HDP'nin Burdur'daki milletvekili adayları ile partilerini ve kentin sorunlarını konuştuk...
'EZİLENLERE HİTAP EDECEK PARTİ YOKTU'
HDP Burdur 1. Sıra Adayı Celal Çiçek, 1957 yılında Burdur’a bağlı Yarıköy'de doğdu. İlköğretimini köyde tamamlayan Çiçek, ortaokul, lise ve üniversiteyi il merkezinde okudu. Kürdistan’ın birçok yerinde de öğretmenlik yapan Çiçek, en son Burdur’un köylerinde ve merkezinde de öğretmenlik yaptıktan sonra emekliye ayrıldı. Burdur Eğitim-Sen Başkanlığı ve Fakir Baykurt Kültür Sanat Derneği kuruculuğu yaptı. Evli ve 2 çocuk babası, 3 tane de torunu var.
Siyasi hayatının lise yıllarında başladığını aktaran Çiçek, "Sol görüşlü bir insanım, Ecevit’in gündemde olduğu dönemlerde siyasetle uğraşıyordum. Ama 'kapitalizmin, emperyalizmin uşağı' dediğimiz bu tür partiler ve neoliberal politikaları izleyen partiler sürekli ülkemizin yönetiminde yer aldı. Türkiye’nin geçmişten bu yana ezilen ve sömürülen halklardan oluşmasına rağmen, bu kesimlere hitap edecek maalesef bir parti yoktu. Böyle bir parti kurulmaya çalışılıyordu ama bir türlü kuramıyorduk" diye konuştu.
'HALKLAR MOZAİĞİ HDP'DE YAŞAM BULACAK'
Türkiye’de siyaseti ancak 'güçlü' insanların yapabildiğine vurgu yapan Çiçek, ülkenin ezilen ve yoksul halklarının çoğunluğu oluşturduğunu fakat temsil edilemediğini belirtti. Bu egemen siyaset yöntemini değiştirmek için HDP’nin oluşturulduğuna dikkat çeken Çiçek, bütün ezilen ve sömürülen halkların temsil edileceği tek yerin HDP olduğunu ifade etti. Burdur’da Türkmenler, Kürtler, Türkler, Göçmenler, Romanların hep birlikte yaşadığını hatırlatan Çiçek, "Bu şekilde bir halklar mozaiği oluşan Burdur’da mozaik siyaseti de HDP ile yaşam bulacak" dedi.
'AKP ALDATIYOR'
AKP’nin on yılı aşkın süredir yürüttüğü politikaların aldatmaca üzerine kurulu olduğuna işaret eden Çiçek, "Tek tip eğitim sistemi yaratmaya çalıştı ve ezilen halkların umudu olduğu yönde bir his oluşturdu, yıllarca da böyle devam etti ve iktidarını sürdürdü. Barış görüşmelerinin sürdüğü dönemde bile ‘Kürt sorunu yoktur’ diyen Erdoğan’ın bu şekilde gerçek yüzü de ortaya çıkmış durumda" diye konuştu.
'SÜT FABRİKASI KURULMALI’
Burdur’un sorunlarına değinen Çiçek, halkın genel geçim kaynağının süt üretimi ve hayvancılık olduğunu belirterek, bazı köylerde toplu bakım ve toplu sağım sistemlerinin kurulduğunu ama bu projenin bütün köylerde de uygulanması gerektiğini kaydetti. Çiçek, şöyle konuştu: "Ben de hayvancılık yaptım, zorluklarını biliyorum, şu an Burdur’da bir süt fabrikası bile yok. Bunlar desteklenirse bir süt toplama fabrikası yapılabilir. Bunlar Burdur’un en büyük sorunu ve bunlara çözüm bulacağız. Burdur’un en önemli sorunlarından biri de ekolojik talan; bütün dağlarda madenler kurulu, bütün ekolojik yaşam tahrip ediliyor, yok ediliyor. Burdur böyle giderse çöl olacak, yeraltı sularımız bile azaldı. Mermer ocağı doldu her yer. Ben de kendi köyümde bulunan bir maden ocağını kapattırmaya çalışıyorum."
‘BURDUR’DA EN ÇOK KADINLAR ÇALIŞIYOR’
HDP Burdur 2. Sıra Adayı Betül Taylan ise Almanya doğumlu ve Bulgar göçmeni. Taylan’ın toplumsal meselelere ilgisi, kadınların her alanda ezildiğini gördüğü 14 yaşında başladı. Taylan, annesinin durumunu gözlemleyerek kadın sorununa daha çok eğilim gösterdiğini aktardı. Taylan, şunları ifade etti: "Çalıştığım dönemlerde işçilerin nasıl sömürüldüğünü gördüm ve belli bir isyan oluştu. Bir arayış içerisindeydim. HDK’nin kuruluşunu dışarıdan takip ediyordum ve Gezi sürecinden sonra ekoloji meclislerine dahil oldum ve siyasete burada başladım. Sonra Burdur adayı oldum ve çalışmalara başladık. Burdur’da kadınlar erkeklerden daha fazla çalışıyor ve erkekler kahvehanede oturuyor. Bu konuda çalışmamız olacak, bir kooperatif kuracağız ve kadınların sorunlarına çare arayacağız. Çalışmalarımıza kadın eksenli devam edeceğiz."
‘HALKLARIN KENDİNİ TEMSİL ETTİĞİ TEK PARTİ’
Taner Taş ise HDP Burdur 3. Sıra Adayı. Dersim doğumlu ve 16 yıldır Burdur’da yaşıyor. Taş, aktif olmasa da sürekli siyasetle uğraştığını ifade etti. Ülkenin nesnel koşullarından dolayı artık aktif bir şekilde siyasete atıldığına belirten Taş, "Bu ülkede en olumlu siyaseti HDP yapıyor. Belli bir zümre ve belli bir ideolojinin partisi olmadığı için HDP’den aday oldum. Halkların kendini temsil ettiği tek parti burası. Herkesin kendini temsil hakkı var. Bu kadar herkesin temsil edildiği yerde mutlaka olumlu bir sonuç çıkacaktır da" diye kaydetti.
‘AKP OLUMLU BİR PROJE ÜRETEMEZ’
AKP’nin halkın aleyhine projeler ürettiğini ve ancak tam tersi söylemlerle halkın karşısına çıktığını ifade ederek, "Elektrik kesintisinin bile açıklamasını yapamayan bir iktidar bu ülkeye olumlu bir proje üretemez" dedi.
'TARIM ARAZİLERİ YOK OLABİLİR'
Burdur’un en önemli sorununun taş ve mermer ocakları olduğuna vurgu yaparak, tarım arazilerinin, koruma altına alınmaması durumunda bu ocaklar yüzünden yok olacağına dikkat çeken Taş, yaylaların köylülerden alındığını ve bu arazilerin yeniden köylülerin kullanımına açılması için çalışacaklarını söyledi. Burdur’da 127 bin kayıtlı büyükbaş hayvan olduğunu ama bir süt fabrikasının dahi bulunmadığını aktaran Taş, "Köylü elli kuruşa süt satıp, bakkaldan içmek için üç liraya geri alıyor" diye ekledi. Taş, bir başka sorun olarak da, yanlış sondajlamalar yüzünden Burdur Gölü'nün kuruduğunu dile getirdi.