ŞemdinliHaber

Özgür Gün TV uydudan merhaba diyecek

Güncel

Türkiye'de Kürtçe yayın için ilk kez Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) başvuruda bulunan ve Diyarbakır'da kurulduğu 2002 yılından bu yana yerel yayın yapan Gün TV, ulusal yayınına başlıyor.

Türkiye'de Kürtçe yayın için ilk kez Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) başvuruda bulunan ve Diyarbakır'da kurulduğu 2002 yılından bu yana yerel yayın yapan Gün TV, ulusal yayınına başlıyor. Türkiye'de Kürtlere hitap eden ilk televizyon olma özelliğini taşıyan ve özgür basın geleneği ilkeleri ile tekçi zihniyete karşı cesaretli adımlar atan Gün TV, 6 Nisan'da test yayınını tamamlayarak, Turksat uydusu üzerinden izleyicilerine "Merhaba" diyecek. 

Kürtçeye bir ay 'ekran karartma'!

Yayın hayatına başlar başlamaz devletin keyfi uygulamaları ile karşı karşıya kalan Gün TV, 20 Kasım 2003 tarihinde yayınlanan "Diyarbakır yerel yönetimleri tartışıyor" başlıklı sempozyum haberinde, "Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı yayın yapılması ilkesini ihlal ettiği" gerekçesi ile 1 aylık kapatma cezası aldı. Kürtçeye ve Kürtlere yönelik imha ve inkar politikalarının tüm yakıcılığıyla hissedildiği dönemde, tüm baskı ve haksız uygulamalara karşı özgür basın geleneğini sürdürücülüğünü üstlenen Gün TV, 2004 yılında yayınlanan bir programda, dönemin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir'in Kürtçe konuştuğu gerekçesiyle bu kez de 1 ay "ekran karartma" cezası aldı. 

Türkiye özel radyo ve televizyon tarihinde ilk

Sadece Türkçe yayıncılığın serbest olduğu Türkiye'de, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın savunmalarıyla gündeme gelen Kürtçe yayıncılık konusu, AB uyum yasaları çerçevesinde "Türk Vatandaşlarının Günlük Yaşamlarında Geleneksel Olarak Kullandıkları Farklı Dil ve Lehçelerde Yapılacak Radyo ve Televizyon Yayınları Hakkında Yönetmelik" düzenlemesinin 25 Ocak 2004'te yürürlüğe girmesiyle yeni bir boyut kazandı. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle yine bir ilkle, 23 Mart 2004 tarihinde RTÜK'e başvuruda bulunan Gün TV'nin bu talebi ise iki yıl boyunca yanıtsız kaldı. Belgelerinin iki yıl boyunca bekletilmesinin ardından gerekli izni alan Gün TV, 23 Mart 2006 tarihinde "Dergûşa Çandê" adlı programla, Türkiye özel radyo ve televizyon tarihinde ilk defa farklı dil ve lehçelerde yayın yaptı.

İlk Kürtçe reklam belgesel ve haber yayını

Kürtçe üzerindeki yasakçı zihniyeti anlamsızlaştırmak için mücadele veren ve yayıncılıkta uygulanan tekçi anlayışa karşı cesaretli adımlar atan Gün TV, 7 Mayıs 2004'te ise "Çek Çek" isimli ilk Kürtçe belgeseli, 1 Haziran 2004'te de Kürtçe-Türkçe sözlük olan "Ferheng"in tanıtımını yaparak Türkiye tarihinde ilk Kürtçe reklam yayınlamış oldu. Kanal, Kürtçe yayın serbest olmasına rağmen bu kez ise yayınlarında "ilkeleri ihlal ettiği" gerekçesi ile uyarı cezaları aldı. Farklı dil ve lehçelerde serbestliği ön gören düzenleme ise "Günde 45 dakikayı aşmamak üzere haftada toplam 4 saat yayın" şeklinde sınırlandırıldı. Kanal, 22 Ocak 2007 tarihinde de günde 10 dakika ile sınırlı Kürtçe haber yayını yapmaya başladı. 

Devletin 'Kürtçesine' yasak işlemedi!

Farklı dil ve lehçelerde yayınlara yönelik haftada 4 saatle sınırlı süre, başvurulara rağmen tam güne çıkarılmazken 2009 yılında kurulan TRT 6, yönetmelikte herhangi bir düzenleme olmamasına rağmen tam gün Kürtçe yayın yapmaya başladı. Sadece TRT 6'nın RTÜK'ün yasağına takılmamasına yönelik gelen tepkiler üzerine, yönetmelikte yeniden düzenlemeye gidilerek, radyo ve televizyonlara farklı dil ve lehçelerde 24 saat yayın hakkı tanındı. 

Gözaltı ve tutuklama!

TV'nin yayın hayatı boyunca çalışanları sürekli gözaltı ve polis baskılarına da maruz kalırken, Genel Yayın Koordinatörü Ahmet Birsin, 2009 yılında "KCK" operasyonları adı altında gözaltına alınarak tutuklandı. Yayın hayatı boyunca sık sık cezalara maruz kalan Gün TV, 11 Eylül 2012 tarihinde de RTÜK'ün ilginç bir kararı ile karşı karşıya kaldı. TV'nin haber bültenini 12 Eylül günü yayından kaldıran ve 11 bin 26 TL para cezası veren RTÜK, buna gerekçe olarak ise "Örgüt propagandası"nı gösterdi. Kanal, 14 Ağustos 2014 tarihinde de, toplama kamplarına gitmekten kurtulan Yahudi bir piyanisti anlatan Yönetmen Roman Polanski imzalı "Piyanist" filminde şiddet görüntülerine yer verdiği için uyarı cezası aldı.

Geniş bir izleyici kitlesine ulaşmada iddialı 

Televizyon, 9 yıllık yerel yayın hayatından sonra 2011 yılında Özgür Gün TV adıyla ulusal yayın için RTÜK'e lisans başvurusunda bulundu. Uzun bir süre sonra bürokratik engellere takılan kanal, olumlu yanıt almasının ardından bu kez de "frekans yok" gerekçesi ile iki yıl bekletildi. 1 Ocak 2015 itibari ile Turksat 4A uydusunda 11794-27500 frekansı üzerinden test yayınına başlayan Özgür Gün TV, 6 Nisan'da normal yayınına başlayacak. Türkçe ve Kürtçenin lehçelerinde yayın yapan ve Diyarbakır'da önemli bir izleyici kitlesine sahip olan kanal, yayınları ile Türkiye ve Kürdistan genelinde de önemli bir izleyici kitlesine ulaşma iddiasında.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.