ŞemdinliHaber

İmralı yolu gazetecilere açılabilir

Makale

İmralı'ya gazeteci ve âkil insan heyetinin gitmesi amacıyla yapılan çalışma olgunlaşıyor. Böyle bir girişim MİT ve MGK'da da ele alınmış ve sıcak bakılmış. Bir PKK yöneticisinin gitmesi ise şimdilik çok uzak ihtimal.

Deniz ZEYREK / RADİKAL

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Mesud Barzani ve Şivan Perwer ile Diyarbakır'a yaptığı çıkarmanın çözüm sürecine ilk olumlu etkileri ortaya çıkmaya başladı. Öcalan’ın gazeteci ve âkil insan grubuyla, avukatlarla görüşmesi, ‘çözüm sürecine faydalı olması’ kaydıyla mümkün olacak. Öcalan’ın halihazırda PKK'nin yönetiminde bulunan bir isim ile görüştürülmesi ise şimdilik çok uzak ihtimal. İmralı’ya kadın mahkûm gönderileceği iddiası da kesin bir dille yalanlanırken, MİT heyeti Öcalan’la görüşmelerini sürdürüyor. Adalet Bakanlığı, Öcalan ve İmralı’daki diğer 5 hükümlünün akraba ziyaretlerini de kademeli olarak arttırıyor. Radikal’den Rifat Başaran dün “Çözüm sürecinde 4 yeni adım” başlıklı haberinde, hasta mahkûmların serbest bırakılmasının yanı sıra, İmralı’ya milletvekilleri ve aile dışında bir heyetin gidebileceği, Öcalan’ın avukat görüşmesi yapabileceği ve bir PKK yöneticisinin de Öcalan’la buluşturulabileceği iddialarını yazmıştı. Bu iddialardan hangisinin doğru olduğunu araştırınca ilginç bilgiler ortaya çıktı. 


‘Sivil heyet’ çok yakın

Başbakan Tayyip Erdoğan, İmralı’ya gazeteci ya da âkil insan heyeti gönderilmesi konusunda “Şu anda doğrusu gündemimizde böyle bir şey yok ama ilerde olur mu olmaz mı, dedim ya şartlar belirler, gün ola harman ola... Zaman bunları gösterir” ifadesini kullanmıştı. 

Ankara’da bu konunun ne düzeyde konuşulduğunu biraz araştırınca hayli ilerleme sağlandığını öğrendim. Konu, bizzat Öcalan’la süreci yürüten MİT’in de değerlendirmesiyle birlikte, Milli Güvenlik Kurulu seviyesinde ele alınmış ve sıcak bakılmış. Yetkililer, bu günlerde kimin gidebileceği üzerinde çalışma yapıyor. Öcalan, geçmişte, “Benimle görüşmek isteyen aydınlar konusunda bir önerim olacak. Cengiz Çandar’la, Hasan Cemal’le, Ertuğrul Özkök’le görüşebilirim. Devlet buna karar verirse bunun önü açılır” demişti. 

Avukat gitmedi, gidebilir

Hükümet, söz konusu isimlere pek sıcak bakmasa da ‘Kimin gitmesi çözüm süreci için yararlı olur’ sorusu üzerinden değerlendirme yapılıyor ve söz konusu isimlerin gitmesi de zayıf olmakla birlikte hâlâ bir ihtimal. Bu konuda yıl sonuna kadar bir karar çıkabilir. Öcalan, en son 27 Temmuz 2011 günü Asrın Hukuk Bürosu’ndan bir avukat heyeti ile görüşmüştü. Ancak, söz konusu avukatların KCK soruşturmasında ciddi suçlamalarla karşılaşması ve yöneltilen suçlamalar, sözkonusu görüşmenin ‘son görüşme’ olmasına neden olmuştu. Geçen hafta Öcalan’ın bir avukatla görüştüğü, hatta yabancı bir heyetin İmralı’yı ziyaret ettiği iddiası gündeme geldi. Bu iddiaların doğru olmadığı bilgisini aldım. Yabancı heyet konusunda ‘Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi’ dışında bir heyetin Öcalan’la görüşmesine sıcak bakılmıyor. Komite de iki yıl önce Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirip raporunu açıklamıştı. Ancak, Öcalan’ın avukatla görüştürülmesine kesin gözüyle bakılıyor. 

Diğer taraftan, başka bir iddia da İmralı’ya bir kadın mahkûm gönderileceği yönündeydi. Bu iddia da gerçeği yansıtmıyor. Ancak, Öcalan ve İmralı’da kalan 5 mahkûmun aileden ziyaretçilerinin sayısı artacak. 
Sürecin yönetiminde bulunan bir yetkili, İmralı trafiğine ilişkin haberleri değerlendirirken, şu önemli değerlendirmeyi yaptı: “Süreç önemli bir aşamada, bazı şeyleri bugün yapmazsak yarın geç olabilir. O nedenle tartışılan bu adımları değerlendiriyoruz. Sürecin ilerlemesinde işe yarayacaksa, faydalı olacaksa da o adımları atacağız...” Öyle görünüyor ki Başbakan’ın açık bıraktığı kapıdan bir grup gazeteci ve kanaat önderi çok uzak olmayan bir zamanda Öcalan ile görüşüp Öcalan’ın konuştuklarını doğrudan kamuoyu ile paylaşabilecek. Böylelikle, zayıflayan karşılıklı güven yeniden tesis edilmeye çalışılacak.

Demirtaş: Ortam İmralı ziyareti için uygun


BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki günlerde İmralı’ya sivil heyetlerin ziyaretiyle ilgili açıklamalarını değerlendirdi. Demirtaş, "Şu anda siyasi ortam, hem de sosyo-psikolojik ortam son derece uygundur. Başbakan, Diyarbakır gezisi sonrası böylesi bir adım atarsa, bence çözüm sürecinde sağlıklı bir işleyişe doğru gidişin başlangıcı olabilir” dedi. CHP ile seçim ittifakı haberlerini de yalanlamayan Demirtaş bazı görüşmelerin yapıldığını ima etti. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.