İHD Amed Şubesi, ‘2014 yılı Çocuk Haklarına Yönelik İhlaller Raporu’ nu, şube binasında düzenlediği bir basın toplantısı ile kamuoyuna açıkladı. Toplantıya İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Amed Şube Başkanı Raci Bilici, MYK üyesi ve Doğu-Güneydoğu Anadolu Bölge Temsilcisi Abdulsselam İnceören, MYK Üyesi Şevket Akdemir, Amed Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri Emin Ermin, Av Mahsum Kaya ve Av İbrahim Çeliker katıldı.
Basın metninin okunmasında önce kısa bir açıklamada bulunan Bilici, Mersin’in Tarsus ilçesinde vahşice katledilen Özgecan Aslan şahsında kadına yönelik şiddetin boyut değiştirdiğini ve insanlık dışı saldırılara dönüştüğünü belirterek, kadına yönelik şiddeti kınadıklarını ve mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti.
‘SİYASAL İKTİDAR KENDİ İSTEDİĞİ GİBİ NESİL YETİŞTİRMEK İSTİYOR’
Siyasal iktidarın çocuklara yönelik sistematik ve planlı bir yönelim içerisinde olduklarını belirten Bilici, kendi istediği şekilde bir nesil yetişmek çabası içerisinde olduğunu ifade etti. Eğitim vb. yöntemlerle çocukları kendi sisteminin içine çeken yaklaşımına direnen kesimlere yönelik, siyasal iktidarın baskıcı sert bir tutum gösterdiğini kaydetti.
‘İHLALLER ARTAKA DEVAM EDİYOR’
Hazırlanan rapor öncesi basın metnini okuyan İHD Amed Şubesi Çocuk Komisyonu Üyesi Av Mahsum Kaya, 2014 yılında da çocuklara yönelik hak ihlallerinin önceki yıllara oranla artış göstererek devam ettiğini belirtti. Kaya “Derneğimizin verilerine göre son 27 yılda Türkiye ve Kürdistan’da, güvenlik güçlerinin müdahalesi, mayın ve savaş artığı patlayıcıların patlaması sonucu 585 çocuk yaşamını yitirmiştir. 8 milyon 500 bin çocuk güvencesiz koşullarda ‘işçi’ olarak yaşamını sürdürmektedir. Günümüzde anadil ve dini inanç eğitimi hala yasaklı, TMK mağduru çocuklar, çocuk gelinler, sokakta yaşayan çocuklar, göç mağduru çocuklar ve çocuğa şiddet gibi kategorik sorunlar ise varlık göstermeye devam ediyor. Yakın tarihimize çocuk hakları ihlalleriyle işlenen bu korkunç tablo, demokrasi ve insan haklarının üstünlüğü adına bu ülkenin utancıdır” diye kaydetti.
‘SİLAHLARINIZI ÇOCUKLARIMIZIN ÜZERİNDEN ÇEKİN’
2014 yılında da, çocukların yaşam haklarının, ulusal ve uluslararası sözleşmelerden doğan özgürlük ve güvenlik haklarının ihlal edildiğini belirten Kaya, “Özellikle toplumsal gösterilerde, gözaltında ve gözaltı yerleri dışında çocukların maruz kaldığı şiddetin haddi hesabı yoktur” diye belirtti. Yıl içerisinde gerçek mermiler, gaz bombası fişeği ve zırhlı araçlarla özellikle çocukların hedef alındığı olayların meydana geldiğini ve olaylarda çocukların yaşamlarını yitirdiğini ya da kalıcı fiziksel tahribatlarla yaşamlarını sürdürmek zorunda kaldıklarını belirten Kaya, “Yine yıl içerisinde olaylarda 444 çocuk gözaltına alındı ve 106’sı tutuklandı. Çocuklar gözaltında ve gözaltı yerleri dışında işkence ve kötü muameleye maruz kaldı. Biz insan hakları savunucuları, güvenlik güçlerinin çocuklara yönelik sınır tanımayan saldırgan bir ruh hali ile neden şiddet uyguladığını ve uygulanan şiddetin yarattığı suç hallerinin devlet tarafından neden cezasızlıkla ödüllendirildiğini, gerçekten anlamakta güçlük çekiyoruz” diyerek, devlete ve hükümet yetkililerine “Silahlarınızı çocuklarımızın üzerinden çekin!” diye seslendi.
‘GÜVENLİK GÜÇLERİNİN UYGULADIĞI ŞİDDET ANAYASAL SUÇTUR’
‘İç güvenlik yasa tasarısı’nın aslında fiili olarak uygulamada olduğunu belirten Kaya, “Güvenlik güçlerinin fiili olarak uyguladığı ve anayasal suç olarak gördüğümüz bu şiddet, tasarı ile yasal bir zemine çekilmek istenmektedir. Bu tasarının hayata geçmesi ile beraber, önümüzdeki yıllarda başta çocuklara yönelik olmak üzere nasıl korkunç bir insan hakları ihlalleri tablosu ile karşılaşacağımızı tahmin etmek çok güç değil!
‘BM ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ’NDEKİ ÇEKİNCELERİ KALDIRIN’
Aile içinde ve toplumsal alanda çocuklara yönelik şiddet, işkence ve kötü muamelenin devam ettiğine vurgu yapan Kaya, “Aile ortamında ya da toplumsal alanda çocuklara yönelik görülen yaşam hakkı ihlallerinin en önemli nedeni, çocuklara yönelik yapıcı sosyal politikaların yokluğu ve anayasal güvence altına alınmamış olmasıdır. Bu durum BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne 18 yıl önce taraf olan Türkiye’nin, sözleşmenin çocuğun yüksek yararı, yaşama ve gelişme hakkı, katılım hakkı, ayrım gözetmeme, güvenli bir ortamda büyüme hakkı şeklinde temel ilkeler üzerinden belirlenen yükümlüklerini yerine getirmediğinin bir göstergesidir. Zira 18 yıl önce sözleşmeye taraf olurken 17, 29 ve 30. Maddelerine çekince koymaz, çocukların dil, kimlik ve kültürel gelişim haklarını göz ardı etmezdi. En azından 18 yıl önce yaptığı bu hatayı, bu gün düzeltmiş olurdu. Bu vesileyle biz Türkiye’nin sözleşmeye çekince konulan maddelerini bir an önce, hakların bölünmezliği ilkesi adına kabul etmesi çağrısında bulunuyoruz” diye konuştu.
‘FİŞLENME OLAYI BİR SKANDALDIR’
Kaya, hem çocukların hem de ailelerinin özel hayatın gizliliği hakkının ihlal edilmesi olarak ifade ettiği, Amed’de 872 çocuk fişlenmesini ise bir skandal olarak tanımladı. Kaya “Bu olay ile ilgili, Milli Eğitim Müdürlüğü’nde görevli bir-iki kişinin bu olaydan sorumlu tutulup görevden alınması, açıkça belirtmek isteriz ki, olayın üzerini örtmek ve gerçek niyeti gizlemektir. Soruşturmanın genişletilmesi ve tüm faillerin açığa çıkartılarak cezalandırılması gerekmektedir ki, başta Diyarbakır Valiliği olmak üzere ilgili kurumlar şu ana dek çocuklardan ve ailelerinden bir özrü bile esirgemiştir” diye belirtti.
Hazırlanan raporda çocuklara yönelik ihlaller şu şekilde yer aldı:
Polis ve jandarma tarafından ödürülenler ve laralananlar: 4 ölü, 7 yaralı
Koy korucuları tarafından öldürülenler ve yaralananlar: 1 ölü, 2 yaralı
Resmi hata ve ihmal sonucu ölüm/yaralanmalar: 3 ölüm
Toplumsal gösterilerde faili meçhul saldırıya uğrayanlar: 3 ölü
Sınır hatlarında öldürülenler ve yaralananlar: 3 ölü, 7 yaralı
Mayın ve sahipsiz bomba patlamasında jlenler ve yaralananlar: 1 ölü 9 yaralı
Kuşkulu ölüm: 5 Ölü
İntihar : 12 intihar, 8 teşebbüs
Aile içi şiddet: 5 yaralı/şiddet, 1 tecavüz, 1 taciz
Toplumsal alanda şiddet: 3 ölü, 2 yaralı/şiddet, 12 tecavüz, 3 taciz
Gözaltına alınanlar: 444
Tutuklananlar: 106
Gözaltında işkence ve kötü muamele: 6
Gözaltında yerleri dışında İşkence ve kötü muamele: 6
Toplumsal gösterilerde dövülen ve yaralanan çocuklar: 36 yaralı
Okulda şiddet: 2
Haklarında dava açılan ve ceza verilen çocuklar: 518
Fişlenen çocuklar: 872
Toplam: 2082 İhlal