ŞemdinliHaber

Konteynerdeki açlık grevi 28'inci gününde

Güncel

Depremzedelerin 28 gün önce başlattığı açlık grevi sürüyor.

 VAN'da iki yıl önce meydana gelen depremlerin ardından geçici barınma için kurulan ve bir bölümü kaldırılamayan konteynerleri boşaltmaları istenen depremzedelerin 28 gün önce başlattığı açlık grevi sürüyor. Boşaltılması için elektrikleri kesilen konteynerlerde kalan depremzedeler, gidecek yerleri olmadığı için dönüşümlü açlık grevi yaptıklarını söyledi. Çocuklarını okula gönderemeyen aileler, yetkililerden barınabilecekleri ev istedi.

Van'da 23 Ekim ile 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra Van ve Erciş İlçesi'nde depremzedelerin geçici barınmaları için 34 konteyner kent kuruldu. TOKİ tarafından depremzeler için yapılan 15 bin 343 konutun geçen yıl 23 Ekim'de teslim edilmesi ardından, konteyner kentler kademeli olarak kaldırıldı. Ancak, bazı konteyner kentlerde, kiracı olan ve kendisine konut çıkmayan yaklaşık 500 aile, yaşamlarını sürdürmeye devam etti. Verilen sürenin dolmasına rağmen konteynerlerden çıkmayan depremzedelerin elektrikleri kesildi. İpekyolu Caddesi'nde bulunan Anadolu konteyner kentte zor koşulları altındaki yaşam mücadelesi veren 110 aileden 30'u, 28 Ağustos'ta açlık grevine başladı. Geçen hafta 20 kişinin ölüm orucu olarak başlattığı grevini, dönüşümlü açlık grevi olarak sürdüren aileler, yetkililerden yardım elinin uzatılmasını beklediklerini bildirdi.

Konteyner kent girişinde açlık grevi yapan depremzedeler, yaklaşık 1 aydan bu yana elektriklerin kesik olduğunu söyledi. Yakınlarında okul olmadığı için çocuklarını okula gönderemeyen aileler, şunları dile getirdi:

"Gidecek hiçbir yerimiz yok. Biz de bu ülkenin vatandaşlarıyız. Kimse sorunlarımıza çare olmuyor. Açlık grevi yapanlar arasında hasta olanlar var. Herkes şu anda huzursuz. Sayın Başbakana sesimizi duyurmak istiyoruz. Aile kavramına önem veriyorsa bize elini uzatsın. Ülkemiz güçlü bir ülke, barınma sorunumuzu çözebilir." 

Depremden önce, bir binada kapıcı olarak çalışan Abdullah ve Hicret Bayram çifti, 8 çocukları bulunduğunu hatırlattı. 45 yaşındaki Hicret Bayram, eşinin işsiz olduğunu ve gidecek hiç bir yerlerinin olmadığını söyledi. Depremden önce başlarını sokabildikleri bir ev ve işlerinin olduğunu anlatan Bayram, şöyle dedi:

"Yaklaşık 30 gündür eşimle birlikte açılık grevindeyiz. Daha önceki gibi bir iş yapmak için çalmadık kapı bırakmadık. Ancak bugüne böyle bir imkanımız olmadı."

İnşaatlarda amale olarak çalışan ve deprem öncesi 150 TL karşılığında bir evde kirada oturan 6 çocuk babası, 40 yaşındaki Bahattin Oral, olanakları ölçüsünde bu şartlarda bir ev bulamadığını anlattı. Devletten ev istediklerini anlatan Oral, "Kiracılar için çekilen kuralarda ismimiz çıkmadı. Deprem sonrası kiralarda arttı. İşsiz olduğum için ev de kiralayamıyorum. Sesimizin duyulmasını istiyoruz" dedi. 

Banyo yapamadığını ve okula gidemediğini belirten 3 sınıf öğrencisi 9 yaşındaki Aleyna Aydın ise, "Zaman zaman arkadaşlarımla karşılaşıyorum. Öğretmenlerde telefonla bize ulaşıp okula gitmeme nedenimi soruyorlar. Yetkililerin bu sorunumuzu çözmesini istiyorum" diye konuştu. / dha
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.