TBMM Başkanlık Divanı toplantısının ilk gündem maddesi, “Anayasanın 81. maddesine uygun biçimde ant içmeden aralıksız olarak Genel Kurul’un 212 birleşimine katılmaması” ile ilgili cetvel ve Zana’nın bu konuda yaptığı itiraz oldu.
ZANA NASIL SAVUNMA YAPACAK?
Bu arada Zana hakkında Karma Komisyon ve Genel Kurul süreçleri işletildiği taktirde nasıl savunma yapacağı da bilinmiyor. Anayasa ve İçtüzük düzenlemelerine göre milletvekilliğinin düşürülmesi talebi bulunan milletvekilinin hem Komisyon hem de Genel Kurul’da, süre sınırı konulmadan kendini savunma hakkı bulunuyor. Ancak yasama faaliyetlerine katılamayan Zana’nın savunma hakkını nasıl kullanacağı merak konusu.
ZANA: YEMİN DARBE ÜRÜNÜ
Leyla Zana, yemin ve devamsızlıkla ilgili TBMM Başkanlığı Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı’na gönderdiği yazılı savunmasında, yemin metnini, “darbe ürünü” sözleriyle eleştirmiş, “Uzun, çelişkili ve anlatım bozukluğu dolu yemin metninin milletvekillerine okutulması, bu milletin darbeci dönemin ürünü olduğu gerçeğini değiştirmemektedir. Bu durum, 15 Temmuz sonrası darbeye ve darbe heveslilerine karşı TBMM’de gösterilen kararlı mücadelenin, 1980 darbecilerine karşı gösterilmemiş olduğunu da bizlere göstermektedir” demişti.
HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana’nın yemini, milletvekili yemininde yer alan “Türk milleti” ifadesini “Türkiye milleti” olarak söylediği gerekçesiyle geçersiz sayılmıştı. Yemini geçersiz sayıldığı için Zana bir önerge ve yasa önerisi sunamazken, komisyon toplantısı ve Genel Kurul çalışmasına da katılamıyor. Danışmanlarının da işine son verilen Zana’nın en son TBMM’deki makam odası da elinden alınmıştı. (DUVAR)