ŞemdinliHaber

Tarihi Kayme Sarayı restore edilecek

Güncel

Hakkari’nin Şemdinli İlçesi’ndeki Kayme Sarayı’nın restore edilmesi için Kültür Bakanlığı’ndan net olmamakla birlikte yaklaşık 2 Milyon ödenek çıktı.

Azer DEMİR / ŞEMDİNLİ HABER

Hakkari İl Genel Meclis’i tarafından Şemdinli İlçesi’nin Bağlar (Nehri) Köyü’nde bulunan ve yıkılmayla karşı karşıya kalan Kayme Sarayı’nın restore edilmesi için Kültür Bakanlığı’na yaptığı müracaat kabul edilerek, restore edilmesi için Kültür Bakanlığı tarafından net olmamakla birlikte yaklaşık 2 Milyon ödenek çıkarıldı. 

Kültür Bakanlığı tarafından ödeneğin çıkarılmasının ardından Kayme Sarayı’nın bulunduğu Nehri köyünü ziyaret ederek incelemelerde bulunan Hakkari İl Genel Meclis Eş Başkanları ve üyeleri, Şemdinli Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Başkanları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanları ve Şemdinli Belediyesi Eş Başkanları burada basın açıklaması yaptı.  

Basın açıklaması öncesi kısa bir açıklamada bulunan Hakkari İl Genel Meclis Eş Başkanı Lokman Özdemir; “ İl genel meclisi olarak, HDP, DBP, il genel meclis üyeleri ve belediye olarak buraya gelmemizin sebebi, biliyorsunuz 210 yıl içerisinde Osmanlı döneminden bugüne kadar Kürt halkı onlarca isyan gerçekleştirdi. Bu isyanlardan ilki Musul’da  1806’da yapıldı. 8’inci isyan ise şuanda bulunduğumuz yerdir. Bu nedenle yaşadığımız bu süreçte, yaşadığımız bu son isyanda inanıyoruz ki, son isyan olacaktır” dedi.  

Hakkari İl Genel Meclis Eş Başkanı Lokman Özdemir’in ardından Hakkari İl Genel Meclis Eş Başkanı Gülüzar İliş tarafından basın metni okundu. İliş basın açıklamasında, “ Osmanlı döneminden günümüze kadar 39 Kürt isyanı yaşandı. İlk Kürt isyanı Baban Zade Abdurrahman Paşa isyanı 1806 Musul’da 8’inci isyan ise Şeyh Übeydullah Nehri isyanıdır. Şeyh Übeydullah Nakşibendi Tarikatına mensup bir şeyhdir. Babası Seyyid Taha’da Şeyh olup büyük Zap suyu kenarındaki Barzan köyünde yaşamaktaydı. Sultan ikinci Abdulhamit saltanatı sırasında 1880 yılındaki isyanı görünüşte İran’da yaşamakta olan Kürtlerin kendisinden yardım talebidir.  İran’daki Mangur aşireti reisi Hamza ile yaklaşık 220 aşiretin desteklediği Şeyh Übeydullah Nehri, 20 bin kişilik hareket ile Urmiye’nin güney ve batısında harekete geçmiş İran’ın Mahabbat, Savuçbolak, Meyanduvak ve Mereve şehirlerini ele geçirdi. Şeyh Übeydullah Nehri, Tebriz’e çok yaklaşınca İran yönetimi isyanların Tebriz’e ve Urmiye’de başlattıkları saldırılar karşısında Osmanlı Devleti’nden yardım istemesi sonucu Şeyh Übeydullah bağlı harekete Osmanlı kuvvetleri tarafından batıda kuşatılmış, ancak müdahale edememiş. İran ordusu ise Şeyh Abdullah birliklerinin üzerine giderek ele geçirdiği şehirleri tekrar geri aldı. Şeyh Übeydullah zulme karşı başkaldırdı. Kazanamadı ama onurluca mücadele etti. Şimdiki Nahşibendi tarikatlarının kendilerini sorgulamalılar. Böylesi onurlu bir tarihsel mirasa sahip olmalarına rağmen neden IŞİD gibi terör örgütüne karşı sesszi kalmaktadırlar. İslam barış dinidir diyoruz. Barış için ne yapıldı. Dış ve iç karanlık güçler DAİŞ çete örgütleri, İslam adını kullanarak savaş dini haline getirdiler. İslam dinini bu hala getiren ve buna karşı sessiz kalan tüm tarikatlar ve Müslümanlar sorumludur”dedi. 

İliş devamla; “Şeyh Übeydullah isyanının başarısızlığında iki etken rol oynamıştır. Bunlardan birincisi Rusya ve İngiltere’nin Şeyh’e karşı İran ve Osmanlı Devleti’ni destekledikleri pususudur. İkincisi de Şeyh’İn üzerinde büyük etkisi olan Amerikalı Misyoner Dr. Joseph P. Cochra’nın bölge Hristiyanları’nın katliamadan korumak için Osmanlı Devleti’ne kaçmasını sağlamıştır” dedi.. 

İliş son olarak, “Şeyh Übeydullah Nehri’nin Şemdinli Nehri Köyü’nde yaşadığı cami ve medresenin harabe durumunda olduğu tespit edilmiştir. Bu çerçevede Hakkari İl Genel Meclisi olarak Şeyh Übeydullah Nehri’nin cami ve medresesinin onarımı için Kültür Bakanlığı’na çalışma yürütülerek onarım için Kültür Bakanlığı’nın onayı alınarak onarım için önümüzdeki yazın ihalesi yapılacak ve onarılacaktır” dedi. 

Yapılan basın açıklamasına, Hakkari İl Genel Meclis Eş Başkanları Lokman Özdemir, Gülüzar İliş, Şemdinli Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Başkanları Davut Evin, Şirin Kaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanı Galip Geylani, Şemdinli Belediyesi Eş Başkanı Seferi Yılmaz, il ve belediye meclis üyeleri katıldı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.