ŞemdinliHaber

Sivas’ta katledilenler anıldı: 'Sivas'ı yakanlar Cizre'yi de yaktı'

Güncel

2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Oteli’nde yakılarak öldürülenler için eski Madımak Oteli önünde anma düzenlendi. “Sivas’ı yakanlar Cizre’yi de yaktı” sloganının atıldığı anmada, Madımak Oteli’nin “Utanç Müzesi” olma talebi bir kez daha yinelendi.

2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Oteli’nde yakılarak öldürülenleri anmak için katliamın gerçekleştiği Madımak Oteli’nin önünde on binlerce insan bir araya geldi.

Yürüyüş kortejinin en önünde “Sivas’ın ışığı sönmeyecek” yazılı giydirilen otobüs yer aldı. Otobüsten sık sık katliamda yaşamını yitirenlerin isimleri anons edilirken, binlerce kişi hep bir ağızdan “Yaşıyor” diye karşılık verdi.

“Sivas’ı yakanlar Cizre’yi de yaktı”

Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) haberine göre, yürüyüş kortejinin en önünce katledilen canların fotoğraflarını taşıyan yakınları yürüdü. Sık sık “Katil AKP hesap verecek”, “Karanlığa teslim olmayacağız”, “Sivas’ı yakanlar Cizre’yi de yaktı” sloganları atıldı.

Madımak’ın müze olması ve katliamı gerçekleştirenlerden hesap sorulmasına dair açılan onlarca pankart ve döviz ile sloganlar eşliğinde gerçekleşen yürüyüş Sivas Bilim ve Kültür Merkezi’ne dönüştürülen Madımak Oteli’nin önünde son buldu.

“Utanç müzesi olmadan bu kapıdan girilmeyecek”

Otelin utanç müzesi olması talebinin burada bir kez daha yenileyen aileler, müzeye dönüştürülünceye kadar otele girişlere izin vermeyeceklerini söyledi.

Aileler katliamın gerçekleştirildiği binanın önüne karanfiller bıraktı. Bu sırada bazı yakınlar fenalık geçirirken, bayılanlar oldu.

Katliamda katledilen Hasret Gültekin’in yanan bağlamasını da hatırlatmak için yanmış bir bağlama karanfillerle birlikte alana bırakıldı.

Doğan: Daha çok örgütlenerek bu katliamların hesabını soracağız

Bu sırada HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan gazeteciler kısa bir açıklama yaptı.

Doğan, 23 yıldır adalet aradıklarını belirterek, “Bu dava sonuçlanmadığı müddetçe vicdanlar rahat etmeyecektir. Dün bu katliamı yapanlar, bugün yine katliam yapmaya devam ediyor. Daha çok örgütlenerek, bizler bu katliamların hesabını soracağız” dedi.

“Sivas’tan hesap sorulsaydı Cizre olmayacaktı”

Daha sonra Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit ise Sivas’ını hesabını sormak için bir kez daha alanlarda olduklarını belirterek, hesap sormak için alanlarda olmaya da devam edeceklerini söyledi.

Koçyiğit, “Sivas’ın hesabı sorulsaydı, Roboski olmayacaktı, Cizre olmayacaktı. Bu ülkeye elbet adalet gelecek. Adaleti de Sivas’taki, Roboski’deki, Cizre’deki Gezi’deki canların yoldaşları getirecek” dedi.

Katliam yerine karanfil bırakılmasının ardından Alevi kurumlarının temsilcileri birer kısa konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından katledilen canlar için semaha duruldu. Anma şehir dışında gelenlere Hızır lokması dağıtılmasıyla sona erdi.

Sivas Katliamı

22 yıl önce Sivas’ta Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin (PSAKD) organize ettiği Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli yakıldı.

Çoğunluğu Alevi 33 yazar ve ozan ile iki otel çalışanı yanarak ya da dumandan boğularak hayatlarını kaybetti.

Hayatını kaybedenler

Edibe Suları Ağbaba (Misafir – İsviçre), Gülender Akça (Sanatçı – Ankara), Muhlis Akarsu (Sanatçı – Ankara), Muhibe Akarsu (Misafir – Ankara), Metin Altıok Şair (Yazar – Ankara), Mehmet Atay (Sanatçı – Ankara), Sehergül Ateş (Sanatçı – Ankara), Erdal Ayrancı (Yönetmen – Ankara), Behçet Sefa Aysan (Şair – Ankara), Asım Bezirci (Yazar – Ankara), Belkıs Çakır (Sanatçı – Ankara), Serpil Çanik (Sanatçı – Ankara),Muammer Çiçek (Sanatçı – Tokat), Nesimi Çimen (Sanatçı – İstanbul),Serkan Doğan (Sanatçı – Ankara), Hasret Gültekin (Sanatçı – Sivas), Murat Gündüz (Sanatçı – Ankara), Gülsün Karababa (Sanatçı – Ankara),Koray Kaya (Çoçuk – Ankara), Menekşe Kaya (Sanatçı – Ankara), Uğur Kaynar (Şair – Ankara), Asaf Koçak (Karikatürist – Ankara), Handan Metin (Sanatçı – Ankara), Sait Metin (Sanatçı – Ankara), Asuman Sivri (Sanatçı – Ankara), Yasemin Sivri (Sanatçı – Ankara), Nurcan Şahin (Sanatçı – Ankara), Özlem Şahin (Sanatçı – Ankara), Yeşim Özkan (Sanatçı – Ankara), Huriye Özkan (Sanatçı – Ankara), Ahmet Öztürk (Otel görevlisi – Sivas), Ahmet Özyurt (Sanatçı – Ankara), Carina Cuanna Thuijs (Misafir – Hollanda), İnci Türk (Sanatçı – Ankara), Kenan Yılmaz (Otel görevlisi – Sivas)

Davada ne olmuştu?

Sivas Katliamı ile ilgili 124 kişi tutuklandı. Yedi yıl süren dava sürecinde 33 kişi idama 85 kişi 2 ila 15 yıl arasında hapis cezasına mahkum edildi.

37 sanık beraat etti. İdam cezası alan 33 kişinin cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarına dönüştürüldü.

2004 Kasım’ında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Sivas Davası’nda “Anayasal düzeni zorla bozmaya kalkışmaya iştirak” suçundan 7 yıl 6’şar ay ağır hapis cezasına mahkum ettiği dokuz hükümlüyü, yeni TCK’ya göre tahliye etti.

Sivas davası hükümlülerinden üç kişi de daha önce yeni TCK’daki lehte olan hükümlerden yararlanarak, tahliye olmuştu.

13 Mart 2012’de, mahkeme, sanıklar Cafer Erçakmak ve Yılmaz Bağhakkındaki davanın ölmeleri nedeniyle ortadan kaldırılmasına; Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca ve Necmi Karaömeroğlu yönünden ise zamanaşımı nedeniyle düşürülmesine karar verdi.

35 yazar ve sanatçı ile iki saldırganın öldüğü Sivas Katliamı Davası’nda mahkeme heyeti, firari sanıklar hakkında zamanaşımı hükümlerinin uygulanmasına karar vererek davayı düşürdü.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.