11 bölümden oluşan ve 450 sayfalık raporu Komisyon Başkanı AKP Milletvekili Naci Bostancı hazırladı. BDP’nin itiraz ettiği raporda, çözüm sürecinin şeffaf olmayacağı iddia edildi. Bunun göz önünde bulundurulması istenen raporda, sürece olan güveni artırmak için toplumun güvendiği insanların net ve emin tavır koymasının süreç karşıtı provokasyonları önlemek için panzehir etkisinde olduğu dile getirildi. Raporda, sorunun çözümsüzlüğünden çok zarar gören ve çözümüne destek veren disaporalardan yararlanmak gerektiği kaydedildi.
Raporda, empati konusuna ilişkin “Çözüm olmazsa sorun nedeniyle yaşamını kaybedecek ilk çocuğun sizinki olacağı empatisiyle düşünme”nin çözüm için önemli bir bakış açısı kazandıracağı ifade edildi.
ÖZERKLİKLE YEREL ÖZERKLİK KARIŞTIRILIYOR
İdari reformların hayata geçirilmesi gerektiği belirtilen raporda, bu konuda özerklik ve yerel özerklik kavramlarının birbiriyle karıştırılabildiği belirtildi. Raporda, “Siyasi anlamda özerk idari yapıların sorunun çözümünde esas olarak alınamayacağı, eşit vatandaşlık temeline dayalı, yerel yönetimlerin güçlendirildiği bir modelin çözüm için uygun olabileceği değerlendirilmektedir” denildi.
BDP ELEŞTİRİSİNE YANIT
Rapora yönelik BDP’lilerin eleştirilerine de cevap veren Bostancı, sorunun adının konulmadığı eleştirisiyle ilgili olarak şöyle yanıt verdi: “Tanımlamak tehlikelidir. Nasıl tanımlarsanız tanımlayın bir kısım insanlar itiraz edecektir. Bu eleştiriyi getirenler Kürt sorunu denilmesini istiyor olabilir. Ama bu ifadeye itiraz eden Kürtler de var, Kürtler sorun mu diyorlar?”
70 YENİ KARAKOL YAPILDI
Karakollara yönelik eleştiriler için ise son 10 yılda bin 41 karakolun 850 karakola indiğini, faal olanın ise 771 olduğunu belirten Bostancı, 70 tane yeni karakol yapıldığını açıkladı.
Raporda eylem planı olup olmadığına ilişkin bir soruya Bostancı, “Acil bir eylem planı yok. Ama yapılması gereken ilişkin bir çerçeve çiziliyor” yanıtını verdi.
CHP’NİN 89 TARİHLİ RAPORU İLERİCİ
Raporu hazırlarken çok kapsamlı bir arşiv çalışması yaptıklarını belirten Bostancı, CHP’nin 1989 tarihli raporunu da aldıklarını belirterek, “CHP’nin 1989’daki son derece ilerici raporunu aldık. Aynı geleneğin şimdi bu kadar geriye düşmesi konusunda şaşkınlığımı ifade ediyorum” dedi.
"TERÖR ZARARI"NDA YENİ SÜRE TANINABİLİR
"Terör"den zarar görenlerin zararlarının karşılanması ile ilgili uygulama kapsamına başlangıç süresi ve başvurusu süresi nedeniyle giremeyenlerden komisyona 1255 başvuru dilekçesi geldiği kaydedilen raporda, başvuruların olması için yeni sürenin tanınması yönünde görüş belirtildi.
TOPLUMSAL ŞARTLARLA BAĞLANTILI
Genel afla ilgili de Naci Bostancı şöyle konuştu: “Siyasi kararlar toplumsal şartlarla bağlantılıdır. Her ne yapılacaksa milletin onayı ile olur. Önemli olan milletin rızası gönüllü olarak nasıl inşa edilecek. Çözüm sürecinin ilerletilmesi, barış atmosferinin devamı herkes için hayırlı siyasi sonuçlar da doğurur. Vakti gelmemiş sözler etmek siyasette uygun değildir.” / Evrensel