Diyarbakır'ın simgesi olan, üzerindeki yazıtlar, kitabeler ve kabartma figürlerle bir açık hava müzesini andıran 5 bin 700 metre uzunluğunda 12 metre yüksekliğindeki tarihi surlar ile özgün işlevini binlerce yıldır koruyan 700 hektarlık alanı kapsayan Hevsel Bahçeleri'nin, "Dünya Mirası" olarak tescillenmesi ve koruma şemsiyesi altına alınması kentte büyük sevinçle karşılandı. Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı dosyasının karara bağlandığı UNESCO 39. Dünya Miras Komitesi Toplantısı'ndan gelen haber üzerine kısa bir mesaj yayınlayan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanı Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, tarihi kültürel mirasın dünya mirası olarak tescillenmesi sürecinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
Belediye, Valilik, Kültür Bakanlığı ve kentin tüm dinamiklerinin elbirliğiyle çalıştığının vurgulandığı yazılı açıklamada, toplantıda tüm ülke temsilcilerinin tek tek söz alarak, surlar ve Hevsel Bahçeleri'nin dünya mirası olarak tescillenmesi gerektiğine ilişkin görüş belirttiğine dikkat çekildi.
Kararın önemine değinen ve sorumluluklarının daha da arttığına işaret eden eşbaşkanların mesajında, Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri'nin insanlığın mirası olduğunu, bu mirası gelecek kuşaklara aktarma sorumluluklarının olduğunu ifade edildi. Söz konusu alanın korunması, aslına uygun olarak restore edilmesi ve kentin ekonomisinin gelişimi için çalışmaların yoğunlaştırılacağının kaydedildiği açıklamada, "Surların aslına uygun olarak restore edilmesi gerekiyor. Artık dünyanın gözü önünde olan bu kentin turizm altyapısını geliştirmek gerekiyor. Karar, turizm eksenli istihdamın artmasını ve kalkınmasını da sağlayacak" denildi.
Elbirliğiyle çalışılarak bu kararın alınmasının sağlandığını yinelendiği açıklamada, "Bundan sonra koruma, turizm altyapısını geliştirme ve aslına uygun restorasyon içinde elbirliğiyle çalışmak ve ortak hareket etmek gerekiyor" denildi.
Turizmin "bacasız fabrika" olduğuna dikkat çekilen açıklamada, tarihi kültürel mirasın dünya mirası olarak tescillenmesinin kentin ekonomik anlamda gelişimine katkısının büyük olacağına vurgu yapıldı.