ŞemdinliHaber

Kadınlar Rojava ekonomisine el atıyor

Güncel

Rojava’nın Qamışlo şehrinde kooperatif bünyesinde kurulan Warşîn Çalışma Merkezinde çoğu Halep, Şam, Reqa, İdlib gibi Suriye şehirlerinden göç etmek zorunda kalan ve Qamışlo’ya yerleşen 23 Kürt ve Arap kadın çalışarak ailelerine bakıyorlar.

Rojava’nın Qamışlo şehrinde kooperatif bünyesinde kurulan Warşîn Çalışma Merkezinde çoğu Halep, Şam, Reqa, İdlib gibi Suriye şehirlerinden göç etmek zorunda kalan ve Qamışlo’ya yerleşen 23 Kürt ve Arap kadın çalışarak ailelerine bakıyorlar.


Rojava’da halklar yeni bir yaşam için mücadele içinde. Kadınlar ise bu mücadelenin merkezinde yer alıyor. Savunmadan eğitime, sağlığa, adalete tarıma kadar her alanda devrimle birlikte kadın daha da belirleyici olamaya başladı. Rojava’da şimdiye erkeklerin sadece var olduğu ekonomide de kadın devrimle birlikte var olmaya başladı. Yekitiya Star bünyesinde örgütlenen kadınlar kurdukları kooperatif çalışma alanları kuruyor ve kadının var olduğu yeni emek sahaları oluşturuyor. Bu emek sahalarında biri de Warşin Çalışma Merkezi. 25 çalışanından 23’ü kadın olan Warşin Çalışma Merkezi Cizire Kantonu için kendi modelleriyle giyim ihtiyacını bir kısmı karşılıyor.

Kadın kooperatif çalışmaları bünyesinde kurulan merkezde Reqa, Halep, İdlib, Şam gibi Suriye kentlerinden gelen ve zor şartlar altında yaşamaya tutunmaya çalışan kadınlar çalıyor. Çalışma merkezi yöneticilerinden Naima Bektaş özellikle Rojava’ya göç eden kadınların çalışma yaşamına katılmasını hedeflediklerini hem de zor şartlarda yaşayan ve savaştan kaçmış ailelere çalışma imkanı sağladıklarını söylüyor.

Warşin çalışma merkezinde geçen sene iki makine ve dört kişiyle çalışmaya başladıklarını ve bu gün 40 makine ve 25 çalışanla çalışmalarını sürdüklerini söyleyen Bektaş, Cizire Kantonunda bir çok erkek, kadın, çocuk giyimi mağazasına kendi modellerini ve siparişler göre başka modellerde ürünler sunduklarını belirtiyor. Kadınların günde sekiz çalıştıklarını ve yaptıkların ürünlere ortak olduklarını söyleyen Bektaş yakın zamanda yeni makinler getireceklerini ve bir çok kadına daha çalışma imkanı sağlayacaklarını belirti.

Kesim, dikim, nakış, ötüleme, ambalajlama, satım bölümlerinden oluşan Warşin çalışma merkezinde haftada 2 bin parça giyim eşyası piyasaya sunuluyor. Şu ana kadar sipariş üzerine başka markalarla her türlü elbiseyi yaptıkları söyleyen Bektaş, yeni bir marka hazırlıkları olduğunu söyledi.  

Warşin çalışma merkezinde çalışan Fatma Şıhade İdlib’li Arap halkından. Fatma İdlib’teki çatışmalardan kaçmış ve Rojava’ya sığınmış. Fatma kısaca hikayesini şöyle anlatıyor: “Suriye’de yaşanan çatışmalardan dolayı Qamişlo göç ettik. Burada bana çalışma imkanı verdiler ve Arap olduğum için hiç fark gözetmediler. Biz Arapların Kürtlerle kardeşçe yaşayacağı bir Suriye’nin kurulması istiyorum.”

Cihan Mihamed Warşin çalışma merkezinde çalışan Reqa’dan IŞİD çetelerinden kaçmış ve Qamışlo’ ya sığınan binlerce mülteci ailelerden birisi. Cihan “Reqa’dan son yaşanan çatışmalardan ve IŞİD çetelerinin baskılarından dolayı aile olarak Qamışlo’ya geldik. Bizimle gelenlerin bir kısmı Güney Kürdistan’a gitti. Warşin çalışma merkezindeki kadınlar bana çalışma imkanı verdiler ve çalışıyorum. Buradaki iş olmasaydı biz şuan bir mülteci kampında olurduk.”

Halep’ten ailesiyle kaçmak zorunda kalan Abdülaziz Ehmed Qamişlo’ya göç etmiş. Evin en büyük çoğu olduğu için ailesine bakmak zorunda Ehmed. Ailesine bakmak zorunda olan Ehmed’in yardıma Warşin çalışma merkezi yetişmiş. Ehmed  “Buradaki kadınlar bana Warşin Kadın çalışma merkezinde çalışma imkanı verdiler ve bana iş verdiler. Bu iş sayesinde aileme bakıyorum.”    / anf

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.