ERDOĞAN YOL HARİTASININ İLK İŞARETLERİNİ VERECEK
Sandıklar açıldıktan 4 saat sonra sosyal medya hesabından paylaştığı mesajla İmamoğlu’nu tebrik eden, Cumhur İttifakı’nın devam edeceği mesajını veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk seçim değerlendirmesini bugün kamuoyu önünde yapacak.
İstanbul seçimi nedeniyle haftalardır yapılmayan Meclis’teki AK Parti grubunda konuşacak olan Erdoğan’ın hem topluma hem de partisine dönük vereceği ilk mesajlar merak konusu. Her ne kadar erken seçim tartışmalarının önünü kesen bazı açıklamalar yapılmış olsa da Erdoğan’ın bu konuda ne diyeceği de önem taşıyor. Erdoğan’ın açıklamaları partisinin bundan sonraki yol haritasının da ilk işaretlerini verecek.
MYK TOPLANTISINDA FATURA BEKLENTİSİ
Erdoğan grup toplantısının ardından AK Parti MYK toplantısına başkanlık edecek. Sonuçların masaya yatırılacağı bu toplantıda yapılacak tartışmalar, alınacak kararlar büyük önem taşıyor. İstanbul seçim sonuçlarının partinin ilgili diğer organlarında da tartışılması, bir dizi istişarenin ardından bir yol haritası çizilmesi bekleniyor ancak bu toplantıda ilk faturanın kesilebileceği de konuşuluyor.
‘TEKRARLANAN DERSİ DOĞRU ANLAMALIYIZ’
Erdoğan’ın grup toplantısındaki değerlendirmeleri ve MYK’de alacağı kararlar parti içinde seçimin yenilenmesine sıcak bakmayan bazı yöneticiler ve milletvekilleri tarafından da yakından takip edilecek.
Seçim sonucunun ortaya çıkmasının ardından eski bakan Bekir Bozdağ’ın, “İstanbullu seçmenin tekrarladığı dersi doğru anlamalıyız”, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın “…küçük hesaplarla liderini, tabanını ve gönlü İstanbul’da olan milyonları üzenler için muhasebe ve muhakeme dönemi!” mesajları bu beklentinin açık ifadeleri.
Parti içinde birçok siyasetçi bu sonucun sorumlularının politika belirleme konumundan uzaklaştırılmasını istiyor. Bu konuda alınacak tutum parti içinde tartışmaları giderebilir ya da beklentiler karşılanmazsa gerilim büyüyebilir.
DAVUTOĞLU-GÜL NE YAPACAK?
Erdoğan’ın açıklamaları ve bundan sonrasına dair alacağı tutum yeni parti kurma hazırlığı içinde olduğu konuşulan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Abdullah Gül’ün desteklediği iddia edilen eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan cephesinde de yakından izlenecek. Seçim öncesi AK Parti’de, “İstanbul’da 1-2 puan ile seçimi kaybedersek çok sorun olmaz ama 8-10 puanlık farkın kendi içimizde siyasi sonuçları olur. 8-10 puan fark olması durumunda yeni parti girişiminde bulunanların hareketi büyür. Yeni siyasi aktörler çıkabilir” yorumları yapılıyordu.
Seçim sonrası tablo böyle olunca yeni oluşumların da hız kazanması sürpriz olmayacak. Ancak birbirinden ayrı olduğu ifade edilen Davutoğlu ve Babacan grubu açısından da Erdoğan’ın bu seçimi nasıl değerlendirdiği, sonuçları üzerinden nasıl adımlar atacağı yakından takip edilecek.
TAKVİM SONBAHARI İŞARET EDİYOR
Kulislere göre 31 Mart seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve partideki uygulamaları eleştiren 15 sayfalık bir manifesto yayımlayan eski Başbakan Davutoğlu yaz boyunca istişarelerine devam edecek.
11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün desteklediği, liderliği için eski Başbakan Babacan’ın adının geçtiği diğer oluşumun da toplumun farklı kesimleriyle görüşmeler yaptığı, Türkiye’nin sorunları ve çözüm önerileri konusunda bir politika oluşturma çabası içinde olduğu konuşuluyor. Tamamı eski bakan 5-6 kişilik çok dar bir ekiple çalıştığı öğrenilen bu grubun da yaz boyunca istişare çalışmalarını sürdüreceği söyleniyor. Her iki grup da parti içinde tüm yolları tükettikten sonra adım atacak görünüyor.
KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ OLUR MU?
İstanbul sonuçları seçim öncesi başlayan kabine değişikliği beklentisini de arttırdı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak başta olmak üzere 2-3 bakanla ilgili revizyonun seçim sonuçlarının ardından daha da genişleyebileceği iddia ediliyor. Ancak bu değişikliğin de hemen yapılmayacağı seçimle ilgili tartışmalar biraz yumuşadıktan sonra gerçekleşeceği konuşuluyor. Hem içerideki eleştiriler hem de yeni parti oluşumuna bakıldığında AK Parti’yi sıcak bir yaz, yazın sonunda gergin bir sonbahar bekliyor görünüyor. / DUVAR