DUYGUSAL DEĞİL SAĞDUYULU YENİLENME
AK Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinin ardından hem teşkilatlarda hem de Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde hızlı bir değişim beklendi. Ancak AK Parti “duygusal bir karar yerine yapısal sorunları tespit eden, daha sağlıklı ve nitelikli değişim için süreci zamana yayma” kararı ile daha doğru bir adım attı. Bunun için kongre süreci 1 yıl öne çekilerek, il ilçe teşkilatlarının yenilenme süreci için de bir yıllık bir takvim öne konuldu.
İKİ HAFTADA 7 İL BAŞKANI İSTİFA ETTİRİLDİ
Alınan karar doğrultusunda AK Parti Genel Merkezi Teşkilat Başkanlığınca ilk yapılan iş ülke genelinde tüm il başkanlıklarının masaya yatırılması oldu. Her kentle ilgili ayrı ayrı çalışma başlatıldı. Bu çerçevede kentin milletvekilleri, kadın-gençlik kolları başkanları, sivil toplum örgütleri, esnafla görüşmeler yapılmaya, memnuniyet anketleri düzenlenmeye başlandı. Hatta tebdil-i kıyafet kentlerde nabız yoklayan görevliler oldu. Teşkilat ve bölge koordinatörlerince de ayrıca raporlar hazırlandı. Tüm bunların sonunda değişim kararı alınan illerde il başkanı istifası ettirilerek yerine il yönetimini kongreye götürecek birer kişi görevlendirildi. Bu şekilde istifası istenen il başkanı sayısı yaklaşık 2 hafta içinde 7 oldu ve bu sayının daha da artabileceği ifade ediliyor.
HEM YENİLENME HEM AYIKLANMA SÜRECİ
İl başkanlarının istifa ettirilip yerine atama yapılması, o ilde tazelenme, yenilenme kadar yeni kurulacak partilere karşı da bir “ayıklama” hareketi olacak. AK Partili bir yönetici kongre öncesi istifa ve atamaları şöyle değerlendirdi:
“Kentlerde memnuniyet üzerinden bir çalışma yapılıyor. Burada suçlama yok ama vatandaş o il başkanını yeteri kadar kendi arasında görmüyor olabilir, belki de esnaf şikayetçi. Küçük yerlerde klikleşme olabiliyor, yıpranmışlık olabiliyor doku uyuşmazlığı yaşanabiliyor. Görünen-görünmeyen unsurlar hepsi ince ince değerlendirilip raporlanıyor. İl başkanları yönetici olduğu kentte sürükleyici olmak zorunda. Yoksa kişilerin iyiliği, kötülüğü konusu değil. Sonuçta bu yürüyüşte birlikte yol alınacaklar belirlenip onlarla devam edilecek. Diğer taraftan bu süreç “yandan” başka şekilde devam edebilecek olanların da ayıklanma süreci olacak. Bir tür samimiyet testi.”
DEĞİŞTİRİLECEK İL BAŞKANININ İLÇELERİ ETKİLEMESİ İSTENMİYOR
AK Parti’deki değişim sürecinin 1 yıla yayılan kongre takvimine bağlanması farklı yorumlara da neden oluyor. 3-4 ayda yapılacak kongrenin 1 yıla yayılmasını, “1 yıl kongre kılıcıyla teşkilatların başında bekleyeceğiz” diye yorumlayanlar da var. Ayrıca bu merkezi müdahale ve baskının nitelikli kadroları partiden uzaklaştıracağı, yeni gelenlerin gidenleri aratabileceği de konuşuluyor. İl başkanlarının istifa ettirilmesiyle ilgili bir başka değerlendirme ise şöyle:
“Yola devam etmek istemediğiniz bir il başkanını ilçe kongrelerine müdahale edecek bir pozisyonda tutmak istemezsiniz. Şimdi ilk olarak ilçe kongreleri yapılacak, bu nedenle değiştirilmesine karar verilen il başkanının bu kongreleri etkilemesi istenmez. İstifa ve yeni atamaları böyle değerlendirmek lazım.”
ÖMER’LER, AYŞE’LER ARANIYOR
AK Parti’nin kongre sürecinde ikinci ayağı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Öyle isimler bulun ki, o ilin Ömer’i olsun” dediği yeni il başkanı ve yöneticilerini bulmak. Bunun için oluşturulan ekipler de iller düzeyinde tarama çalışması başlattı. Bu araştırma, inceleme sonucunda tespit edilen, toplumda sevilen, sözü dinlenen, güvenilir isimlerin partiye kazandırılması için çalışılacak, parti yönetimi için davet götürülecek. Hatta bazı tespit edilen kişilere daveti bizzat Erdoğan’ın yapabileceği konuşuluyor.
YENİ PARTİLER İSTİFA FURYASINA YOL AÇACAK İDDİASI
Eski başbakan Ahmet Davutoğlu ve eski başbakan yardımcısı Ali Babacan öncülüğünde, aralık ayında arka arkaya kurulması beklenen iki yeni partinin de AK Parti teşkilatlarındaki istifaları arttırabileceği ifade ediliyor. Davutoğlu oluşumunda yer alan bir siyasetçi partinin kuruluşuyla AK Parti teşkilatlarında görevde olan bazı yöneticilerin istifa etmesini isteyeceklerini söyledi. Bu kişilerin başta Davutoğlu oluşumu olmak üzere yeni kurulacak partilerin il-ilçe teşkilatlarında görev alabileceği belirtiliyor.
KABİNE DEĞİŞİMİ OLACAK MI?
Yerel seçim sonuçları Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde de değişim beklentilerine yol açtı. “Siparişle değişiklik olmaz” diyen Erdoğan 7 aydır adım atmadı. Ancak bu değişim beklentisinin rafa kalktığı anlamına gelmiyor. AK Parti kulislerinde bütçe görüşmelerinin ardından bir Kabine değişikliğinin olabileceği konuşuluyor. 4-5 bakanın değişebileceği dile getirilirken, Cumhurbaşkanlığında makam odasının hazır olduğu söylenen eski Meclis Başkanı, Başbakan Binali Yıldırım’ın da Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığına getirilmesi yönünde beklenti sürüyor.
KONGRE TAKVİMİ NASIL İŞLEYECEK?
AK Parti 7. Büyük Kongre takvimine göre 26 Nisan 2020’ye kadar 970 ilçe kongresi tamamlanacak. 1 Haziran 2020’de başlayacak il kongreleri 27 Eylül 2020’ye kadar bitirilecek. Büyük kongrenin planlandığı gibi 2021 yılında yapılması bekleniyor. / DUVAR