendilerine göre bir kısım dosyalarla ilgili bir düzenleme yapmak istiyorlar. Bunun üzerinden de sorumluluğu muhalefete atmak istiyorlar. Bizim tutumumuz belli, gelin 83. maddeyi kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandıralım. Bunun dışında bütün suçlar diğer vatandaşlar nasıl yargılanıyorsa yargılansın. Ek geçici maddeye gerek yok. O yüzden biz bu düzenlemeye destek vermiyoruz. Ben kişisel olarak AKP’nin de bir sürü fire verebileceğini düşünüyorum. 367’yi bulmaları gerekiyor ama bulamayacaklarını düşünüyorum.”

KILIÇDAROĞLU: EVET DİYECEĞİZ!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, teklifin HDP’lileri hedef aldığını kabul ederek, “Bu teklife evet diyeceğiz. Bizim korkumuz yok ki! Buna AKP’nin gerçek yüzünü açığa çıkarmak için evet diyeceğiz. Asıl gerekçe HDP’lileri yargılamak. Biz hayır desek bunlar HDP’lilerle kol kola diyecekler” diye konuştu. 

VEKİLLERİN İTİRAZ HAKKI YOK

Anayasa’ya geçici madde eklenmesini öngören teklif kapsamında Adalet Bakanlığı, Başbakanlık, Meclis Başkanlığı ve Karma Komisyonda hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığı kaldırılacak.

Yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren 15 gün içinde fezlekeler mahkemelere gönderilecek ve sadece bu dosyalarda milletvekillerinin yargılamasına imkan tanınacak.

Dokunulmazlıklar anayasa ve iç tüzükte öngörülen bir yolla değil Anayasa’ya eklenen geçici maddeyle mevcut usul ve hükümlerin dışında bir yolla kaldırıldığı için milletvekilleri iptal istemi hakkını kullanamayacak.

Anayasanın vekillerin tutuklanamayacağını ifade eden 83’üncü maddesinin 2’nci fıkrasının 1’inci cümlesi uygulanmayacağı için dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilleri Meclis kararı olmadan sorgulanabilecek ve tutuklanabilecek. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.