ŞemdinliHaber

Yargıtay'dan MHP açıklaması

Güncel

Yargıtay 18. Hukuk Dairesinin, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin MHP’de olağanüstü kongre toplanmasına ilişkin kararının temyiz incelemesini Mayıs ayı içerisinde tamamlayacağı duyuruldu.

Yargıtay 18. Hukuk Dairesinin, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin Milliyetçi Hareket Partisi’nde (MHP) olağanüstü kongre toplanmasına ilişkin kararının temyiz incelemesini, Mayıs ayı içerisinde tamamlayacağı açıklandı.

Yargıtay 18. Hukuk Dairesinin bulunduğu koridorda panoya asılan duyuruda, söz konusu dosya üzerindeki çalışmaya ilişkin bilgiye yer verildi.

MHP ile ilgili dava dosyasının ön incelemesinin yapıldığı belirtilen duyuruda, şunlar kaydedildi:

“Davacı tarafın dosyanın öne alınması talebi incelenmiştir. Dosya mayıs ayı içerisinde müzakere edilerek, gerekli karar verilecektir. Bunun dışında yazılı ve görsel veya sosyal medyada çıkan haberler doğru bilgiyi yansıtmamaktadır. Karar çıktığında kamuoyuna ayrıca bilgi verilecektir.”

Kurultay yapılacak mı?

15 Mayıs Pazar günü olağanüstü kongrenin yapılıp yapılamayacağı sorusu ise henüz yanıt bulamadı.

Yargıtay, yerel mahkemenin atadığı çağrı heyetinin “15 Mayıs’ta Olağanüstü Kurultay” kararını onarsa, kurultay yapılmasının önünde hukuki bir engel kalmayacak.

Ancak kararın bozulması halinde dosya yerel mahkemeye gönderilecek.

Ankara 25. İcra Dairesi konuyla ilgili dün dikkat çeken bir karar almıştı.

MHP Genel Merkezi’nin başvurusunu değerlendiren Ankara 25. İcra Dairesi, Ankara Valiliği’ne bir yazı göndererek, Yargıtay kararı çıkmadan, pazar günü yapılması planlanan kurultaya izin verilmemesini istemişti.

Ne olmuştu?

Meral Akşener, Koray Aydın ve Sinan Oğan partinin olağanüstü kurultaya gitmesi için topladıkları 543 imzanın işleme konulması için MHP Genel Merkezi’ne teslim etmiş, ancak herhangi bir yanıt alamamaları üzerine 5 Şubat’ta yargıya gitmişlerdi.

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne verilen dilekçede 16 il başkanı “davalı” olarak yer almıştı.

Dilekçede, 2010 yılında Saadet Partisi’ne olağanüstü kongre çağrısı yapmak üzere üç kişiyi görevlendiren Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesi kararı ile 2005 yılında olağanüstü kongresini yapması için CHP’yi “ihtar” eden Anayasa Mahkemesi kararları emsal gösterilmişti.

MHP ise yaptığı savunmada, “MHP’nin bir dernek ya da bir vakıf olmadığını” vurgulayarak, “Sulh Hukuk Mahkemeleri’nin bu kararı vermekle yetkisiz olacağını” dile getirmişti.

Ankara 12’inci Sulh Hukuk Mahkemesi’nin 8 Nisan’daki ilamıyla MHP olağanüstü kongresinin toplantıya çağrılması ve gerekli işlemlerin icrası hususunda bir çağrı heyeti (kayyum) oluşturulmuştu.

Kongre için görevlendirilen heyet, 15 Mayıs tarihinde olağanüstü kongre çağrısı yapmıştı. Ancak olağanüstü kurultay süreci yerel mahkemeler tarafından durdurulmuştu.

Başkanlığa adaylığını açıklayan Meral Akşener’in ardından diğer adaylar Koray Aydın ve Sinan Oğan hakkında da inceleme başlatıldığı açıklanmıştı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.