ŞemdinliHaber

Van depreminin yaraları hala sarılmadı

Güncel

Van'da 3 yıl önce Erciş İlçesi'nde büyük yıkıma neden olan Richter ölçeğine göre 7.2 büyüklüğündeki depremin yıldönümünde acılar yeniden tazelendi.

Van'da 3 yıl önce Erciş İlçesi'nde büyük yıkıma neden olan Richter ölçeğine göre 7.2 büyüklüğündeki depremin yıldönümünde acılar yeniden tazelendi. Van ve ilçelerinde yapılan hasar tespit çalışmalarında yıkım kararı verilen 45 bin konuttan, 26 bini yıkılarak enkazları kaldırılırken, süren mahkemeler ve çeşitli nedenlerden dolayı 19 bin konut ise halen yıkılmayı bekliyor.

Van'da 23 Ekim 2011 tarihinde saat 13.41'de meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 büyüklüğündeki ilk deprem, Erciş İlçesi'nde büyük hasara yol açtı. 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen Richter ölçeğine göre 5.6 büyüklüğündeki depremle birlikte toplam 644 kişinin hayatını kaybettiği ilk depremde Van'da 25 bina yıkılıp, yüzlerce konut ağır hasar görürken, yaklaşık 80 bin nüfuslu Erciş İlçesi'nin 3'te 1'lik bölümü enkaz haline geldi. İlk depremden 39 gün sonra Van ve Erciş'te 17 bin 489 konutun inşaatına başlanırken, geçici barınma için de 34 ayrı noktaya 30 bin konteyner kuruldu ve bu konteynerlerde bir yıl boyunca 175 bin kişi barındı.

53 AİLE KONTEYNERDE KALMAYA DEVAM EDİYOR

TOKİ tarafından depremzeler için yapılan 17 bin 489 konut 23 Ekim 2012'den itaberen teslim edilmeye başlanırken, konteyner kentler de kademeli olarak kaldırıldı. Ancak, bazı konteyner kentlerde, kiracı olan ve kendisine konut çıkmayan yaklaşık 500 aile, yaşamlarını sürdürmeye devam etti. Valiliğin ailelere verdiği kira yardımı ve görüşmelerin ardından ailelerin büyük bölümü bu konteynerleri boşalttı. 53'ü halen Van kent merkezindeki Anadolu ile Tahir Paşa konteyner kentlerdeki yaşamlarını sürdürüyor. Aileler, kendilerine kalıcı konut verilmesini, aksi takdirde çıkmayacaklarını söyledi. 3 çocuk annesi Özgül Toprak, eşinin işsiz olduğunu, 3 yıldan bu yana konteynerde yaşadıkların söyledi. Toprak, "Gidecek bir yerimiz yok. Yaptığımız tüm eylemlere rağmen bir sonuç alamadık. Devletten tek isteğimiz kalıcı konut" dedi.

YENİ KONUTLARDAKİ EN BÜYÜK SORUN

Konutların depremin 1'nci yıl dönümde teslim edilmesinin ardından binlerce aile TOKİ konutlarında yaşamlarını sürdürürken, en büyük sıkıntı içme suyu konusunda görüldü. 2 bin 467 konutun yapıldığı Kalecik Mevkii'nde oturanlar susuzluk nedeniyle büyük sorunlarla karlışaltıklarını anlattı. Aileler, defalarca eylem yaptıklarını, ilgililere durumu ilettiklerini, ancak su sorunlarına bir çözüm bulamamaktan yakınırken, yetkililer ise sorunu gidermek için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

19 BİN BİNA YIKILMAYI BEKLİYOR

Büyük yıkım ardından Van ve ilçelerindeki hasar tespit çalışmaları yapıldı ve oluşturulan ekiplerin yaptığı çalışmalarda 45 bin konuta ağır hasar tespit edilip, yıkımına karar verildi. Van AFAD Müdürü Cafer Geyik, bu konutlardan 26 bininin yıkımının tamamlandığını söyledi. Geyik, "Vatandaşların aralarındaki anlaşmazlıklar mahkeme kararları ve bir takım sosyal nedenlerden dolayı halen 19 bin konut yıkılmayı bekliyor. Bu yıkımlarında 2015 yılı içersinde bitmesi planlanıyor" dedi.

KONTEYNERDE YAŞIYORLAR

Van'daki Vali Mithat Bey Mahallesi'nde evlerinin bahçesine kurdukları konteynerde oturan 6 kişilik Avcı ailesinin fertleri de zor koşullar altında yaşam mücadelesi veriyor. 37 yaşındaki Türkan Avcı, ilk depreme evinde yakalandığını, telaşla evden çıktığı sırada da 40 günlük olan bebeğini düşürdüğünü, bu nedenle iki kalçasında kırık meydana geldiğini söyledi. Şu anda 3'üncü yaşını bitiren Betül'ü İstanbul'da tedavi ettirmek için uzun süreli kalmak zorunda kaldıklarını anlatan anne Avcı, bu nedenle de ev için müracaat edemediklerini, yeni bir ev yapacak imkanları olmadığı için evlerinin yanına bıraktıkları konteynerde yaşamaya devam ettiklerini ifade etti. Eşinin inşaatlarda çalıştığını ve 4 çocuklarının olduğunu belirten Türkan Avcı, yetkililerin kendilerine yardım etmesini istedi. / dha
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.