23 Haziran seçimlerinin ardından MYK, MKYK toplantılarını yapan, milletvekilleri ile gruplar halinde bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz törenlerinin ardından kısa bir tatil molası verdi. Parti organları ile istişareleri tamamlayan Erdoğan’ın bu tatilin ardından değişim için düğmeye basması bekleniyordu. Ancak son günlerde söz konusu değişimin sonbahara kaldığı yorumları arttı.
KIZGIN DEMİR SOĞUTULUYOR
Bir parti yöneticisinin ifadesiyle, seçim sonuçlarının ardından yaşanan “travma” yapılan toplantılarda bir ölçüde “rehabilite” edildi. Aynı parti yöneticisinin yorumuyla “Şu dönem kızgın demiri soğutma dönemi. Yapılacak bir değişiklik için sakin bir siyasi ortama ihtiyaç olduğu, ekonomideki gelişmelerin de değerlendirilip bunun üzerine bir karar alınacağı konuşuluyor. Bu nedenle değişimin sonbaharda olacağı ifade ediliyor. Ancak bazı partililer Erdoğan’ın yapacağı bir sürprize de hazır olunması gerektiği görüşünde.
EKONOMİK VERİLER OLUMLU, ALBAYRAK KALIR
Muhalefetin hedef tahtasında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, AK Parti’de de eleştiri konusu. Yenilenen İstanbul seçimi sonrası Albayrak’ın Kabine dışı kalacağı ya da Kabine içinde yer değiştireceği yorumları yapılıyordu. Ancak bu yorumlar son günlerde tersine döndü. Ekonomide son verilerin olumlu bir gidişata işaret ettiğine dikkat çeken bazı partililer, “bu durum bir süre sonra ekonomide güvene de dönüşürse Berat Albayrak kalır” değerlendirmesi yapmaya başladı. Kabine’de kalacak Bakanlar arasında Albayrak’ın yanı sıra Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun adı geçiyor.
SEKTÖRDEN GELEN BAKANLAR BEKLENENİ VERMEDİ
AK Parti’de en çok eleştirilen Bakanlar “piyasadan gelen bakanlar” olarak nitelendirilen Tarım, Ticaret, Sağlık ve Kültür-Turizm Bakanlarının aralarında bulunduğu bakanlar. Bu bakanlar sadece kendi alanlarıyla sınırlı bir bakış açısına sahip olmaları nedeniyle eleştiriliyor, isteneni vermediği yorumları yapılıyor. Kulislerde sektörden gelen bakanların değiştirilebileceği, Meclis’ten 5 kadar milletvekilinin Bakan yapılabileceği konuşuluyor.
YILDIRIM, AK PARTİ İLE YÜRÜTME ARASINDAKİ BAĞI GÜÇLENDİRİR
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın milletvekilleri ile yaptığı toplantılarda en çok şikayet edilen konulardan biri milletvekillerinin bakanlara ulaşamamasıydı. Parti ile yürütme arasında kopan bağın yeniden güçlendirilmesi isteniyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı sayısının 2 ya da 3’e çıkarılması, eski Başbakan, Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın yeni Cumhurbaşkanı Yardımcılarından biri olması bekleniyor. Parti yöneticileri Yıldırım’ın bu görevi üstlenmesinin milletvekilleri ve parti yönetiminin Cumhurbaşkanlığı ile bağını güçlendireceğini ifade ediyor.
YENİ PARTİ GRUP DA KURSA MECLİS ETKİLENMİYOR
Seçim sonrası değişim beklentisi içinde olan AK Parti’de yeni oluşumlar da yakından izleniyor. Olası bir partileşme durumunda Meclis’teki dengelerin nasıl olacağına dair hesaplamalar yapılıyor. Buna göre grup kurma imkanı veren 20 milletvekilinin AK Parti’den ayrılması durumunda dahi Meclis’teki komisyonlarda denge değişmiyor. Bunun 40’a çıkması durumunda ise Cumhur İttifakı korunduğu sürece bir sorun yaşanması mümkün görünmüyor. AK Parti’de yeni oluşumların kısa sürede Meclis’e yansıyacak bir hareketlilik içinde bulunması da beklenmiyor.
MHP’DEN KOMİSYON DAVETİNE RET
Bu arada Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin birinci yılını doldurmasının ardından, sistemin eksiklileri belirlemek için kurulan komisyon da çalışmalarına devam ediyor. Edinilen bilgiye göre Komisyon çalışmasına MHP’den de bir üye vermesi istendi. Ancak MHP, Yürütme içinde olmadığı için bu öneriyi kabul etmedi. MHP’nin Komisyon’un çalışması ortaya çıktıktan sonra bir değerlendirme yapacağı öğrenildi. / DUVAR