ŞemdinliHaber

Tsipras: Tehdit ve şantajlara karşılık vereceğiz

Güncel

Yunanistan Başbakanı Tsipras, 5 Temmuz’da yapılacak referandum sonrası ellerinin daha güçlü olacaklarını söyledi. Tsipras, referandumdan ne sonuç çıkarsa çıksın saygı duyacaklarını ve hükümet tarafından uygulanacağını da söyledi.

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras devlet televizyonu EPT’nin canlı yayınında soruları cevaplandırdı.

Tsipras, Avrupalı liderlerin kendisine kısa süreli mevcut programın uzatılmasına ilişkin dün yaptığı talebe de olumlu cevap vermedikleri belirtti.

‘Geleceğimizin ne olacağına karar vereceğiz’

Başbakan Tsipras “Yaşamımızı sürdüreceğiz. Ayakta, hayatta kalacağız ve egemen olarak geleceğimizin ne olacağına karar vereceğiz. Soğukkanlı ve itidal içerisinde tehdit ve şantajlara karşılık vereceğiz” ifadelerini kullandı.

Yunanistan halkının program olmadan da yaşamını sürdürerek sandığa gideceğini söyleyen Tsipras “Yunanistan, müzakere masasından kalkmadı. Referandumdan sonra da masada olacak” şeklinde konuştu.

Kreditörlerin devamlı yeni önlemler ilavesinde bulunduklarını belirten Alexis Tsipras, kendilerinin ise anlaşma sağlanması için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in referandumda ‘hayır’ çıksa bile müzakerelerin devam edeceğini söylediğini de hatırlattı.

‘Referandum sonrası güçlü silahlarla müzakere etmek’

Hükümetin hedefinin referandum sonrası daha güçlü silahlarla müzakerelere devam etmek ve hükümetin önerilerinin masada kalması olduğunu belirten Yunanistan Başbakanı Tsipras sürdürülebilir çözüm için önlemlerin, bu gücü kaldırabileceklere yüklenmesi gerektiğini ifade etti.

Referandumdan ne sonuç çıkarsa çıksın saygı duyacaklarını ve hükümet tarafından uygulanacağını vurgulayan Başbakan Tsipras, ülkenin parlamentosu bulunduğunu belirtti.

‘Euro’dan atacaklarına inanmıyorum’

Yunanistan’ın Euro’dan ayrılması (Grexit) ihtimaline inanmadığını söyleyen Tsipras, “Bizi Euro’dan atacaklarına inanmıyorum. Maliyeti büyük olacağı için bunu istemiyorlar. Sadece Avrupa Merkez Bankası’na maliyeti 120 milyar Euro” ifadelerini kullandı.

Bankaların kapalı kalmasına dair ise Alexis Tsipras, “Çünkü halkın karar verme hakkını kabul etmek istemediler. Yunan halkı esasa dair karar vermeye davet ediliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Referandum süreci

Geçen cuma günü referandum kararına giden süreci de anlatan Yunanistan Başbakanı Tsipras, “Brüksel’de devam eden müzakereler çıkmaza girince, ‘Merkel ve Hollande’a bize sunduğu öneriler sürdürülebilir değil. Öneri ve önlemlerde neden ısrar ediyorsunuz, anlamıyorum. Finansal konularda mutabakat sağlamıştık’ dedim. Onların cevabı, ‘Biz değil, kurumlar (AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankası)…’ oldu. Onlara bu konuda karar veremeyeceklerini söyledim. Cuma akşamı yaptığımız bakanlar kurulunu kestim ve telefonda Merkel ve Hollande’a bu konuyu Yunan halkına soracağımızı söyledim” ifadelerini kullandı.

Alexis Tsipras, Merkel ve Hollande’ın referandum kararını öğrendikten sonra “Aldığım cevap negatif değildi. Onlardan uzatma istedim, ancak kabul edilmedi” dedi.

Avrupalı ortakların “Euro’nun çıkmayı değil, umutların yok olmasını istediklerini” söyleyen Tsipras, referandumun, memorandum önlemlerinin kabulü ya da reddi ile ilgili olduğunu belirtti.

Tsipras, ülkede nakit güvenliğini sağlayacaklarını ve temel ihtiyaç maddesi sorunları yaşanmayacağını aktardı.

Borcunu ödeyemezse iflas edecek

Yunanistan’ın kreditörlere sunduğu öneri paketi reddedilmişti.

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras Avrupalı kurumların anlaşma karşılığında öne sürdüğü koşulların kabul edilip edilmemesini halk oylamasına sunma kararı aldıklarını açıklamıştı. Tsipras, 5 Temmuz’daki referanduma kadar borç ödemesinin ertelenmesini istemiş ancak talep reddedilmişti.

Yunanistan’da, sermaye aktarımına kontrol getirilmesi amacıyla 29 Haziran’dan itibaren 6 gün bankaların kapalı kalması kararlaştırıldı. Maliye Bakanı Yannis Varufakis başkanlığında toplanan Sistemik İstikrar Konseyi, bankacılık sistemindeki normalliğin bozulmaması için ülkedeki tüm banka ve şubelerinin kapalı kalması, sermaye aktarımına kontrol getirilmesi konusunda tavsiye kararı aldı. ATM’lerden de yalnızca 50-60 euro çekilebilecek.

Yunanistan’ın 30 Haziran’a kadar Uluslararası Para Fonu’na (IMF) 1,6 milyar euroluk geri ödeme yapması gerekiyor

Eurogroupe tarafından yapılan son teklifte, Yunanistan’a daha önce yapılan yardımların süresinin 5 ay uzatılarak, 15,5 milyar euro ek kredi verilmesi öngörülüyordu. Yunanistan’a yardım paketinin uzatılması karşılığında istenen reform ve kemer sıkma politikalarının ülkeyi daha ağır resesyona sürükleyeceğinden endişe ediliyor.

Yunanistan, kreditörlerden mali yardım alamazsa IMF’ye olan 1,7 milyar Euro borcunu ödeyemeyecek ve 30 Haziran’da iflas edecek. Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkma ihtimali de var.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.