Akil İnsanlar Heyeti'nden Tutuklu Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) Genel Başkanı Zübeyde Teker ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ile TBM Sözcüsü Hakan Tahmaz toplantının ayrıntılarını anlattı.
TÜRKDOĞAN: İZLEME KURULU FİKRİ BENİMSENDİ
İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, "İstişare, görüş alış-veriş toplantısıydı. Çerçeve kanunla ilgili görüşler paylaşıldı. Özellikle bu aşamadan sonra atılması gereken adımları ve sivil alandan neler yapılabileceğini konuştuk" dedi.
Hükümetin sürece ilişkin üstlenmesi gereken görevlerde acele etmesinin ortak fikir olarak benimsendiğini belirten Türkdoğan, "Sürecin çok fazla beklemeye gelmeyeceğini hükümete hatırlatmak gerekiyor. Özellikle Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler de dikkate alındığında hükümetin, hiç zaman kaybetmeden müzakereye geçilmesi için adım atması lazım" diye konuştu.
Türkdoğan toplantıda, İzleme Kurulu oluşturulmasının da benimsendiğine değinerek, "Ama dayanağının olması lazım. Bu bir yasa, kararname olabilir. Sonuçta çerçeve kanunun verdiği yetkiler de var. Bu yetkiler kullanılarak üçüncü bir gözlemci tarafın müzakerelerde kolaylaştırıcı rol oynaması lazım. İzleme Kurulu Akil İnsanlar Heyeti'nden de oluşabilir, başkaları da katılabilir ama bir an önce oluşturulmalı" diye ekledi. Müzakere aşamasına geçilmesi ve bunun için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın koşullarının düzeltilmesi gerektiğine işaret eden Türkdoğan, "Heyetlerin İmralı Adası'na gitmelerinin önü açılmalı. Toplantıda bunlar öne çıkan konulardı" dedi.
"Hükümete; 'elinde kanun var. Yetkilerini kullan ve acele et' diye sesleniyoruz."
TEKER: SÜREÇ SİVİL İNİSİYATİFLERLE GELİŞTİRİLMELİ
TUHAD-FED Genel Başkanı Zübeyde Teker, hükümetle birlikte sivil toplum örgütlerinin de süreç için rol üstlenmesi gerektiğinin toplanda dile getirildiğini belirtti. "Barışın toplumsallaştırılması temel alınmalı. Akil İnsanlar Heyeti önemli bir deneyimdi; sürece yaklaşımı geliştirdi. Bugün de sürecin devamı sivil inisiyatiflerle geliştirilmeli. Adalet ve eşitlik temelinde, iki tarafın da doğrusunu yanlışını gözeten yaklaşımı esas alan bir tartışma yürüttük" diyen Teker, çerçeve yasanın eksiklerinin toplantıda eleştirildiğini ifade ederken, ekledi: "Çerçeve yasa Anayasal açıdan güçlendirilmeli; geniş içerik kazandırılmalı. Bu şekilde barışın kalıcılaşması sağlanabilir."
ÜSLUP!
Toplantı gündeminde 'çözüm sürecinin güvenliği' ve 'tarafların samimiyeti' başlıklarının da bulunduğu bilgisini veren Teker, "Bölgede yaşanan gerilimler var, Kürtçe konuştuğundan öldürülenler var. Sürecin sağlıklı bir yasal zemine kavuşturulmadığı sürece provokasyonların olacağı görüşü hakim. Hükümetin kullandığı dilin sahada yansımaları oluyor. Bu açıdan dikkat edilmesi gerekiyor" diye konuştu.
TAHMAZ: GÜVEN VERMEDEN SİLAH BIRAKMA TARTIŞMASI ANLAMSIZ
TBM Sözcüsü Hakan Tahmaz, "Toplantıdaki herkes ortada ciddi bir güven sorunu olduğu konusunda hemfikirdi. Güven artırıcı önlemler alınması gerekiyor. Bu konuda hükümetin elini çabuk tutmasının altını çizdik. Çıkan yasa aslında birçok adımı atmaya elverişli ve özellikle güven artırma, müzakereye başlanması noktasında önemli. Güven artırmadan, silahların bırakılması gibi aşamalara dönük tartışmanın Ortadoğu'daki gelişmeler de dikkate alınınca gerçekçi ve anlamlı olmadığını düşünüyoruz" dedi.
'YARGI VE EMNİYETTE SÜREÇ KARŞITLARI VAR'
Toplumun doğrudan bilgilendirilmesi ve bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi konusunda da hemfikir olunduğunu ifade eden Tahmaz, "Devlet içerisinde çözüm sürecine karşı ciddi bir direnç olduğuna dair görüş sunanlar oldu. Özellikle hükümete yakın bir isim, 'yargı ve emniyette çözüme karşı ciddi bir direnç var' görüşünü ortaya koydu ve bölgedeki bazı olayları da buna bağladı. İzleme Kurulu oluşturulması yine ortak fikirdi. Hükümetin -2 yılı dikkate alırsak- daha kapsayıcı çalışması gerekirdi" şeklinde konuştu. Tahmaz, önümüzdeki günlerde toplantıdaki konuşmaların dökümünü hükümete ve siyasi partilere göndereceklerini de bildirdi.
"Toplantıda hükümete yakın olduğunu düşündüğüm bir ismin dışındaki herkesin tutumu yapıcıydı. Akil İnsanlar Heyeti gibi benzer bir çalışmanın Barış Meclisi aracılığıyla yürütülebileceği konuşuldu."
BAŞBAKAN TOPLANTI SONUCUNU BEKLİYOR
"Hükümet yetkililerinden katılanlar da olacaktı ama yine sürece ilişkin kendi aralarındaki bir toplantı sebebiyle katılamadılar. Ancak hükümete çok yakın, sözcü durumunda kişiler de vardı. Bu arkadaşlarımızdan biri başbakan ile görüştüğünü, toplantının sonucunu beklediğini açıkladı." / Firatnews