Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), kongre anlaşmazlığını çözmek için yargı kararıyla görevlendirilen çağrı heyetinin (kayyum) 15 Mayıs tarihi için yaptığı olağanüstü kongre çağrısını tanımadığını açıkladı.
Ankara 12.Sulh Hukuku Mahkemesi geçen hafta MHP’de olağanüstü kurultay talebini kabul ederken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli kararla ilgili Yargıtay’a temyiz başvurusu yapacaklarını duyurmuştu.
Mahkeme tarafından MHP’de olağanüstü kongreyi organize etmek üzere atanan çağrı heyeti bugün, MHP kongresinin 15 Mayıs 2016 tarihinde yapılacağını duyurdu.
Reuters’a konuyla ilgili değerlendirmede bulunan üst düzey bir MHP’li yetkili ise, “Çağrı heyetinin kararını hukuki bulmuyoruz. Çünkü hukuki süreç bitmeden kurultay toplanamaz. Bu nedenle heyetin olağanüstü kurultay kararını tanımıyoruz” diye konuştu.
Ne olmuştu?
Meral Akşener, Koray Aydın ve Sinan Oğan partinin olağanüstü kurultaya gitmesi için topladıkları 543 imzanın işleme konulması için MHP Genel Merkezi’ne teslim etmiş, ancak herhangi bir yanıt alamamaları üzerine 5 Şubat’ta yargıya gitmişlerdi.
Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne verilen dilekçede 16 il başkanı “davalı” olarak yer almıştı.
Dilekçede, 2010 yılında Saadet Partisi’ne olağanüstü kongre çağrısı yapmak üzere üç kişiyi görevlendiren Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesi kararı ile 2005 yılında olağanüstü kongresini yapması için CHP’yi “ihtar” eden Anayasa Mahkemesi kararları emsal gösterilmişti.
MHP ise yaptığı savunmada, “MHP’nin bir dernek ya da bir vakıf olmadığını” vurgulayarak, “Sulh Hukuk Mahkemeleri’nin bu kararı vermekle yetkisiz olacağını” dile getirmişti.
Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, MHP’de olağanüstü kurultay talebini kabul ederek, atadığı üç kişilik kayyum heyetinin MHP’yi kongreye götürmesine karar vermişti.