ŞemdinliHaber

Türkiye IŞİD bildirisini imzalamadı!

Güncel

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Irak ve Suriye'de kritik bölgeleri ele geçiren terör örgütü IŞİD'i etkisiz hale getirmek için geniş bir koalisyon oluşturma girişimi için Cidde'de gerçekleştirilen zirvede, Türkiye sonuç bildirisine imza atmadı.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Irak ve Suriye'de kritik bölgeleri ele geçiren terör örgütü IŞİD'i etkisiz hale getirmek için geniş bir koalisyon oluşturma girişimi için Cidde'de gerçekleştirilen zirvede, Türkiye sonuç bildirisine imza atmadı. Cidde'de gerçekleştirilen zirvede, Türkiye'nin sonuç bildirisine imza atmadığı ABD'de ilk olarak Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf'in ağzından doğrulandı. Harf, bir soruya verdiği yanıtta "Zirveye katılan ülkelerin hepsi imzalamadı bildirgeyi. Körfez ülkeleri, Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan ve ABD imzaladı" dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, Türkiye'nin bildiriyi imzalaması konusundaki görüşmelerin, bugün Ankara'ya gelmesi beklenen Dışişleri Bakanı John Kerry'nin ziyareti sırasında da ele alınacağını söyledi. Harf, Cidde'den Ankara'ya geçerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesi planlanan John Kerry'nin, görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkiler, bölgesel konular, Irak ile Suriye'de güvenlik ve istikrarın sağlanması gibi konuların ele alınacağını söyledi. Kerry'nin, IŞİD tehdidine karşı koymak için izlenecek yöntemleri görüşmek üzere Türkiye'den sonra Mısır'a oradan da Fransa'ya geçeceğini anlatan Harf, kendisine yöneltilen bir soru üzerine; "Tehdidin boyutu ve içeriği değiştikçe bizim tepkimiz de değişiyor. Başkan Obama dün akşam da söyledi, IŞİD Irak'ta ve Suriye'de. Onlarla nasıl baş edeceğiz? Yemen'de ve Somali'de El Kaide'yi alt ettik. Ama şöyle de bir durum var ki terörist olacağım diyen herkesi tutuklayamazsınız yada öldüremezsiniz" dedi. 

Harf, bir gazetecinin "Kimse ne yapacağını bilmiyor gibi bir durum var ortada. Ne olup bitiyor, kim ne yapacak? Türkler askeri yönden müdahil olmayacaklarını söylüyor. Ortada bir şaşkınlık mı var yoksa işin daha başında olmanın verdiği bilinmezlikler mi?" sorusunu da "Bugünkü zirveye katılan ülkelerin hepsi IŞİD'in Irak'ta da, Suriye'de de bitirilmesi yönünde görüşlerini açıkladılar. Kimse herhangi bir seçeneği olasılık dışı bırakmadı, burada açık olalım" diye yanıt verdi.

ABD'nin IŞİD'e karşı giriştiği hava saldırılarına değişik ülkelerin lojistik ve insani yardım sağlamayı sürdürdüğüne değinen Harf, IŞİD'e karşı mücadelenin son biçimini New York'ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler Genel Kurul Zirvesi'nde alacağının sinyallerini de verdi. Eylül ayının ikinci haftasında, neredeyse tüm dünya ülke devlet başkanları yada başbakanlarının katılacağı zirvede konunun gündeme geleceğini belirten Harf, "Bu küresel zirvede herkes bir araya gelip konuşacak. Hangi ülke hangi rolü oynayacağı belli olacak. Bu yalnızca askeri bir operasyon değil. IŞİD ile mücadelede istihbarat askeri ve insani yardım desteğinin yanı sıra, IŞİD'in finansal destek yollarının kesilmesi, örgüte katılımların önlenmesi konuları ele alınacak. Yada askeri ve lojistik destekleri konuşulacak. Bu süreç işlemekte ve her gün başka bir ülke daha bildirgeyi imzalamakta" dedi.

Marie Harf, ABD Başkanı Barack Obama'nın muhalifi Cumhuriyetçi Parti tarafından yoğun olarak eleştirilen IŞİD ile mücadele stratejisine ilişkin bir soruyu da "Tam koalisyon sağlanması gibi bir durum söz konusu değil. Kapı kapandı, ya içeridesin ya da dışarıdasın durumu değil. Bu koalisyonu oluşturmak işlemekte olan ve küresel toplumu bir araya getiren bir süreç" diye yanıtladı.

Harf, Suriye'de muhalif güçlere verilecek silahların, yanlış ellere geçme riski olup olmayacağı sorusuna da "Nerede olursa olsun bu her zaman için bir risk. Ama ılımlı muhalifler için bu riski almaya değer" yanıtını verdi. 
ABD Başkanı Barack Obama'nın, Irak ve Suriye'de kritik bölgeleri ele geçiren terör örgütü IŞİD'i etkisiz hale getirmek için geniş bir koalisyon oluşturma girişimi için Cidde'de gerçekleştirilen zirvede, Türkiye sonuç bildirisine imza atmadığı da ABD'de ilk olarak Marie Harf'in ağzından doğrulanmış oldu. Harf, bir soruya verdiği yanıtta "Zirveye katılan ülkelerin hepsi imzalamadı bildirgeyi. Körfez ülkeleri, Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan ve ABD imzaladı" dedi. 

Harf, IŞİD ile mücadele konusunda Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve İran yönetimi ile kesinlikle işbirliği yapmayı düşünmediklerini söyledi.

Türkiye'nin Cidde'deki bildirgeye imza atmaması Amerikan basınında da geniş yankı uyandırdı. 'NATO üyesi ve stratejik ortak Türkiye'nin, 49 Musul Başkonsolosluğu çalışanının IŞİD'in elinde rehin bulunduğu, Suriye ile uzun bir sınırı olduğu bilgisi paylaşılırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, başbakanlığı döneminde IŞİD'i terörist örgüt olarak nitelemediğine de dikkat çekildi. / dha
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.