Alman Başbakanı Angela Merkel, Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel ile Dışişleri, Savunma ve Kalkınma bakanları 30 Ağustos'ta Güney Kürdistan’a yaklaşık 4 bin kişiyi silahlandırmaya yetecek kadar askeri malzeme verilmesine karar vermişti.
Ancak Hıristiyan demokrat/sosyal demokratlar hükümetinin Güney Kürdistan yönetimine silah vermesi kararına bazı kesimler karşı çıkmıştı. IŞİD çetelerinin 3 Ağustos'ta Şengal'e yönelik saldırılarından sonra başlayan "Kürtlere silah verilmeli mi?" tartışmasına ilişkin kilise ilk kez sessizliğini bozarak hükümetin kararına destek verdi.
MARX: ORTADOĞU'NUN BARIŞ KONSEPTİNE İHTİYAÇI VAR
"Bild" gazetesine konuşan Alman Piskoposlar Konferansı Başkanı Kardinal Reinhard Marx "Hükümetin Kürt güçlerine silah vermesi yerinde bir karardır. Şiddet barış getirmez, fakat şiddet sivil-günahsız insanların korunmasına yardımcı olabilir. Bu yüzden Almanya'nın suçsuz insanları koruyan güçlere silah vermesi anlamlı" dedi.
Uzun vadede Ortadoğu'nun bir barış konseptine ihtiyaç duyduğunu söyleyen kardinal Marx IŞİD çetelerinden büyük kaygı duyduğunu belirterek şöyle konuştu: "Ortadoğu'daki savaş beni çok yaralıyor. İnanılması güç bir trajedi yaşanıyor. Bölgedeki piskoposlar 1800 yıldan bu yana ilk kez Hıristiyanların bu kadar baskı gördüğünü söylüyor. Şüphesiz Hıristiyanlarla birlikte bölgedeki diğer dini azınlıklar da büyük bir zülüm altında."
ABD'nin 2003 yılındaki Irak savaşına ilişkin Papa Johannes Paul'un sarf ettiği "Haklı savaş yoktur" sözüne dikkat çeken Alman dini lider Marx "Savaş her zaman bir faciadır. Ancak bazı durumlar vardır ki şiddet insanları koruyabilir. Adaletli bir barış için mücadele ediyoruz" dedi.
Yaklaşık bir aydır "Kürtlere silah verilim" tartışması Alman kamuoyunu ve basınını işgal ediyor. Kamuoyu yoklamalarının sonuçlarına göre Almanların yüzde 60'a yakını Güney Kürdistan yönetimine silah verilmesine karşı çıkmıştı.
Fakat hükümet ve meclisin kararının ardından 5 Eylül günü Güney Kürdistan'ın Hewlêr kentine ilk askeri malzeme ulaştı. Leipzig/Halle havaalanından kalkan askeri kargo uçakları askeri yelek, mayın tarama teçhizat gibi malzemelerden oluşan ilk teslimatı Federe Kürdistan Yönetimi'ne yaptı.