Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, Barış İçin Akademisyenler’in (BAK) “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza veren akademisyenlere dönük baskıları Meclis’e taşıdı.
Demirel, “özellikle darbe girişiminin ardından imzacılara dönük uygulamaların incelenmesi, bu uygulamalardaki usulsüzlüklerin açığa çıkarılması ve bu hususta akademik özgürlükler ile birlikte temel hak ve ifade özgürlüklerinin sekteye uğramasına yönelik kamuoyunda derinleşen endişelerin giderilmesi” talebiyle Meclis araştırması açılmasını istedi.
Önergede, araştırma talebi gerekçesi şöyle açıklandı:
“15 Temmuz sonrası başlayan ve devam eden furyanın bir ‘cadı avına’ dönüşmesi konusu kamuoyunda endişe ile karşılanıyor. Akademisyenlerin barış çağrısının tutuklamalar, görevden uzaklaştırmalar ya da atılmalarla karşılık bulması, bunun yanı sıra, son süreçte barış isteyen akademisyenlerin adlarının ‘darbeciler’ ile birlikte anılıyor olması Türkiye’de hem temel hak ve özgürlüklerin gasp edilmesi hem de özgür düşünce üretme misyonu olan üniversitelerin baskılanması bakımından oldukça tehlikeli bir döneme girildiğine işaret ediyor.”
Altı ayda 37 kişi işten atıldı
Türkiye devletine şiddete son verme ve müzakere koşullarını hazırlama çağrısı yapan bildiri 11 Ocak’ta, 1128 imza ile yayınlandı.
Bildirinin ardından imzacılar soruşturma açılması, işten çıkarma, gözaltı ve tutuklamalarla karşılaştı.
Demirel’in araştırma önergesinde yer alan bilgilere göre;
* 2016 yılı Temmuz ayının ilk yarısı uyarınca devlet üniversitelerinde 11, vakıf üniversitelerinde 26 olmak üzere toplamda 37 kişi işten çıkarıldı.
* YÖK’e öğretim görevliliği mesleğinden veya kamu görevinden çıkarma talebiyle toplam 44 dosya gönderildi.
* 516 kişi disiplin soruşturmalarına, 588 kişi de adli soruşturmaya tabi tutuldu.
* Toplamda 40 öğretim görevlisi gözaltına alındı.
* Esra Mungan, Kıvanç Ersoy, Muzaffer Kaya ve Meral Camcı tutuklandı, ilk duruşmalarında serbest bırakıldı.