ŞemdinliHaber

Uluslararası Af Örgütü'nden acil Sur çağrısı

Güncel

Uluslararası Af Örgütü, Çevre ve Şehircilik Bakanı’na yapılan çağrıda Sur sakinleri ile uluslararası insan haklarıyla uyumlu diğer tüm alternatifler hakkında samimi bir istişare gerçekleşene kadar zorla tahliyelerin durdurulmasını talep etti ve bir imza kampanyası başlattı.İmza kampanyasına Uluslararası Af Örgütü’nün web sitesi üzerinden katılmak mümkün.

Uluslararası Af Örgütü, Sur’un Alipaşa ve Lalebey mahalleleri sakinlerinin zorla tahliye edilmemesi için acil eylem başlattı.


Bölgede yaşanan çatışmaların ardından Mart 2016’da Sur’un tamamı için alınan acele kamulaştırılma kararı ile ilçe genelinde kentsel yenileme projelerinin kapsamı genişletilmiş ve süreçler hızlandırılmıştı. Ramazan Bayramı öncesinde yıkımların başladığı Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde yüzlerce kişi her an zorla tahliye edilebileceği ifade etti.

Acil eylemde her iki mahallenin sakinlerine 2016’nın Aralık ayında evlerini bir hafta içinde boşaltmalarını talep eden tebligatlar gönderildiği, ancak çoğu mahallelinin evlerinden ayrılmadığı belirtildi. Öte yandan, Uluslararası Af Örgütü’nün görüştüğü avukatlar ve Sur sakinleri yıkımların Nisan 2017’de başlayacağının kendilerine sözlü olarak bildirildiğini aktardı. Alipaşa ve Lalebey sakinleri evlerini boşaltmaya zorlamak için 23 Mayıs’tan beri, Ramazan ayı da dâhil olmak üzere mahallelerine elektrik ve su verilmediğini söyledi.

ZORLA TAHLİYELER DURDURULMALI

Uluslararası Af Örgütü, Çevre ve Şehircilik Bakanı’na yapılan çağrıda Sur sakinleri ile uluslararası insan haklarıyla uyumlu diğer tüm alternatifler hakkında samimi bir istişare gerçekleşene kadar zorla tahliyelerin durdurulmasını talep etti. Elektrik ve su kesintilerinin bir cezalandırma yöntemi olarak kullanılmasının insan haklarına aykırı olduğunu vurgulayan Uluslararası Af Örgütü, bu uygulamalara da bir an önce son verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kampanya kapsamında ayrıca yetkililere kiracılar da dâhil olmak üzere tüm Sur sakinlerine yaşadıkları zarar ve kayıplar için gerçek değerinde yeterli tazminat sunulması çağrısında bulunuldu. Zorla tahliyelerin uluslararası insan hakları hukuku ve standartlarına uygun bir şekilde sadece en son çare olarak uygulanabileceğini vurgulayan Uluslararası Af Örgütü, Sur sakinlerinin yıkımlardan dolayı geleceklerinden büyük endişe duyduğunu belirtti. Uluslararası Af Örgütü’nün görüştüğü mahalle sakinleri güçlü dayanışma ilişkileri kurdukları ve aile köklerinin dayandığı Sur’dan ayrılmak istemediklerini, ayrıca geçimlerini sürdürebilmelerinin Sur içindeki yaşamlarına bağlı olduğunu söyledi.

İmza kampanyasına Uluslararası Af Örgütü’nün  web sitesi üzerinden katılmak mümkün.

Uluslararası Af Örgütü, Sur ilçesinde yerinden edilenlerle ilgili 2016’nın Aralık ayında ‘Zorla yerinden edilen ve mülksüzleştirilenler: Sur sakinlerinin evlerine geri dönme hakkı’ başlıklı bir rapor yayımlamıştı. Raporda Sur’da yaşanan çatışma döneminde devam eden süresiz sokağa çıkma yasaklarıyla on binlerce kişinin zorla yerinden edildiği, çatışmaların sona ermesine rağmen hâlâ geri dönemediği ve yıkımların sürdüğü belirtiliyordu. Sur ilçesinin tamamı hakkında acele kamulaştırma kararı alınmasına da değinilen raporda yetkilileri bu kararlarla ilgili ilçe sakinleriyle samimi istişarelerde bulunmaya çağrılıyordu. / Duvar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.