Tutuklamaların 113’ü OHAL sürecinde yaşandı. Geçen 16 ayda 110 gazeteci gözaltına alınırken, 60 gazeteci hakkında ise tutuklama kararı bulunuyor. OHAL öncesinde 30 gazeteci, sonrasında ise 113 gazeteci tutuklandı; 142 gazeteci ise halen cezaevinde.
GAZETE, RADYO VE TV’LER KAPATILDI
OHAL ile birlikte basına yönelik baskılar yalnızca gözaltı ve tutuklamalarla sınırlı kalmadı. Çıkarılan KHK’lerle basın kuruluşları kapatıldı, malları hazineye devredildi. Kapatılan kurumların internet siteleri de BTK kararı ile kapatıldı. Rapora göre 33 radyo, 58 gazete, 5 haber ajansı, 28 TV, 18 dergi ve 30 yayınevi kapatıldı.
KHK ile kapatılan basın kurumları arasında Hayatın Sesi, İMC, TV10 gibi televizyonlar, dünyanın ilk kadın haber ajansı olan Jin Haber Ajansı (JINHA), Türkiye’de günlük Kürtçe yayın yapan tek gazete olan Azadiya Welat, 25 yıllık kültür sanat dergisi Evrensel Kültür de bulunuyor. KHK ile kapatılan JINHA’nın internet sitesi 12 kez sansürlendi. Şimdiye kadar ajansın 4 muhabiri tutuklandı. Ajansın editörlerinden Zehra Doğan ve Şırnak muhabiri Aysel Işık halen tutuklu. KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) ise 16 aylık sürede 48 kez sansürlendi. DİHA’nın gözaltına alınan 56 muhabirinden 20’si tutuklandı. Bu muhabirlerden 10’u hala tutuklu.