‘MERKEL, PUTİN, TRUMP İLE GÖRÜŞÜLDÜ’
Reuters, İsrailli yetkililere dayandırdığı haberinde Netanyahu’nun konuyu geçen hafta Almanya Başbakanı Angela Merkel’le, çarşamba günü de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yaptığı görüşmede ele aldı. İsrailli yetkililer Netanyahu’nun Fransa’yla temaslarında da bu meseleyi gündeme getirdiğini, İsrail’in Ulusal Güvenlik Danışmanı Meir Ben-Shabbat’ın da bu hafta Washington’da Trump yönetimi yetkilileriyle bu konuyu görüştüğünü anlattı.
Netanyahu hükümetinden isminin verilmesini istemeyen bir yetkili, Kürdistan bölgesinin İsrail tarafından düşman sayılan Tahran ve Şam’a yakınlığı göz önünde bulundurularak İsrail’in burada güvenlik çıkarları olduğunu söyledi. Yetkili, “Burası bir tutunma noktası. Stratejik bir yer” dedi. İsrail’in Kürtlere kendilerini koruyacak araçların temin edildiğini görmek istediğini söyleyen yetkili, “En iyisi, onlara birisinin silah ve başka şeyler vermesi olurdu. Bunu bizim yapamayacağımız ortada” diye konuştu.
İSTİHBARAT BAKANI: AMAÇ ZARAR GÖRMELERİNİ ENGELLEMEK
Netanyahu’nun İstihbarat Bakanı Israel Katz ise bugün Tel Aviv’den yayın tapan 102 FM radyosuna açıklamasında şunları söyledi: “Ortadaki mesele, Kürtlere yönelik bir saldırıyı, onların yok edilmesini; onlara, özerkliklerine ve bölgeye yönelik herhangi bir zararı engellemek. Bu, Türkiye, İran, Irak’ın içindeki Şiilerin ve diğer güçlerin, Irak hükümetinin bir parçasının istediği bir şey.” Katz sözlerine, “Başbakan elbette Kürtlerin zarar görmesini engellemek için ABD, Rusya, Almanya ve Fransa’yla temas halinde” diye devam etti.
‘AHLAKİ ZORUNLULUK’
Reuters’a konuşan bir diğer İsrailli yetkili ise Netanyahu’nun girişimlerini ‘ahlaki bir zorunluluk’ olarak niteledi. Yetkili, “Kürtler, desteği hak eden, derinden Batı yanlısı olan bir halk” dedi.
REUTERS: NE KADAR İŞE YARADIĞI BİLİNMİYOR
Reuters haberinde İsrail’in Kürtleri rakip saydığı ülkelere karşı bir tampon olarak gördüğü yorumunu yaparken, şu ifadeleri kullandı: “İsrail 1960’lardan bu yana Kürtlerle askeriye, istihbarat ve iş alanlarında sessiz ilişkiler yürüttü… Netanyahu’nun girişimlerinin, Arap komşularını daha da uzaklaştırma endişesi nedeniyle İsrail’le açık temastan geri duran Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne ne kadar yardımcı olduğunu belirsiz.” (Dış Haberler)