Geçen 13 Mayıs'ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait maden ocağında meydana gelen yangın sonrasında 301 kişi hayatını kaybetti, 486 kişi de kurtuldu. Facianın ardından başlatılan adli soruşturmada, aralarında şirketin yönetim kurulu başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Bu zanlılardan maden mühendisi Yalçın Erdoğan, avukatının başvurusu üzerine, denetimli serbestlik yasasından yararlanarak serbest bırakıldı. Ancak yine denetimli serbestlik yasasından yararlanarak serbest kalan vardiya amiri de olan tekniker İsmail Adalı ise işçilerin verdiği ifade sonrasında tekrar gözaltına alınıp tutuklandı.
ÖLEN ARKADAŞLARINI UNUTMADILAR
Facia sonrasında, sessiz oturma elemi yapan ancak dayıbaşlarından işbaşı yapmaları için gelen cep telefonu mesajı üzerine tepki gösteren işçiler, Maden İş Sendikası Ege Bölge Şube Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri istifa etmelerini sağladı. Olayın üzerinden 21 gün geçtikten sonra, bu kez Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'de çalışan ve olaydan da kimisi yaralı kimisi de şans eseri yara almadan kurtulan işçiler, hayatını kaybeden arkadaşları için organizasyon düzenledi. Maden şehitlerine sessiz saygı yürüyüşü, için işçiler Beşyol Kavşağı'ndaki madenci heykelinin önünde toplandı. Saat 17.00'den itibaren de, sayıları bine yaklaşan işçiler, Kaymakamlık önündeki Cengiz Topel Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. İşçiler, hayatını kaybeden arkadaşlarını simgelemesi için de 301 sarı baret taktı. Yaklaşık 1.5 km'lik yolu kafalarında sarı baret, ellerinde karanfil ve Türk bayrağıyla yürüyen madencilere, vatandaşlardan da büyük destek geldi. Ama vatandaşlar da madencilere yine desteklerini sessiz kalıp onları izleyerek gösterdi. Bunun yanı sıra, işçilerin isteği üzerine, ne sendika ne de siyasi parti temsilcileri yürüyüşü sadece madencilerin düzenlendiğinin bilinmesi için katılmadı. Ancak gerek sendika gerekse siyasi parti temsilcileri yürüyüşü desteklediklerini açıkladı.
Sessiz olarak yaklaşık yürüyen işçiler, Cengiz Topel Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na, sarı baretlerini, katliamda hayatını kaybeden madencilerin isimlerini tek tek okuyup "Burada" diye bağırdıktan sonra karanfillerle birlikte anıt önüne bıraktı. Arkadaşları için saygı duruşu ve dua da eden işçiler adına Varol Azman konuştu. Azman, "Zorlu bir iştir madencilik, yemeğini bile kömür içinde yer. Yemeğine kaçan kömürü bile 'hanım karabiberi' unuttu diye dalga geçip yiyen çilekeş adamdır. 'Olmaz olsun cüzdanımda milyonlar alın terim olmazsa, zenginlik mal, para pul neye yarar yanımda ailem olmazsa.' Şimdi söylüyoruz. Somalının, madencinin içi metan gazı dolu. Çakmak elinizde, ister çakmak çakar bizleri patlatırsınız. İster oksijen verip hayata bağlarsınız" dedi. İşçiler, geldikleri gibi gösterilerini de sessizce bitirdi. / dha
Soma'da madencilerin sessiz yürüyüşü
Soma'da madencilerin sessiz yürüyüşü
ŞemdinliHaber ŞemdinliHaber
Güncel
Manisa'nın Soma ilçesinde, 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamın ardından, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'de çalışan ve ölümden kurtulan işçilerin öncülüğünde 'maden şehitlerini anma yürüyüşü' düzenlendi.
Manisa'nın Soma ilçesinde, 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamın ardından, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'de çalışan ve ölümden kurtulan işçilerin öncülüğünde 'maden şehitlerini anma yürüyüşü' düzenlendi. Madenciler, ölen arkadaşlarını simgelemek için taktıkları 301 sarı bareti, daha sonra tek tek isimlerini okuyup karanfillerle birlikte Atatürk Anıtı'na bıraktı.