ŞemdinliHaber

Demirtaş'tan hakimlere: En azından bir kere hukuka uygun davransaydınız

Politika

19. Ağır Ceza Mahkemesi, Demirtaş davasının Kobanê Davası'yla birleştirilmesi için yazı yazılmasına karar verdi. Demirtaş hakimlere "En azından bir kere hukuka uygun davranmanızı beklerdim" dedi

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın ana davasında mahkeme heyeti, avukatların beyanını almadan dosyanın Kobanê dosyasıyla birleştirilmesi istemiyle 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazı yazılmasına karar verdi. Demirtaş kendisinin 5 yıldır yargılandığını Kobane davasının ise daha hiç başlamadığını belirterek mahkeme heyetine tepki gösterdi.  

Selahattin Demirtaş'ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi tarafından derhal serbest bırakılması yönünde karar verilen ana davasına ilişkin duruşma Sincan Cezaevi Kampüsü'ndeki Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, HDP lilletvekilleri Ayşe Sürücü, Erdal Aydemir ile partinin il ve ilçe yöneticileri katıldı. Demirtaş,duruşmaya tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile bağlandı.

Kimlik tespitinin ardından başlanılan duruşmada mahkeme heyeti dosyaya gelen evrakları aktardı. Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Kobanê Davası’nın iddianamesinin de dosyaya girdiği görüldü. Ardından savcılık bir önceki celsede verilen reddi hakim talebinin incelenmesi için 20’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesini, davanın ise 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki Kobanê Davası’yla birleştirilmesini istedi.

AVUKATLARIN BEYANI ALINMADI

Mahkeme heyeti de bunun üzerine Demirtaş'ın avukatlarının beyanlarını almadan, ara kararını açıkladı. Mahkeme heyeti, reddi hakim talebinin 20’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nce incelenmesine, dava dosyasının ise Kobanê dosyasıyla birleştirilmesi için 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazı yazılmasına karar verdi.

Mahkeme ayrıca AİHM Büyük Dairesi’nin Demirtaş için verdiği “derhal serbest bırakılsın” kararıyla ilgili ise “daha önce zaten hakkında mahkeme olarak tahliye kararı verdiğimizden başkaca bir işlem yapılmasına yer olmadığına” hükmetti. 

‘HUKUKA UYGUN DAVRANSAYDINIZ’

Kararın ardından söz alan Demirtaş, “Muhtemelen son görüşmemiz olabilir. Sizden özel bir ricam var mahkemeniz 5 yıla yakındır beni yargılıyor. En azından bir kere hukuka uygun davranmanızı beklerdim. Birleştirme kararının (Kobanê davasını kastediyor) sizde yapılması gerekiyordu. Diğer mahkemede daha duruşma bile yapılmadı” dedi.

MAHKEME BAŞKANI: MUTLU OLURSUNUZ DİYE DÜŞÜNDÜK

Demirtaş’ın sözü üzerine mahkeme başkanı, “Hep tarafsızlığımızı yitirdiğimizi düşündüğünüzü söylediniz. Biz de yeni bir heyet tarafından yargılanırlarsa daha mutlu olursunuz diye düşündük. Duruşmanın başladığı günde biri taraflısınız diyorsunuz o zaman başka bir heyet baksın" ifadelerini kullandı. Bir sonraki duruşma 6 Mayıs'a ertelendi.

TAHLİYE ENGELLENMİŞTİ

Ankara 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi, 2 Eylül'de, üç yılı aşkın süredir cezaevinde olan Demirtaş hakkındaki dosyanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) görülmeye başlamasına çok az bir zaman kala oy birliğiyle tahliye kararı vermişti. Ancak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Demirtaş'ın avukatlarının cezaevindeki süreleri hesaba katarak derhal tahliye edilmesi talebine karşılık, ana dava dışındaki başka bir davadan dolayı tutuklanmasını talep etmiş, böylece Demirtaş'ın tahliyesi engellenmişti.

Dokunulmazlıkları kaldırılan HDP eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, Kasım 2016'da, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "terör örgütü üyesi olmak", "silahlı terör örgütüne üye olmak", "örgüt adına suç işlemek" iddialarıyla gözaltına alındıktan sonra tutuklanmıştı. (MA - DUVAR)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.