“Farklı coğrafyalarda, farklı kimliklere yaşatılsa da acılar ortaktır!” şiarıyla, sırayla katliamların yaşandığı Sivas Madımak'tan Başbağlar, Dersim, Bingöl, Lice, Diyarbakır, Mardin Bilge Köyü'ne yürüyen Bayrak, ‘uzun yürüyüş’ünün üçüncü etabında 34 Kürt gencinin savaş uçaklarıyla katledildiği Roboski’de olacak. Mardin, Nusaybin ve Şırnak'tan geçerek Pazar günü Roboski aileleriyle buluşmaya hazırlanan Bayrak, ANF’ye konuştu. Bu yürüyüşlerle katliam noktalarını birbirine bağlamayı amaçladığını belirten Bayrak, insanları, farklılıklarından ziyade benzerliklerin yakınlaştırdığını ifade etti.
ROBOSKİ BİR KIRILMA NOKTASI
Roboski’nin bir kırılma noktası olduğunu vurgulayan Bayrak, “Koyulan yapay sınırların, militarizmin, hiyerarşik yapılanmaların, devletin bütün bağırsaklarının ortaya çıktığı bir örnektir Roboski.” dedi. Katliamlarının aydınlatılmasının önemine dikkat çeken Bayrak, yaşanabilir bir ülke yaratmanın olmazsa olmaz koşullunun Roboski’yi aydınlatmaktan geçtiğini söyledi. Bu nedenle Roboski’ye sadece Kürdistan bölgesinin değil tüm Türkiye haklarının sahip çıkması gerektiğini hatırlatan Bayrak, toplumların ancak aynı acıya ağlayabildiğinde gerçek barışın geleceğini söyledi.
Türkiye’de adalet mücadelesi vermenin zorluğunu, “Karşımızda duvarları giderek kalınlaşan bir devlet aygıtı var; bunun farkındayım; devlet mekanizması, duvarlarını ne kadar kalınlaştırırsa, zulmü de o kadar artar.” diye açıklayan Bayrak, bu kalın duvarların ancak karanlığın üzerine gidilmesiyle yıkılabileceğini vurguladı. Bu umutla yola çıktığını ifade eden Bayrak, “Umarım Roboski, kör topal da olsa yürüyen çözüm sürecinde, insanların, halkların, toplumların birbirleriyle empati kurmasını ve beraber barış içinde bir gelecek kurabilmelerini sağlayan ortak bir vicdana dönüşür” diye konuştu.