ŞemdinliHaber

Şengal ve Kobanililer için geniş kapsamlı kampanya başlatıldı

Güncel

DAİŞ'in saldırıları nedeniyle Kuzey Kürdistan’a gelen ve başta Amed, Batman, Şırnak, Siirt, Mardin, Urfa gibi kentlere yerleştirilen Şengal ve Kobanê'den gelenler için Amed'de DBP ve DTK öncülüğünde geniş kapsamlı kampanya başlatıldı.

DAİŞ'in saldırıları nedeniyle Kuzey Kürdistan’a gelen ve başta Amed, Batman, Şırnak, Siirt, Mardin, Urfa gibi kentlere yerleştirilen Şengal ve Kobanê'den gelenler için Amed'de DBP ve DTK öncülüğünde geniş kapsamlı kampanya başlatıldı. Kampanyanın startı Amed'de verilirken, önümüzdeki haftalarda bunun göç zedelerin bulunduğu diğer il ve ilçelerde sürdürüleceği öğrenildi. Kampanya çerçevesinde tüm esnaflar, işyerleri ve evler ziyaret edilecek. 


Şengal ve Rojava'da süren DAİŞ çetelerinin saldırılarından kaçarak Amed'e yerleşen aileler için "Kapını aç, aşını paylaş" kampanyası başlatıldı. Kampanyanın uzun vadeli olacağını belirten Yerel Yönetimler Koordinasyon Üyesi Hüseyin Yılmaz, ilerde kampanyanın sahasının genişletileceğini söyledi.  Yeni kampanya dahilinde ilk etapta esnaf ve işyeri sahipleri ziyaret edilerek, gıda başta olmak üzere kampanyaya yardım etmeleri istenecek. Şu an sadece Amed yerelinde başlatılan kampanyanın ise ilerde genişletilerek, ortak yaşam alanlarının bulunduğu tüm kentleri de içine kapsaması hedefleniyor.

KAMPANYALAR İHTİYACA CEVAP VERMEDİ

Yeni başlatılan yardım kampanyasına ilişkin bilgiler veren DBP İl Meclis ve Yerel Yönetimler Koordinasyon üyesi Hüseyin Yılmaz, mevcut kampanyalarla yetinmenin ihtiyaca cevap vermediğini bu yüzden "Kapını aç, aşını paylaş" kampanyasını başlattıklarını ifade etti.

İhtiyaçtan dolayı böyle bir kampanya başlattıklarını dile getiren Yılmaz, "Diyarbakır merkezde öncelikle esnaflar ziyaret edilecek. Esnafların maddi durumlarına göre kampanyaya katkı sunmaları sağlanacak. Başta gıda maddelerinin teminin olmak üzere hemen hemen bütün esnaflara dönük kapsamlı bir çalışma yürüteceğiz. Daha sonra da mahallelerde ev ev, sitelerde de bu çalışmalar yürütülecek. Bu çalışmayı toplumsallaştırarak insanlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak üzere böyle bir çalışma başlattık. Bu kapsamda marketler ile beraber bir 'Bir paket de sen al' kampanyası sürüyor. Tüm halkımızın bu konuda gerekli duyarlılığı göstereceğine inanıyorum" şeklinde konuştu.

Kampanya dahilinde ziyaretlerin başladığını belirten Yılmaz, "Diyarbakır yerelinde Belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyelerinin içerisinde yer aldığı bir komisyon üzerinden bu çalışmayı başlattık. İleride komisyonları çoğaltabiliriz. Biraz işin akışına bağlı olarak komisyonları daha arttırmaya çalışacağız" dedi.

Yılmaz, kampanya için hazırlanan pankart ve afişlerin ilerleyen günlerde kentin çeşitli yerlerine asılarak, vatandaşların duyarlılıklarının arttırılmasını ve kampanyadan haberdar olmasını sağlayacaklarını ifade etti.

MEVCUT KAMPANYA İHTİYACA CEVAP OLMUYOR

Sürdürülen yardım kampanyasının ihtiyaca cavap vermediğini ve bunun büyütülmesi gerektiğine karar verdiklerini belirten Yılmaz, çalışma sahalarını genişleteceklerini söyledi. 

Şengal'den ve Kobanê'den gelenler için oluşturdular ortak yaşam alanlarında önceden kışa dönük bir çalışmanın yapıldığına dikkat çeken Yılmaz, "Barınma ve ısınma konusunda istenilen düzeyde olmasa da kışa dönük bir hazırlığımız olmuştu. Şu an kışa dönük yeni bir tedbir almak, yeni bir imkan arayışı içerinde olmanın pek gerekli olduğunu düşünmüyoruz. Hem ısınma sistemi çözmüşüz. Şu anda toplu yaşam alanlarında çadırlardalar. Seyyar peteklerle, radyatörlerle ısınma sağlanıyor" şeklinde konuştu.

ELEKTRİK GİDERİ AYLIK 200 BİN TL

Ortak yaşam alanlarında ısınmanın elektrikle sağlandığını ifade eden Yılmaz, elektrik faturalarının aylık 200 bin TL civarında bir külfet olduğunun altını çizdi. Yılmaz, "Sadece Diyarbakır merkezde bulunan ortak yaşam alanının aylık elektrik gideri 200 bin TL civarındadır. Diğer Batman, Siirt, Urfa, Şırnak'taki yaşam alanlarının da katarsak hepsinin ayda 2 milyon TL civarında bir elektrik gideri var. Bu külfeti de belediyelerimiz imkanları dahilinde karşılamaya çalışıyorlar" dedi.

Başlattıkları kampanyanın uzun vadeli olacağını kaydeden Yılmaz, "Bugüne yarına bitecek bir çalışma değil. Çalışmalarımızı yeni başlattık. İleride komisyonların sayısını arttıracağız ve tüm bileşenlerimizi de bu çalışmalara dahil edeceğiz" şeklinde konuştu. 

Yardım kampanyası koordinasyonunda yer alan Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği (GABB) Genel Sekreteri Ahmet Ertak da, bütün ortak yaşam alanlarının bulunduğu il ve ilçelerde kampanyanın genişletilerek devam edeceğini söyledi. 

GAAB olarak tüm kaynaklarını imkanları, el verdiği ölçüde son limitine kadar zorlayarak Şengal ve Kobanê'den gelenler için seferber olacaklarını kaydeden Ertak, "Hazırlıklar tamamlandıktan sonra GABB Encümenliğinin aldığı kararla halkımızın bu dayanışmasına katılacağız" dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.