Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Meclis Grubu ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ortak toplantısına katılmadan önce gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Hasta tutuklular
HDP heyetinin dün Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile yaptığı toplantıda gündeme gelen hasta tutuklular meselesinin hatırlatılması üzerine Demirtaş şunları söyledi:
“Adalet Bakanının kendisi, daha önce Başbakanın kendisi bu konularda adım atmanın zor olmadığını söylediler. İnsani bir konu çünkü.
“Biz, sadece içerideki siyasi Kürt tutsaklardan da söz etmiyoruz. Gerçekten de hangi amaçla içeride tutuluyor olursa olsun ölüm riskiyle karşı karşıyaysa içeride yaşamını, tedavisini sürdüremiyorsa insani olarak dışarıda tedavi görme ve son saatlerini, günlerini ailesinin yanında geçirme hakkı gibi bir şey var.
“Bu insani bir şeydir, müzakere ile barış süreci ile çözüm süreci ile doğrudan bağlantılı bir pazarlık mevzusu, başlığı da değil. Adalet Bakanının bu konuda daha hızlı adım atması için arkadaşlarımızla bir görüş alışverişinde bulunduk.”
İzleme heyeti
“İzleme heyetine dahil olacak isimlerin akil insanlardan oluşması konusunda bir mesafeniz var mı? Sizin önerdiğiniz isimler kimler?” sorusu üzerine Demirtaş şunları söyledi:
“Akil insanlar grubundan da olabilir ama tamamı akil insanlar grubundan seçilirse bu eksiklik olur diyorum çünkü akil insanlar grubunda yer almamış ama çözüm izleme grubuna dahil olabilecek düzeyde mutlaka insanlar vardır. Onlara da açık olması lazım. Bir de oluşturulma yöntemi itibariyle hükümet sadece kendisi oturup listeyi hazırlayıp, ‘Ben, bu şekilde uygun gördüm’ yaklaşımıyla, tekçi, dayatmacı bir yaklaşımla ele almak yerine bunu açıkça kamuoyunda tartışarak yapmalıdır.
“Şimdi Sayın Başbakan, benim söylemlerime karşı ‘Uzlaşma olmamış konularda açıklama yapmak doğru değil’ falan diyor ama Sayın Başbakan da bu konularda daha açık daha şeffaf olursa daha iyi olur. Biz açık, şeffaf davranmaya gayret ediyoruz. İzleme Kurulu oluşturulacaksa Sayın Başbakan gerekirse bütün siyasi partileri ziyaret etsin, görüş, öneri alsın, sivil toplum örgütleri, meslek örgütlerini toplantıya davet etsin, görüş öneri alsın. Bu şekilde daha katılımcı, daha demokratik bir yöntem olmaz mı?”
CHP’nin yanıtı
“CHP ‘Böyle bir heyette olmayız’ dedi. Bu değerlendirmeye ne diyeceksiniz?” sorusuna Demirtaş, “Sayın Kılıçdaroğlu, ‘milletvekili heyetine dahil olmayız’ diyordu. İzleme kurulu ile ilgili görüşleri nedir bilemiyorum. Yer alırlarsa İzleme Kurulu’nda, bu üçüncü göz dediğimiz İzleme Kurulu’nda CHP’ye yakın, onların önereceği isimler yer alırsa tabii ki bu iyi olur kanaatindeyim. Takdir onların elbette” diye yanıt verdi.
Sekretarya
Demirtaş, “Sekreteryada görev alacak 5 mahkum hükümetten kabul gördü mü?” sorusuna da “Herhangi bir sıkıntının olmadığı iletildi bize. Ancak değişimin yapılıp yapılmadığını tam bilmiyoruz. İsimler netleşince, güvenlikleri itibarıyla bu aşamada ifade etmemiz doğru olmaz” diye yanıt verdi.