ŞemdinliHaber

Yunanistan Maliye Bakanı Varufakis istifa etti

Güncel

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis istifa etti.

Yunanistan, kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında sunduğu anlaşma önerisine ilişkin yapılan oylamada %61 oranında ‘Hayır’ oyu çıktı.

Resmi olmayan oylama sonuçlarının açıklamasından sonra Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis istifa etti.

Bakan Twitter adresinden açıklama yaptı ve “Minister No more!” diyerek “Artık bakan değilim. Referandum sonuçlarının ardından yapılacak toplantılarda yer almayacağım, bugün itibariyle görevimden istifa ediyorum” dedi.

Sandıkların açıklamasından sonra Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, “Halkımız 5 yıl boyunca kendisine dayatılan kemer sıkma politikalarına hayır dedi. Biz de 5 ay boyunca halkımızın mantıklı isteğinin duyulması için mücadele ettik. Ne yazık ki kreditörlerimiz müzakereyi kabul etmediler, bize ültimatom verdiler. Halkımız ültimatomu iade etti. Bu sonuçla kreditörlerle yeniden masaya oturacağız. Borcumuzun yeniden yapılandırılmasını talep edeceğiz. Yarından itibaren Avrupa yaralarını sarmaya başlayacak” demişti.

Ne olmuştu?

Yunanistan halkı, kreditörlerin nakit akışı için öne sürdüğü koşulların kabul edilip edilmemesine ilişkin kararı referandumda oyladı. Yüzde 90’ı açılan sandıktan “Hayır” kararı çıktı.

Merkel ve Hollande’dan toplanma çağrısı

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Euro Bölgesi hükümet ve devlet başkanlarının salı günü olağanüstü bir zirve kapsamında bir araya gelmesi çağrısında bulundu.

Samaras istifa etti

Antonis Samaras, Yeni Demokrasi’nin liderliğinden istifa etti.

Süreç

Yunanistan’ın kreditörlere sunduğu öneri paketi reddedilmişti.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras Avrupalı kurumların anlaşma karşılığında öne sürdüğü koşulların kabul edilip edilmemesini halk oylamasına sunma kararı aldıklarını açıklamıştı. Tsipras, 5 Temmuz’daki referanduma kadar borç ödemesinin ertelenmesini istemiş ancak talep reddedilmişti.

Yunanistan’ın 30 Haziran’a kadar Uluslararası Para Fonu’na (IMF) 1,6 milyar euroluk geri ödeme yapması gerekiyor

Eurogroupe tarafından yapılan son teklifte, Yunanistan’a daha önce yapılan yardımların süresinin 5 ay uzatılarak, 15,5 milyar euro ek kredi verilmesi öngörülüyordu. Yunanistan’a yardım paketinin uzatılması karşılığında istenen reform ve kemer sıkma politikalarının ülkeyi daha ağır resesyona sürükleyeceğinden endişe ediliyor.

Yunanistan, kreditörlerden mali yardım alamazsa IMF’ye olan borcunu ödeyemeyecek ve 30 Haziran’da iflas edecek. Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkma ihtimali de var.

SYRIZA ne diyor?

SYRIZA’nın lideri ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras IMF ile görüşmeler sonrasında, “Ya anlaşma istemiyorlar ya da başka çıkarlara hizmet ediyorlar” demişti.

Referandumda ‘Hayır’ oyu vereceklerini belirten ve bu yönde referandum çalışması yapan Syriza hükümetinin yaptığı ‘Hayır’ mitingine de birçok sol grubun yanı sıra binlerce Yunanistanlı destek vermişti.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.