ŞemdinliHaber

Ahmet Türk: Asker ve MİT Mardin Kalesi'nden çıkmalı!

Politika

Almanya Büyükelçiliği’nin siyasi müsteşarlığının alt birimi olan Çalışma ve Sosyal İşler Bölümü Başkanı Moira Kettner, Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne ziyarette bulundu.

Almanya Büyükelçiliği’nin siyasi müsteşarlığının alt birimi olan Çalışma ve Sosyal İşler Bölümü Başkanı Moira Kettner’in Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne yaptığı ziyarette konuşan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, Mardin Kalesi'nin halen asker ve MİT tarafından işgal edildiğini belirterek boşaltılmasını istedi.


Almanya Büyükelçiliği’nin siyasi müsteşarlığının alt birimi olan Çalışma ve Sosyal İşler Bölümü Başkanı Moira Kettner, Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne ziyarette bulundu. Başkanlık makamında gerçekleşen ziyarette eş başkanlar Ahmet Türk ve Februniye Akyol yer aldı. Başkanlık makamında gerçekleşen görüşme sırasında Kettner, eş başkanlara Mardin hakkında sorular sorarak, bilgi aldı.

Ziyaret sırasında konuşan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, belediyeyi büyük bir borç yükü altında aldıklarını kaydederek, sıkıntılı bir süreci yaşadıklarını; ancak bu borç yükünü yapacakları projelerle çözüme kavuşturmayı planladıklarını ifade etti.

Türk, Mardin’in kültürüne uygun bir çalışmayı yürütmeyi düşündüklerini de söyleyerek, “Mardin Kalesi 50-60 yıldan beri askeri bir NATO üssü olarak kullanılmış. Ama tabi o teknoloji tamamen kalkmış. Ancak halen askerler ve bir grup MİT elemanı tarafından adeta orası işgal edilmiş. Oranın boşaltılması gerekiyor. Özellikle Süryanilerin ve Ermenilerin tarihi bir geçmişi var, tarihi bir yapıları var. Bunları tekrar restore ederek dünyaya tanıtmak gerekiyor. Bu güzellikleri ortaya çıkarmak için bir çalışma yapmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

KÜRDİSTAN SADECE KÜRTLERİN DEĞİL

“Kürdistan toprağı ve coğrafyası sadece Kürtlerin değil” diyen Türk, 5 bin yıldan beri Süryanilerin, Ermenilerin, Kürtlerin birlikte yaşadığı bir coğrafya olduğunu kaydetti. Türk, Mardin merkezinde ve kimi ilçelerinde Arap halkının da yaşadığını aktararak, “Bu halkların hakkını ve hukukunu inkar etmedin bir yönetim anlayışını gerçekleştirmek istiyoruz. Şuna inanıyoruz ki Türkiye Mardin gibi olsaydı buradaki halklar gibi yaşasalardı şu anda Türkiye’de herhangi bir sorun kalmazdı” dedi.

Türk, Mardin’de başarısız olmaları için her şeyin denendiğini de sözlerine ekleyerek, şöyle devam etti: “Bütün arsalarımız ve iş makinelerimiz elimizden alındı. Mardin Büyükşehir olduğu için bu şekilde davranıldı bize. Büyük bir öfkeyle bakılıyor buraya. Belediyenin bir binası bile yok. Şu an kaldığımız bina bile Artuklu Belediyesi’nindir.”

Türk, daha sonra önlerinde koydukları hedefleri ve projeleri aktardı.

KADINLAR KÜRT HAREKETİYLE ÖNE ÇIKTI

Kettner’in Mardin’deki kadınların rolleri üzerine sorduğu soruyu yanıtlayan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol ise, tarihten beri kadınların emeğinin görülmediğini ve eril bir zihniyetle yönetildiklerini ifade ederek, bu bölgede kadınların öne çıkmasının Kürt hareketi sayesinde gerçekleştiğini dile getirdi.

Akyol, Kürt hareketinde Kürt kadınının ciddi bir mücadele verdiğini belirterek, “Günümüzde bunu daha da genişletiyor. Eş başkanlık gibi bir sistemi hayata geçirdi. Ve bunu daha da ilerletiyor. Bunun mücadelesini de vermeye devam edeceğiz. Kadınları daha ön plana çıkartacağız. Bunun için kooperatifler olmak üzeri birçok çalışma yürüteceğiz” diye kaydetti.

Yapılan görüşmenin ardından Kettner, eş başkanların kendilerini ağırlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdikten sonra Mardin Büyükşehir Belediyesi’nden ayrıldı. / anf

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.