ŞemdinliHaber

Erdoğan: Müsilaj için bakanıma talimat verdim

Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 millet bahçesinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Marmara'daki müsilaj sorununun çözümü için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na talimat verdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde gerçekleştirdiği millet bahçelerinin açılış töreninde açıklamalarda bulundu. Erdoğan Marmara'daki müsilaj sorunu konusunda "belediyeleri beklemeden gerekeni yapacaklarını" söyledi.

Erdoğan'ın açıklamalarından başlıklar şöyle:

EMEĞİ GEÇENLERE ŞÜKRANLARIMIZI SUNUYORUM: Dün Zonguldak'ta Uzun Mehmet Camii'sinin millet bahçesini hizmete açtık. Şimdi İstanbul, Aydın, Kars, Malatya, Muş, Trabzon, Mersin Adıyaman'daki millet bahçemizi hizmete açıyoruz. Ayrıca Van, Niğde ve Batman'daki atık su arıtma ile Artvin'deki içme suyu tesislerimizi açıyoruz. Toplamda 814 milyon lirayı bulan tesisleri halkımızın hizmetine sunmuş oluyoruz. Muğla'da 37 mavi bayraklı halk plajı, Köyceğiz ve Dalyan'da 38 korunan alan, Muğla Gökova, Konya Beyşehir, Samsun Kızılırmak'ta 120 koruma izleme alanımız ile Kastamonu'da Doğu Çınarı ve Mersin'de zeytin olarak 84 anıt ağacın çalışmalarında resmi açılışını yapıyoruz. Emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyorum.

EKONOMİK DEĞER KATAN CAZİBE ALANLARI OLUŞTURUYORUZ: 20 yıl öncesine kadar pek çok şehrimizin yakasına yapışan hava kirliliği sorununun ülke genelinde önemli ölçüde azaltılmasında doğalgazın yanında açtığımız park ve bahçelerin katkısı olmuştur. Toplam 56 milyon metrekarelik bir alan 324 millet bahçesi yapmak için kolları sıvadık. Bugüne kadar 61 millet bahçesini tamamlayarak hizmete sunduk. 46 ilde 80 millet bahçesi şu anda yapım aşamasında. Ülke genelinde 183 millet bahçesiyle ilgili çalışmalar proje ve ihale safhasında. İnşa ettiğimiz her millet bahçesiyle şehirlerimizi bulunduğu bölgeye sosyal, kültürel ve ekonomik değer katan cazibe alanları oluşturuyoruz. Buralar afetlerde toplanma alanı olarak da hizmet verecektir. Uzun Mehmet Camisi'yle birlikte Karadeniz sahilini adeta bir kordon boyu olarak bitirecek yeni bir projeyi Zonguldak'ta hayata geçireceğiz.

ÇEVRE VE YEŞİL BİZİM İŞİMİZ: İBB Başkanlığını devraldığımda ağaç mağaç yoktu. Görevi devraldık bütün yollara fidan değil ağaç diktik. 81 ilin tamamında şehirlerimizi çok daha fazla yeşil alanla buluşturduk. Çevre ve yeşil bizim işimiz. Bununla kalmayacağız ve ağaçlandırmadaki faaliyetlerimizi hızlandıracağız. Bisiklet kullanımını teşvik ediyoruz. Tıpkı Konya gibi. Giderek yaygınlaştırdığımız bisiklet yolları sayesinde bu aracı tercih eden insanlarımıza kesintisiz ulaşım imkanı sağlıyoruz. Türkiye bisiklet yolu master planını tamamladığımızda Avrupa bisiklet yolu ile ülkemizi birleştirmiş olacağız. Proje tamamlandığında Edirne'den bisiklete binen bir vatandaş Hakkari'ye kadar güvenli bir şekilde gidecek. Katı atık tesislerini ülke genelinde yaygınlaştırıyoruz. Küresel ısınmanın en önemli sebeplerinden metan gazı ve emisyonlarını inşa ettiğimiz katı atık toplama tesisleriyle kontrol altına almayı başardık. Yaptığımız yatırımlarla sayısını 15'ten 90'a yükselttiğimiz katı atık toplama tesislerimiz nüfusun 70 milyonuna hizmet veriyor.

BAKANIMA TALİMAT VERDİM: Bir diğer yatırımımız atık su arıtma tesisi. Atık su arıtma tesislerinin sayısını 145'ten 1170'e çıkarttık. Gelişen teknoloji sayesinde artık atık suyun pek çok alanda kullanılma imkanı doğdu. Son dönemde Marmara'da karşımıza çıkan müsilaj gibi sorunların kaynağı arıtılmadan denizlere bırakılan atık sulardır. Bu konuda Çevre Şehircilik Bakanıma talimatı verdim. Hiç gecikmeden bakanlık olarak bu işi koordinasyonunuza alacaksınız, üniversitelerle beraber bu müsilaj belasından denizlerimizi kurtaracağız. / DUVAR

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.