Halkların Demokratik Partisi (HDP), Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün önceki gün Musul kentini ele geçirmesi nedeniyle Meclis’e sunduğu Genel Görüşme talebi Genel Kurul tarafından reddedildi.
HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken, IŞİD’in Musul’u işgal etmesi ardından bu durumun Meclis tarafından değerlendirilmesi amacıyla Genel Görüşme talep etmişti.
HDP’nin önergesinden öne çıkan ifadeler şöyleydi:
“IŞİD’in bölgede geliştireceği hakimiyet tüm Ortadoğu barışı ve istikrarını derinden sarsacak boyuttadır. Bölge’de radikal, İslamcı bir yapının ortaya çıkması, bütün dengeleri değiştirecek ve geniş bir coğrafyayı istikrarsızlığa, kaosa, etnik ve mezhepsel bir çatışma ortamına sürükleyecektir.”
“Suriye, Rojava ve Irak Kürdistanı’na komşu olan Türkiye de bu tehditten en fazla etkilenecek olan bir ülkedir.
“Kürt sorunu başta olmak üzere en önemli demokrasi sorunlarının çözümüyle karşı karşıya olan Türkiye, eğer zamanında gerekli önlemleri almaz, doğru politikalar geliştirmez ise sınırına dayanan bu yangından büyük ölçüde etkilenecektir.
“Türkiye politikasını gözden geçirmek zorundadır”
“Türkiye bu gidişata müdahil olmak, mevcut politikasını gözden geçirmek zorundadır. Rojava’da Kürt halkının özerk yönetim oluşturarak statü elde etmemesi üzerine kurulu olan Türk dış politikası, aynı şekilde Rojava’da her gün en kanlı saldırıları düzenleyen IŞİD çetelerinin elini güçlendirmekte, onlara destek oluşturmaktadır. Çetelere destek mahiyetindeki bu Kürt karşıtı politikanın derhal terk edilmesi, Türkiye’nin Kürtlerle stratejik ittifak temelinde dostluk ilişkisi geliştirmesi gereklidir.
“IŞİD’in Türkiye sınırlarını serbestçe kullandığı, Türkiye’de örgütlenme faaliyeti içerisinde olduğuna dair çok ciddi iddialar söz konusudur. Türkiye’nin IŞİD’e karşı derhal politik tutum ve tavır alması, ülke topraklarının ve sınırının bu çeteler tarafından kullanılmasına asla izin vermemesi gerekir.
“IŞİD’e ve benzeri köktenci örgütlere karşı tüm Türkiye halklarının da dayanışma içinde olması gerekmektedir.
“Ortadoğu’nun dünyadaki en aktif enerji koridorlarına sahip olması, bu sorunu küresel bir sorun haline getirmektedir. Yani küresel istikrar için uluslararası güçler, İslam adına hareket eden ancak İslam dininin özüyle hiçbir bağı olmayan bu kanlı çetelere, şebekelere karşı mücadelede daha yapıcı bir tutum içerisinde olmalıdır.
“Musul’da yaşanan ve tüm bölgeye yayılan IŞİD saldırılarının, bunun arkasında yatan politikaların ve Türkiye’nin alması gereken tedbirlerin tüm boyutlarıyla ele alınıp değerlendirilmesi için TBMM’de Genel Görüşme açılması elzemdir.” / İMC