Yeni Şafak’tan İbrahim Karagül’ün haberine göre, Erdoğan’a yöneltilen sorular ve cevaplar şöyle;
ABD Başkanı Donald Trump’ın NATO’daki mali külfetin paylaşımı tartışmasına Türkiye’nin yaklaşımı nasıl?
Şu anda 2024’e kadar bildiğiniz gibi yüzde 2 Gayri Safi Milli Hasılanın oranı itibariyle NATO’ya bir destek verilmesi söz konusuyken şu an itibariyle bu oranın çok çok altında kalan ülkeler var. Biz yüzde 4,2 oranında NATO’ya destek veriyoruz. O kadar zengin ülkeler var ki bunların bir kısmı hala yüzde 1’in altında. 2’yi dahi yakalayamayan ülkeler var. Türkiye’nin desteği yüzde 1,8 durumunda. Bizim malzeme ve mühimmat noktasındaki harcamalarımız da 30 milyar dolar. Türkiye bu noktada da iyi bir konumda. Artırarak devam ettirmeyi hedefliyoruz. Afganistan’da 686 askerimiz ve subayımız bulunuyor. Kabil havaalanının güvenliği de bizde. Kosova ve Afganistan gibi önemli NATO operasyonlarında kilit roller oynuyoruz. İttifakta merkezi konumumuz devam ediyor.
Şansölye Merkel ile görüşme nasıl geçti?
Sayın Merkel ile ikili ilişkilerimizi, Avrupa Birliği sürecini ve bölgesel konuları ele aldık. Bunların başında Almanlarla yaptığımız savunma sanayii işleri var. Görüşmemizde, 18 Mart Mülteci Anlaşması gereği Türkiye’ye aktarılması gereken fonlar da gündeme geldi. Biliyorsunuz 3 + 3 milyar Avro gibi bir rakamdı. Bunun birinci dilimiyle ilgili verilen söz maalesef henüz yerine getirilmedi. İtalya Başbakanına da söyledik, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’a da da söyledik.
Adil Öksüz meselesi de gündeme geldi mi Merkel’le yaptığınız görüşmede?
Hayır gelmedi. Ama dediğim gibi, inşallah bu yıl Almanya’ya yapacağım ziyarette tüm konuları daha kapsamlı biçimde konuşma fırsatımız olacaktır.
Çipras’la yaptığınız ikili görüşmede atmosfer nasıldı?
İyiydi. Yunanistan’da bulunan 8 darbeci asker, Ege’deki güvenlik durumu, göç ve mülteciler konusundaki işbirliği, Atina’daki cami, Müslüman azınlık, Kıbrıs meselesi, Rum tarafının tek yanlı hidrokarbon arama faaliyetleri gibi konuları ele aldık. Çipras, iyi niyetli hareket ediyor, ilişkilerimizi geliştirme iradesi var. Ama mesafe almak için daha çok çalışmamız gerekiyor. Ayrıca Türk yatırımcıların oradaki yatırımlarına da değindik. Sınır ihlali yaptıkları için Türkiye’de yargılanan iki Yunan askerlerinin durumunu da konuştuk. Batı Trakya’da atamayla mütfü değil seçimle müftü gelmesi konusunu hatırlattık. İnşallah seçimle mütfü olacak. Hayır demiyor, yeni sisteme geçeceğiz diyor, atama olayını kaldıracağız diyor.
BEDELLİ ASKERLİK YAKINDA
Başkanlık kabinesi ilk toplantısını yapacak. Gündem sıcak, en büyük beklentilerden biri de bedelli askerlik konusu. İlk toplantının gündeminde mesaj verebilecek misiniz?
Konuyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanımız çalışmalarını yapacaklar hazırlıklarını yapacaklar. Bunu inşallah seçimden sonra ele alacağız demiştim. Nasılı, nedeni, her şeyiyle, MSB yapacak çalışmayı. Ne kadar kişiyi kapsayacak, hangi yaş grupları arasında olacak, ücret ne kadar olacak, tüm bu konular belirlenecek. Zannediyorum en kötü ihtimalle yeni yasama döneminde açıklamış oluruz. O zamana kadar da hazırlıklarımızı bitirmiş oluruz. Belki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile çıkarmayı da deneyebiliriz. O zaman daha erkene çekmiş oluruz.