ŞemdinliHaber

Kürdistan'ın kadın karnesi iyi

Güncel

TEPAV'ın araştırmasına göre, kadınların siyasete katılımı açısından Kuzey Kürdistan'ın karnesi iyi. "Kadın kenti" olarak bilinen İzmir'de tablo kötü değil.

TEPAV'ın araştırmasına göre, kadınların siyasete katılımı açısından Kuzey Kürdistan'ın karnesi iyi. "Kadın kenti" olarak bilinen İzmir'de tablo kötü değil. Kadın ile erkek arasındaki eşitsizliklerin en az olduğu iller sıralamasında İstanbul birinci, Dersim ikinci oldu. Ankara 15, İzmir 15. sırada yer aldı.


TEPAV, "81 İl İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi"ni yayınladı. 

Karnede ilk olarak toplumsal cinsiyet eşitliğine baktı. Buna göre kadın ile erkek arasındaki eşitsizliklerin en az olduğu il; İstanbul olarak belirlendi. İstanbul'u Dersim, Bolu, Düzce ve Eskişehir izledi.

Ankara 15. sırada yer aldı. Kadın kenti olarak bilinen İzmir ise 22. sırada kaldı.

Endeks belediye meclisinde temsil, lise ve üniversite mezunu kadın nüfus, ergen yaşta annelik, anne ölüm oranı, kayıtlı istihdam baz alınarak oluşturuldu. 
Karne için ikinci endeks ise; Yereller için Toplumsal Cinsiyet Güçlenme Endeksi. 

Bu Endekste sadece kadınların güçlenme düzeyine bakıldı, erkeklerle karşılaştırma yapılmadan iller sıralandı. Bu sıralamada da kadınların en güçlü olduğu il İstanbul oldu. İstanbul'u Dersim, Tekirdağ, Ankara ve Eskişehir izledi. İzmir bu endekste 19. sırada yer aldı.

KARAR MEKANİZMALARINA KATILIM

Karar mekanizmalarına katılım açısından en iyi durumdaki iller Amed, Dersim ve Iğdır oldu. En kötü iller ise Sakarya, Adana ve Karabük. 

İl Genel Meclisi'ndeki kadın oranı açısından Eskişehir, Amed ve Aksaray ilk üç sırayı oluşturdu. İllerin yarısından fazlasında İl Genel Meclisi'nde kadın bulunmuyor.

43 İLDE HİÇ KADIN MİLLETVEKİLİ YOK

İl milletvekillerinde kadın oranında ise ilk sırada Amed yer aldı. Amed'i Iğdır, Mardin, Eskişehir ve Tekirdağ takip etti. 43 ilde ise hiç kadın milletvekili bulunmuyor.
Belediye çalışanları arasındaki kadın oranı ise Mersin, Yalova ve Eskişenir'de yüksek.

SIĞINMAEVİNDE İLK SIRA AMED'İN

Sığınmaevi açısından, iyi iller sıralamasında Amed, Kocaeli ve İzmir ilk üç sırada yer aldı.

Karnede en kötü durumda olan iller aynı zamanda yoksulluğun en yoğun olduğu iller. Ağrı'da yeşil kart kullanan nüfus yüzde 57.5 iken Şırnak'ta yüzde 47.7, Muş'ta yüzde 43, Urfa'da yüzde 37.8. Bu iller ilköğretimde öğretmen başına düşen öğrenci sayısında da Türkiye ortalamasının gerisinde kaldı.

KUZEY KÜRDİSTAN'DA SİYASETE KATILIM YÜKSEK

TEPAV, "Kadınların siyasi katılımına il bazında baktığımızda ağırlıklı olarak Doğu ve Güneydoğu bölge illeri daha aktif ve katılımcı bir tablo sergilerken, Ege ve Akdeniz bölge illerinde ise düşük bir katılım göze çarpmaktadır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerin kadın okuryazarlığı, üniversite mezunu kadın oranı düşük olmasına rağmen katılımın yüksek olması kayda değer bir durumdur" yorumunu yaptı.

Araştırmaya göre, 2011 Haziran genel seçim sonuçlarına göre parlamentodaki kadın temsil oranı illere göre büyük farklılık gösteriyor. En yüksek temsil oranı yüzde 50 ile Amed ve Iğdır'da gerçekleşirken, Adana ve Antalya yüzde 7,14 oranıyla son sırada yer aldı.

Amed ve Iğdır'dan sonra parlamentoda kadın temsili en yüksek olan iller yüzde 33,33 ile aynı sırada bulunan Siirt, Mardin, Tekirdağ, Uşak, Eskişehir, Aksaray ve Kars oldu.

En düşük katılım oranları ise sırayla Urfa (Yüzde 8,33), Mersin (9,09), Kocaeli (9,09), Manisa (10), Kayseri ve Samsun (%11,11), Maraş (12,5) ve Aydın (14,29).
İl Genel Meclisleri'nde en yüksek kadın temsil oranı Eskişehir (yüzde 12,5), Amed (yüzde 10,45) ve Aksaray’da (yüzde 10), en düşük temsil Düzce (0,05), Bursa (1,25) ve Balıkesir'de (1,75) gerçekleşti.

Belediye meclislerinde ise yüksek kadın temsil oranı Amed ve Dersim belediyelerinde gerçekleşti. Oran; yüzde 26.27.

Bunları Iğdır (Yüzde 23,08), Mardin (23,08), Batman (21,05), Hakkari (20), Rize (19,23) belediye meclisleri takip etti.

Belediye Genel Meclisleri'ndeki en düşük kadın temsili ise Sakarya (Yüzde 2,33), Adana (2,94), Karabük (3,13), Hatay (3,13), Kars (3,85), Kırşehir (3,85), Kilis (3,85), Samsun'da (4) görüldü.

Kadınların yerel yönetime katılımına partiler bazında bakıldığında ise 2009 yerel seçimlerinde belediye başkanı olan 26 kadından 12'si BDP, 6'sı CHP, 5'i AKP, 1'i DP, 1'i bağımsız ve 1'i de MHP'li. / anf

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.