‘DAĞITIM ŞEKLİ BULAŞMAYI ARTIRACAK’
Kaftancıoğlu’nun salgın günlerinde toplumun güvencesiz kesimlerinden ve meslek gruplarından temsilcilerle gerçekleştirdiği “Haklarımız Var” başlıklı toplantılara devam ediyor. Kaftancıoğlu, Gülseren Güngördü ile yaptığı görüşmede, ‘her eve maske’ kararının plansız programsız hayata geçirildiğini belirterek, şunları söyledi:
“Bulaşmayı engellemek için maske dağıtıyoruz ancak maskenin dağıtım şekli bulaşmayı arttıracak. Maske zorunluluğu getirildiğinde aslında böyle bir durum düşünülmemişti. Toplumda böyle bir beklenti olunca o anda akla gelen en kolay şeyi yaparak ‘PTT personelleri ile dağıtacağız’ diyerek, önceden planlanıp programlanmadan o anda hayata geçirilen bir uygulama ortaya atıldı. Zaten risk altında olan PTT çalışanlarının riskini daha da arttıracak uygulamalar sizlere ilave iş olarak eklendi.
ACİL OLMAYAN ALIŞVERİŞLERİ ERTELEYELİM
Acil ihtiyacımız olmayan internet alışverişlerimizi kargo ve depo işçilerimizin iş yükünü ve çalışma şartlarını düşünerek erteleyelim. Aksi halde farkında olmadan işçilerimizin ve dolayısıyla toplumun sağlığını riske atmaya devam ediyor olabiliriz. Bu süreçte zorunlu olmayan kargo taşımacılığının durdurulması, bu çalışma sıkışıklığınızdaki durumunuzu bir nebzede olsa rahatlatır.”
‘SORUNLARI DİLE GETİRENLER SÜRGÜN EDİLDİ’
PTT’de yaşanan sorunlara tepki gösteren, taleplerini dile getiren çalışanların sürgüne gönderilmeye başlandığını açıklayan Haber-Sen 4 No’lu Şube Başkanı Gülseren Güngördü ise “PTT şubelerinin kapatılması, eldiven, maske, dezenfekte malzemeleri gibi taleplerimiz için basın açıklaması yaptık. Bu basın açıklamasından sonra maalesef PTT üzerinden birçok ilde sendika üyelerimize karşı bir sürgün furyası başladı. Ayrıca son yaptığımız görüşmelerde ‘Siz neye dayanarak bu sürgünleri yapıyorsunuz’ diye sorduk. Yazılı olmasa da sözlü olarak açık açık ‘etki-tepki meselesi’ dediler’’ diye konuştu.
Güvencesiz çalışma koşullarının korona virüs ile birlikte arttığını söyleyen Güngördü, yaşadıkları sorunları şöyle sıraladı: “Dört farklı statüde aynı işi yapan bir kurum PTT. Korona virüs pandemisi ile birlikte güvencesiz çalışma koşullarımız daha belirgin bir şekilde ortaya çıktı. Cumhurbaşkanlığı genelgesinde yayınlanan haklardan taşeron firma elemanları yararlanamadı. Çünkü Cumhurbaşkanlığı genelgesine sadece firma personelleri dahil edildi. Bu haksızlığın giderilmesi gerekiyor.
Bizim arkadaşlarımız cuma, cumartesi, pazar günlerinde posta dağıtım merkezlerinde gece yarısına kadar çalışmak zorunda kaldılar. Zaten cumartesi mesaileri süreç içerisinde dönüşümlü çalışma adı altında kaldırılmıştı. Ekonomik sorun yaşayan çoğu arkadaşımız bu mesai ücretlerine muhtaç durumda. Biz bunu da fırsata çeviren bir zihniyet görüyoruz.
PTT’DE MUAZZAM PERSONEL EKSİKLİĞİ VAR
PTT genel olarak çok muazzam bir personel eksikliği ile çalışan kurum. 43 bine yakın personelimiz var. Bunların 14 bini dağıtıcı. Bunların yanında izne ayrılanlar ve karantinaya alınlar var maalesef. TÜİK verilerine göre 25 milyon hanemiz bulunmakta. Bunların hepsine 14 bin dağıtıcı ile maskelerin dağıtımı hem büyük bir sıkıntı hem de virüsün yayılmasını arttıracak. Çünkü bir kişi sadece bir eve gitmeyecek 60 eve gidecek. Hatta daha önceden dağıtıcılarımızın 120 eve kadar gittiğini biliyoruz. Milyonlarca maskenin 14 bin tane dağıtıcı ile dağıtılması neredeyse imkânsızdır. Bunlar dağıtılmadığı sürece de bize bir mobbing uygulanacak. Bunları öncesinde de ve hala yaşıyoruz.” / DUVAR