Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için bugün sandık başına gitti.
32 ilde sabah saat 07.00'de başlayan oy kullanma işlemi 16.00'da sona ererken diğer illerde ise 08.00'de başlayan oy kullanma işlemi 17.00 itibarıyla sona erdi.
Sürenin tamamlanmasının ardından kapanan sandıklarda oy sayım işlemleri başladı.
Kayıtlı 61 milyon 441 bin 882 seçmenin bulunduğu ve 1 milyon 32 bin 610 gencin ilk kez oy kullandığı seçimlerde yaklaşık 208 bin sandıkta oy verme işlemi gerçekleşti.
81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirleneceği seçimlerde, il genel meclisi üyeliği, belediye meclis üyeliği seçimleri de yapılacak.
OY SAYIM İŞLEMLERİ BAŞLADI
Doğu'da 16.00'da kapanan sandıklarda oy sayım işlemleri sandıkların kapanmasıyla başlarken batıda da oy sayım işlemleri başladı.
ÖNCE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI OYLARI SAYILACAK
Büyükşehirlerde, sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık, diğer illerde sırasıyla belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.
SEÇİM YASAKLARI KALKINCA AÇIKLAMA YAPILACAK
Oy verme günü radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00'e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak.
Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek.
Bütün yayınlar, saat 21.00'den sonra serbest olacak, ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.
SAYIM SIRASINDA BUNLARA DİKKAT EDİLECEK
Sandık kurulunca sandıkların açılmasından sonra dikkat edilecek hususlar ise şöyle;
-Sandık huzurda açıldı mı?
- Sandıktan çıkan zarflar açılmadan sayılıp, tutanağa yazıldı mı?
- Oy kullanan seçmen sayısı ile sandıktan çıkan zarf sayısı eşit mi ?
*Oy kullanan seçmen sayısından fazla veya eksik zarf varsa ;
bu husus tutanak altına alındımı ?
*Sayım ve döküm cetvellerinin boş ve yazısız olduğu haziruna gösterildi mi ?
*Oy zarfları açılmaya başlandı mı ?
*Seçim çevrelerine göre ; zarf içerisinde eksik veya hiç oy pusulası çıkmamış ise boş zarf sayısı toplamı, zarfların açılması bittikten sonra tutanağa işlendi mi ?
*Sayım ve döküm işlemi devam ederken; varsa, oy pusulasının geçersizliği konusunda tereddütler değerlendirildi mi ?
*Sandık kurulu başkanı oy pusulasını tek tek okurken sayım ve döküm cetveline görevli üye tarafından her bir oy için (x) işareti koyulduğunu takip ettiniz mi ?
*Sayım döküm işlemi tamamlandıktan sonra ; iki cetveldeki oyların aynı olup olmadığı kontrol edildi mi ? Bu cetvel sandık kurulunca imzalandı mı ?
*Sayım döküm cetvelindeki adayların aldıkları oylar (x’lerin toplamı) ;
sandık kurulu tutanağın toplam sütununa rakam ve yazıyla yazıldı mı ? Tutanak sandık kurulunca imzalanıp, mühürlendi mi ?
*Masa üzerinde bulunan sayım /dökümü yapılmış geçerli ve geçersiz birleşik oy pusulaları ayrı paketlenip seçim torbasına konuldu mu ?
*Seçim çevrelerine göre tüm seçimlerin tasnifi bitip ıslak imzalı tutanaklar hazırlandı mı ?
*Sandık sonuç tutanağının bir sureti geri dönüşüm zarfına ve seçim torbasına konuldu mu ?
*Geri dönüşüm zarfı seçim torbasına konuldu mu ? İkinci boğuma)
*Sandık sonuç tutanağının bir sureti seçim mahallinde asılarak ilan edildi mi ?
*Yasa gereği verilmesi gereken seçim çevrelerine ait tutanakların imzalı bir sureti alındı mı ?
Alınan ıslak imzalı tutanaklar ; teslim edildi mi ?
“Mühürlü seçim torbası” nın, İlçe Seçim Kuruluna götürülmesi aşamasında ; Sandık Kurulu Başkanına gönüllü olarak eşlik edildi mi ?