ŞemdinliHaber

Diyarbakır'da yargılanan 39 avukat beraat etti

Politika

Diyarbakır'da yargılanan 39 avukat beraat etti Mahkeme heyetini protesto ederek duruşma salonundan ayrılan 41 avukat hakkında açılan "görevi kötüye kullanma" davası görüldü. Mahkeme, 39 avukatın beraatine karar verdi.

Diyarbakır’daki “KCK-Türkiye yapılanması” davasında, mahkeme heyetini protesto ederek salondan ayrılan 41 avukat hakkında açılan dava bugün görüldü. Diyarbakır 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, dayanışma amacıyla Batman Barosu ve Şanlıurfa Barosu’nda avukatlar da hazır bulundu.


Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın ve Merkez Koordinatörü Gazal Bayram Koluman’ın da aralarında bulunduğu avukatlar için savcı beraat mütalaası verdi. Verilen aranın ardından yargılanan avukatlar hakkında karar açıklandı. Mahkemede hazır bulunmayan 2 avukat hakkında tefrik, 39 avukat için ise beraat kararı verildi.

‘ELLERİNDE DELİL YOKTU’

Duruşmanın ardında Diyarbakır Adliyesi önünde kısa bir açıklama yapan Diyarbakır Barosu eski başkanı Mehmet Emin Aktar, sanık sandalyesinde bulunmayı garipsediğini belirterek, “Benim yerim savunma bölümüdür, o tarafta olmayı isterdim. Ellerinde bir tek delil yoktu, bu yüzden beraat kararı verildi” dedi.

Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “40 meslektaşım ile sanık sandalyesindeyiz. Daha iki sene öncesine kadar aynı salonda müdafi olarak görev yapıyorduk. Bu hukuk sisteminde; tüm avukatlar, hatta tüm yurttaşlar potansiyel sanık” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Diyarbakır’da 3 Şubat 2014 görülen KCK-Türkiye Ana Davası duruşmasında, sundukları birçok talep mahkeme tarafından gerekçesiz olarak reddedilen, 38’i Diyarbakır, diğerleri Ankara ve Batman barolarına kayıtlı toplam 41 avukat, alkışlarla protesto ederek duruşma salonundan çıktı.

Protestoyla ile ilgili olarak Batman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucu eski Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar ve yeni başkan Cihan Aydın’ın da aralarında bulunduğu toplam 41 avukat hakkında, “görevi kötüye kullandıkları” gerekçesiyle dava açıldı.

Mahkemeye gönderilen dosyada “41 avukatın, duruşma salonunu terk etmek suretiyle müdafilik görevlerini yerine getirmeyerek, yargılamanın sürüncemede kalmasına sebebiyet verdikleri ve görevi kötüye kullandıkları” öne sürüldü. İddianamede, 41 avukatın 6 ay ile 2 yıl arasında değişen hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi. (DUVAR)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.